Denník N

Facebook a európske voľby: Na čo dávať pozor

Mark Zuckerberg v americkom Kongrese 11. apríla 2018. Foto: TASR/AP/Jacquelyn Martin
Mark Zuckerberg v americkom Kongrese 11. apríla 2018. Foto: TASR/AP/Jacquelyn Martin

Údaje od Facebooku pomohli ovplyvniť výsledky volieb v USA, či referendum o brexite. V prípade európskych volieb má však Facebook aj vlastné záujmy, upozorňuje belgický novinár.

Nedávno zverejnené informácie ukázali, že údaje o používateľoch sociálnej siete Facebook vedia konzultačné spoločnosti ako Cambridge Analytica použiť na cielenú komunikáciu, ktorá môže ovplyvniť výsledky volieb.

Využila to kampaň Donalda Trumpa aj kampaň za odchod Veľkej Británie z EÚ pred referendom v júni 2016.

Facebook sa bráni, že svoje dáta poskytuje tretím stranám iba pri rešpektovaní pravidiel o ochrane súkromia. V prípade Cambridge Analytica to tak pravdepodobne nebolo.

Vlastné záujmy Facebooku

Šéf spoločnosti Mark Zuckerberg sa v posledných týždňoch snaží aktívnou komunikáciou napraviť imidž firmy a sľubuje nové opatrenia.

miliónov používateľov boli nekontrolovane zdieľané s inou spoločnosťou.

Niektorí ale nabádajú ku skepse k samoregulácii.

„Nemali by sme vziať do úvahy aj vlastné záujmy Facebooku ovplyvniť výsledky volieb, najmä tých európskych?“ pýta sa Jan Cornille v článku pre flámsky týždenník Knack, zverejnenom aj na stránkach International Politics and Society.

Cornille je ekonóm a sociálny demokrat. Medzi rokmi 2003-2014 pracoval pre viacerých belgických ministrov.

Autor otvorene priznáva, že ide o čistú špekuláciu, ktorá mu ale slúži na širšiu úvahu.

Pripomína, že Európsky parlament momentálne pracuje na sprísnení pravidiel o ochrane súkromia. Európska komisia zase zvažuje zdanenie veľkých internetových spoločností ako je aj Facebook.

„Bude Zuckerberg len stáť bokom a prizerať sa?“ Cornille prízvukuje, že šéf Facebooku má motív aj prostriedky, aby sa snažil oslabiť verejnú podporu pre takto asertívne európske inštitúcie.

Spoločnosti ako Facebook majú vo voľbách do Európskeho parlamentu vlastnú agendu, tvrdí a preto je namieste ostražitosť.

 

Celý článok na…

Článok bol uverejnený na stránkach EURACTIV.sk, je súčasťou projektu „EÚ na križovatke“, financovaného Európskym parlamentom.

Teraz najčítanejšie

EURACTIV

EURACTIV.sk je spravodajský portál o dianí v Európskej únii a európskom dianí na Slovensku. Vychádza od roku 2003. Blog je súčasťou projektu EU na križovatke, realizovaného s podporou Európskeho parlamentu.