Denník N

Osobnosti v Bardejove inšpirovali učiteľov

„Doteraz som si myslel, neurazte sa, že Slováci sú ľahostajní,“ povedal mi jeden zo zahraničných hostí na podujatí v Bardejove. „No ukazuje sa, že som sa mýlil.“

V dňoch 3. – 5. mája 2018 sa v Bardejove uskutočnil IX. ročník vedecko-didaktickej konferencie „Osobnosti, ktoré inšpirujú“ (o nich a s nimi), určený učiteľom nielen dejepisu z celého Slovenska. Podujatie sa začalo vo štvrtok 3. mája v kultúrno-komunitnom centre BAŠTA v Bardejove audiovizuálnou projekciou Alenky a Ivana Čermákových o Antonovi Srholcovi a Rudolfovi Dobiášovi. Po diskusii a večeri sa presunuli účastníci do hotela Artin, kde pokračovali neformálne diskusie.

Druhý deň podujatia otvoril František Neupauer predstavením projektu Nenápadní hrdinovia, ktorého cieľom je pomôcť mladým ľuďom objavovať osobnosti v ich okolí. Prezentáciu doplnil Juraj Kasarda, ktorý sa zúčastnil na troch konferenciách projektu NH. Kasarda povedal: „Naším cieľom je sprostredkovať žiakom a študentom škôl na Slovensku stretnutie s tými, ktorým komunistická totalitná moc zavraždila príbuzných, uväznila otcov, matky, ako aj s tými, ktorí na vlastnej koži okúsili hrôzu komunistickej totality. Umožniť žiakom realizovať samostatný historický výskum s podporou učiteľov, historikov a ďalších aktívnych ľudí.“ Nasledovala prezentácia Michala Čopa z Kolégia A. Neuwirtha.

Dopoludnie patrilo v piatok hosťom zo zahraničia. Prokurátor pri poľskom Ústave národnej pamäti (IPN) hovoril o vyrovnávaní sa s minulosťou. Bogusław T. Czerwiński predstavil činnosť IPN a osobitne prokuratúry. Pre účastníkov doniesol množstvo didaktického materiálu. Pohľad na naše dejiny očami Taliana žijúceho v Holandsku bol názov prednášky Rafaelle Magaldiho. „Veľmi ma zaujímajú vaše dejiny. Buďte hrdí na Vašu cestu k slobode,“ povedal.

Popoludnie patrilo osobnosti zakladateľa ÚPN Jána Langoša, ktorú predstavil jeho priateľ a historik ÚPN Patrik Dubovský.

Plastický obraz osobnosti Jána Langoša ma zaujal vecnosťou, odbornosťou a angažovanosťou referujúceho. Pani učiteľa z Kežmarku povedala: „Zúčastnila som sa na znovuodhalení pamätnej tabule v Bratislave vďaka Františkovi Mikloškovi, ale až po prednáške pána Dubovského som pochopila, o akú osobnosť ide.“ Potulky mestom zabezpečili domáci spoluorganizátori podujatia. Všetkých sa hlboko dotkla návšteva Židovského suburbia a výklad pána Hudáka. „Nevedeli sme, že aj niečo také sa nachádza v Bardejove a že miestna židovská komunita je súčasťou dejín mesta od jeho vzniku,“ uviedol jeden z učiteľov.

Niektorí účastníci sa zúčastnili večerného verejného pochodu na námestí, počas ktorého odznela pieseň pani Čermákovej o slobode. O 20.30 zavítala časť prítomných do rómskej osady „Poštárka“. Súčasťou návštevy bola sv. omša. „Od nás záleží, či niečo zapadne prachom, alebo to bude žiť. Od nás záleží, či smrť Janka a Martinky nebola márna,“ dotkol sa aktuálnej i pamäťovej témy otec Martin. Miestny kostolník „Baki“ hovoril, ako on a jeho kamaráti v Bardejove žili. „Hladovali sme, a poviem pravdu.. aj sme kradli zemiaky.“ „Baki“ bol aj vo väzení, dnes vedie modlitby otcov, ktorých rok čo rok pribúda. Duchovne sa im venoval kňaz prenasledovaný v čase komunizmu Teodor Gavenda SDB. „On nezomrel, on tu stále žije,“ povedal Baki.

Skoro až do polnoci moderoval diskusiu so vzácnymi hosťami zo zahraničia a režisérom Kamilom Žiškom študent histórie Juraj Kasarda.

Posledný deň sa niesol v znamení pokračujúcich tvorivých dielní s Kamilom Žiškom. Učitelia sa učili stať sa hercami, dramaturgami, režisérmi.

Záver patril informáciám o projektoch VŠZaSP sv. Alžbety. „Keňa mojimi očami“ je projekt Zuzany Hajdenovej. „24 mesiacov medzi utečencami (Grécko,  Slovinsko)“ predstavila Mária Jackuliková.

Semináre pre učiteľov nielen dejepisu už 9 rokov organizuje OZ Nenápadní hrdinovia (www.november89.eu) v spolupráci s Nadáciou Konráda Adenauera. V tomto ročníku boli regionálnym partnerom VÚC Prešov a OZ Kandelaber s ďalšími partnermi.

Ako hodnotili podujatie učitelia? „Seminár Osobnosti, ktoré inšpirujú, mi dal mnoho síl. So slzami v očiach  som počúvala pieseň o slobode p. Čermákovej. Bolo úžasné nahliadnuť do sveta divadla cez režiséra Kamila Žizku, aktívne sa zapojiť do tvorby divadelnej hry. Oslovil ma aj príbeh Raffaela Magaldiho,  ako s veľkým zapálením silnie jeho záujem o obdobie komunizmu v ČSSR a na druhej strane pamäť nášho národa slabne. Mária Jackulíkova, dobrovoľníčka,  ktorá sa venuje utečencom zo Sýrie v Grécku zmenila môj pohľad na nich. Stretnutie a rozhovor s každým  jedným účastníkom  „zájazdu“ ma naštartovalo a povzbudilo“ napísala učiteľka Janka z Kežmarku. Marek z Košíc povedal: „Chcel som skončiť s učením. Je to náročné, spoločensky a aj finančne nedohodnotené. Ale z tohto seminára idem „naspeedovaní“ pokračovať ďalej.“

Teraz najčítanejšie

Fero Neupauer

historik, učiteľ, publicista, Európan, človek na ceste... Pracovne sa venujem prednáškam na VŠZaSP sv. Alžbety o novodobých dejinách i na CZŠ sv. Františka z Assisi. Odborne, v rámci ÚPN, pracujem na téme kolektivizácia, Černobyľ 1986 a nesloboda, Sviečková manifestácia. Dobrovoľnícky práci v OZ Nenápadní hrdinovia (www.november89.eu), ktoré sa venuje témam pamäte prostredníctvom prednášok, didaktiky dejepisu, seminárov pre učiteľov, žiakov a eventom: prevoz fragmentu Berlínskeho múru na Slovensko, Múzeum zločinov a obetí komunizmu, návrh na udelenie Nobelovej ceny za literatúru pre bývalého pol. väzňa a spisovateľa Rudolfa Dobiáša a i.