Denník N

Quo vadis Rezník náš každodenný

V záplave tohtoročných statkov zmätkov, stále pod dojmom tragickej udalosti,ktorej vyriešenie nie je zatiaľ v dohľade  v guláši každodenných správ o ďaľšom koaličnom tuneli nám cez obraz prebehol Rezník s informáciou, ktorá nestihla zatiaľ zarezonovať či v odbornej alebo laickej verejnosti,ktorá celý tento cirkus platí.

Tak čo sa vlastne stalo. Výbor pre kultúru a médiá si predvolal na svoje mimoriadne zasadnutie ešte stále čerstvého riaditeľa Rezníka aby zdôvodnil prečo nepredĺžil zmluvy štyrom redaktorom spravodajstva, kvôli čomu sa spustila mediálna kampaň za záchranu verejnoprávnosti, padajú silné slová o normalizácii, experti a komentátori sa predháňajú  vo využívaní synoným a ty občan plať a najlepšie ešte viac ako doteraz.

Aby bolo jasné, podporujeme a vždy podporovať budeme nezávislú, nestrannú a objektívnu žurnalistiku, dávame pozor na to, kto vlastní médiá a ako s týmto vlastníctvom nakladá, tentokrát je téma ale o inom. Zatiaľ  o takzvanej verejnoprávnej inštitúcii,na ktorej chod sa všetci skladáme.

Riaditeľ Rezník grilovaný na výbore sa obhajoval hlavne tým, že predchádzajúce vedenia prepúšťali ďaleko viac zamestnancov a žiadny ohlas to nemalo. A on z 3000 zamestnancov prepustil štyroch a je na hranici.

Pri čísle 3000,ktoré zaznelo, bývalý minister Maďarič zalapal po dychu a po výbore ako každý správny birmovaný komunista zaniesol obetu na Súmračnú ulicu v nádeji, že si to nikto nevšimol. Natália Blahová  v nedeľu na TA3 opäť použila toto číslo a jej socialistickí, nacionalistickí a mafiánski kolegovia v diskusii nijako nezareagovali.

Rezník klame. Tvrdí,že RTVS má 1420 interných zamestnancov a 1545 externých. Číslo 1420 sa viac menej zhoduje s Výročnou správou hospodárenia RTVS za rok 2016, správa za rok 2017 ešte nie je na svete. Ale kde zobral tých externistov? Na nešťastie vodítko dal Kristián Čekovský vo svojom rozhovore pre Denník N, kde sa okrem iného dozvedáme, že pán Čekovský pracoval pre RTVS osem rokov a každý mesiac mu predlžovali zmluvu až do príchodu Hany Lyons, ktorá ju stopla. A všetkým odporúča, aby sme si jeho zmluvy pozreli a zhodnotili, či dostával odmenu zaslúžene.

Tak sme to spravili. Dozvedeli sme sa, že pán Čekovský osem rokov podával umelecký výkon v množstve 25 jednotiek mesačne, postupne sa zlepšoval, ale 25 jednotiek zostávalo nezmenených, len výška odmeny sa zvyšovala. Všetky znaky tejto zmluvy svedčia o tom, že pán Čekovský vykonával závislú činnosť, chodil do práce v RTVS, riadil sa pokynmi nadriadeného interného zamestnanca, používal pri svojom umeleckom výkone prostriedky RTVS atakďalej. Nezmysel.

Zmluvu pána Čekovského si treba vynásobiť číslom 1545 a v roku 2016 sa dostaneme k číslu 45 miliónov eur za externé zmluvy, plánovaný rozpočet bol 60 miliónov a rozdiel sa presunul do roku 2017, čiže porušovanie Zákonníka práce sa v RTVS masívne zväčšuje.

Záver. V RTVS pracuje zhruba 300 redaktorov. Zabúda sa na to, že RTVS nie je len spravodajstvo. Podľa výročnej správy sa zvyšných 1120 interných zamestnacov s bohatým servisom zaoberá len tým, že objednáva služby u externistov na základe vymyslených zmlúv.

Budeme sa pýtať, kto sú tí ďaľší externisti, aká je ich náplň práce, akú odmenu z verejných zdrojov dostávajú , aké majú zmluvy a prečo RTVS pri svojom fungovaní porušuje zákon. Budeme sa pýtať čo robia interní zamestnaci okrem toho, že opäť porušujú zákon. RTVS sa správa ako bohatý sociálny ústav pre kádre neschopné sa uživiť na trhu a šíriaci v spravodajstve koaličné videnie sveta, a za touto plachtou sa veselo delia s našimi ľuďmi,jednoosobovými eseró, delia korisť z peňazí nás všetkých. Budeme na to myslieť pri ďalšom náreku o nedofinacovaní RTVS, pri plačkách o malých poplatkoch za koncesie, pri nekonečných diskusiách o verejnoprávnosti.

Naozaj nám takúto inštitúciu treba?

 

Teraz najčítanejšie