Denník N

Mediálna hystéria namiesto uvažovania

Domnievam sa, že časť médií, novinárov, akademikov a aktivistov podlieha hystérii v súvislosti s RTVS. Hoci u novinárov a médií všeobecne ma to až tak neprekvapuje, ostatní by mali začať viac analyzovať situáciu. Nežijeme predsa v statickej dobe, kde všetko sa len opakuje, len hlavné postavy sa menia (a možno ani tie nie).

O čo ide? Časť novinárov (zaujímavé je, kto sa nezapojil – konzervatívny Postoj, ľavicovo-liberálna Pravda, úplne alebo väčšinovo chýba aj TV Markíza, Nový Čas, Plus Jeden Deň, atď) spísala, alebo aspoň podpísala petíciu. Hoci obsahuje niektoré morálne oprávnené výhrady proti postupu, akým boli nepriamo sankciovaní niektorí novinári (s tým, že to isté by sa im po vyjadrení nedôvery vedeniu stalo takmer v každej firme a aj v mnohých médiách v zahraničí), prvá veta tejto petície je typicky novinársky zavádzajúca (nie je nepravdivá, ale je prehnaná vo vzťahu k súčasným udalostiam):“Umlčanie novinárov a ich nahradenie propagandistami je prvým krokom pri zavádzaní diktatúr.“ V podcaste Sme zo včerajšieho (2.3.) rána sa dokonca dopočujeme, že v RTVS je „výnimočný stav.“ Miroslava Kernová, ktorú si tiež vážim za jej monitoring mediálneho diania ako aj za niektoré analýzy, tvrdí, že „Rezníkove čistky pripomínajú mečiarizmus.“ Jej stanovisko (blog) mal k dnešnému dňu čítanosť takmer 21 000.  Nepochybne inteligentná novinárka Zuzana Kovačič Hanzelová verí, že v „RTVS je normalizácia.“ To bolo obdobie 1969-1989. Kristián Čekovský zase prirovnáva toto obdobie „ako za Mečiara“ (najmä roky 1994-1998). Zástupcovia iniciatívy Kultúrny reparát zverejnili otvorený list Rade RTVS, v ktorom žiadajú overenie a upokojenie situácie v RTVS.

Kedže obdobie normalizácie som si naštudoval, a mečiarizmus som nielen zažil, ale aj skúmal, dovolím si tvrdiť, že tieto vyjadrenia sú, slušne povedané, prehnané.

Predtým sme zaregistrovali list 59 redaktorov RTVS, a protistanovisko ďalšej skupiny novinárov. V prvom liste zaznelo, že existuje nedôvera voči strednému manažmentu- priamo nadriadeným vedúcich redaktorov, ale aj voči najvyššiemu manažmentu RTVS.  Signatári ale tiež uviedli, že tvoria slobodne.  Protistanovisko tvrdilo, že „pracujeme v slobodnej atmosfére a že na nás nikto nevyvíja nátlak.“

Pred pár dňami sme zaznamenali v podstate mierne Vyhlásenie Filozofickej fakulty UK k situácii v RTVS. Vyhláseniu je nepochybne písané v dobrej viere, a je v súlade so skvelou tradíciou tejto fakulty pod súčasným vedením – zaujímanie odvážnych spoločenských postojov v ťažkých časoch. Problém je, že tie ťažké časy tu (ešte) nie sú.

Vedenie RTVS na tieto alebo podobné vyjadrenia reaguje tiež. Jadrom jeho posolstva je: „Vedeniu RTVS ide od samého začiatku o to, o čom je pridaná hodnota verejnoprávnosti – prinášať informácie pre všetkých a z každého názorového spektra.“ 

Takže, čo sa vlastne deje? Kto má pravdu? Je situácia naozaj taká vážna ako naznačuje časť médií a väčšina vyhlásení (keď v istom zmysle už samotný fakt vydania vyhlásenia je stanovisko o vážnosti situácie, bez ohľadu na to, čo je jeho obsahom).

Na jednej strane, médiá nemajú vždy pravdu – napríklad týždenník .Týždeň a Štefan Hríb sa fatálne a dlhodobo mýlia s verejnou obhajobou a mediálnou podporou vrahov v prípade Cervanová.

Na druhej strane, zase Rada pre vysielanie a retransmisiu dlhodbo presadzovala pomýlenú verziu názorovej plurality za každú cenu a v každej oblasti (pozri napr. II. ÚS 307/2014-45 /3 Sžo 33/2012 a 2 S 80/2011- 24/).

Domievam sa, že zatiaľ najlepšie vysvetlenie diania v RTVS poskytol, paradoxne, konzervatívny online denník Postoj. GR Rezník nemal v pláne žiadnu „normalizáciu“ v zmysle jednostrannej ideologizácie RTVS, ale naopak, reagoval na požiadavku tej časti spoločnosti, ktorá chcela „celospoločenskú diskusiu“, t.j. hlasy a tváre z celého názorového spektra (spravodajstvo aj diskusné relácie). Je to irónia, ale konzervatívni novinári poučujú mladých novinárov z média verejnej služby, že by bolo dobré dať slovo aj ľavičiarom…. Analytici zase mechanicky aplikujú minulé situácie a riešenia na súčasnosť. Kto chce pochopiť viac, nech si prečíta buď citovaný komentár denníka Postoj, alebo viaceré komentáre na ľavicovom portále noveslovo.sk (niektoré sú samozrejme „uletené“, ale ako celok dávajú predstavu o čo ide druhej strane ideologicko-spoločenského spektra). Ostatné udalosti už súvisia tak s celospoločenskou situáciou po vražde J.Kuciaka, ako aj s niektorými chybnými rozhodnutiami alebo vyhláseniami stredného a vyššieho manažmentu RTVS a ich odporcov.

 

P.S. Nerád sa vyjadrujem unáhlene, ale situácia sa radikalizuje, takže zaujatie stanoviska sa javí ako naliehavé.

Teraz najčítanejšie