Denník N

Je najvyšší čas na výmenu opozície

Tri základné premisy, z ktorých vznikol nadpis tohto článku sú:

  • preferencie sulíkovcov a matovičovcov už nikdy nebudú vyššie, ako teraz,
  • tieto dve zoskupenia nemajú za dlhý čas, ktorý strávili v politike výsledky, ktoré by zásadne zmenili Slovensko,
  • treba konať a treba konať teraz!

Poďme si tie body teraz trošku rozviesť. A potom to celé zakončiť niečim pozitívnym.

VRCHOL UŽ DOSIAHLI. A Z NEHO VEDIE CESTA UŽ IBA DOLE.

Ak chceme, aby na Slovensku došlo k reálnej a výraznej zmene, potrebujeme na to silnú spoločenskú objednávku a politickú silu, ktorá ju presadí. To prvé by sme mali. To druhé žiaľ nemáme. Už druhý prieskum v krátkom slede ukázal zaujímavú vec. Dva mesiace po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej začala parlamentná opozícia strácať podporu. Inými slovami: v čase hlbokej politickej krízy a najmasovejších protestov od ’89 zlyhali a nedokázali ľudí presvedčiť, že oni sú tou alternatívou, ktorá by mala uchopiť moc v krajine a vyviesť ju zo súčasného marazmu. A keď to nedokázali teraz, nedokážu to už nikdy. Dosiahli strop svojej podpory a ten je „proklatě nízko“ na zmenu v našom štáte. Navyše sme v polovici volebného obdobia, takže času na zásadné preskupenie voličov je ešte stále dosť. Keď sa začnú ľudia aktívnejšie zaujímať o ponuku iných strán, budú tieto čísla zrejme ešte slabšie.

MÁLO MUZIKY ZA VEĽA PEŇAZÍ.

Dôvodov, prečo sú súčasné čísla stropom vyššie spomenutých partají, je niekoľko. Hlavným dôvodom bude, že kľúčové osoby týchto strán sú v politike aktívne nemálo rokov a navyše majú za sebou aj šancu vládnuť. Teda šancu ukázať, ako vyzerá Slovensko pod ich správou. Korupčné škandály, „sasanky“, samopovalenie vlády a iné rozmary si budeme pamätať ešte dlho. A protihodnota v podobe užitočných bodov presadených do praxe z ich programu, ktorá by neutralizovala pachuť z nepodareného vládnutia či odôvodnila dlhoročné pôsobenie na scéne, sa hľadá len ťažko.

Pre úplnosť sa však nedá povedať, že by opozícia ako celok strácala. V skutočnosti rastie. Stále viac voličov si povedalo, že súčasná parlamentná opozícia ich hlasu hodná nie je a tak sa začali rozhliadať po niečom novom. Ide o Progresívne Slovensko, Spolu a sčasti aj KDH, ktorých čísla smelo atakujú hranicu 5% resp. ju už dávnejšie prekročili.

BUDE DOBRE. ALE TREBA KONAŤ!

Aby sa Slovensko pohlo z miesta, potrebuje politické sily, ktoré budú vedieť robiť konštruktívnu a slušnú politiku, prinášať nové odvážne riešenia (viď projekt NEBANUJME.SK z dielne Progresívneho Slovenska), nebudú sa báť kritiky a hlavne budú vedieť navzájom spolupracovať. Také, ktoré sa nebudú bať širokej členskej základne z regiónov a budú mať absolútne transparentné financovanie. A tiež také, ktoré budú namiesto polarizácie spoločnosť skôr spájať. A ak nechceme, aby nám aj po ďalších voľbách vládla súčasná garnitúra, potrebujeme ich teraz! Progresívne Slovensko a Spolu sa rozhodli, že nebudú tieto prísne kritéria podliezať a časom sa dá očakávať, že pridajú aj niečo navyše.

Tým navyše by malo byť získanie si dôvery väčšiny občanov, ktorí sú z posledných rokov značne rozčarovaní. Facky v podobe drancovania štátu Smerom, zahanbujúcej nekompetentnosti v podaní SNS, politického harakiri Mostú-Híd, spľasnutej bubliny Siete či zmätočnej opozičnej politiky SaS a OĽaNO-NOVA boleli a stále bolia. Tým navyše by tiež malo byť jasné deklarovanie občanom, že cesta k pozitívnej zmene nevedie cez populistov typu Kollár či nebodaj fašistov v zelených tričkách. Je veľký predpoklad, že osobnosti, skutky a odvážne riešenia týchto subjektov vytvoria priestor pre zásadnú zmenu politickej mapy v našej krajine.

Svet sa mení a mení sa aj spoločnosť na Slovensku. Jej nároky sú už podstatne vyššie, ako sú súčasní politici schopní ponúknuť a dopyt po zmene rastie. A to je dobre. Hovorí sa totiž, že svet, ktorý tvoríme, je výsledkom nášho myslenia. Nemôžme zmeniť svet, ak najprv nezmeníme naše myslenie. Myslenie sme už zmenili. Tak poďme zmeniť ešte ten svet na Slovensku!

Teraz najčítanejšie

Milan Ftorek

Mám rád spravodlivosť a dobrý humor. A som vraj slniečkar.