Denník N

Zbohom pán prezident, nech žije Kiska!

Andrej Kiska dnes oznámil, že nebude znovu kandidovať na prezidenta. Ak ste však sledovali pozorne jeho tlačovku, počuli ste, že oznámil aj iné veci. Také, ktoré nemôžu uniknúť človeku, ktorý dokáže čítať medzi riadkami.

Ako prvé treba povedať, že si prezident neváhal sypať popol na hlavu. Uznal, že s nie všetkými jeho rozhodnutiami všetci súhlasili. Vysvetlil, prečo sa pohyboval na hrane zákonnosti. Či už pri ústavných sudcoch, alebo pri “páde vlády”. Okrem toho pomenoval hlavnú príčinu toho, prečo končí – rodinu. Nemajme mu to za zlé, spravil toho dosť a najmä, Kiska tak úplne nekončí.

Nepovedal to priamo. Najprv presne pomenoval problémy Slovenska. Skorumpovaná vláda, arogancia moci a nedôvera ľudí v štátne inštitúcie. Dvakrát zdôraznil, že Slovensko potrebuje zmenu štýlu vládnutia. Inými slovami, nestačí zbaviť sa Ficovej mafiánskej sebranky a nechať všetko na terajšiu rozhádanú opozíciu. Je potrebné, aby sa zmenila populistická rétorika politikov a treba odpratať aj nekompetentné smerácke detičky a podržtaškárov na komunálnej úrovni, na úradoch, v prokuratúre, na súdoch, v polícii a vlastne úplne všade. Tu však neskončil. Rozmeňme si ten zvyšok na drobné. Kiska v podstate povedal, že bude pokračovať vo verejnom živote, ale iným spôsobom. Akým, oznámi po komunálnych voľbách.

Treba povedať, že komunálne voľby nikdy neboli dôležitejšie. V župných voľbách dostali smeráci totálne na frak a na to, aby sme sa ich zbavili úplne, treba aby dostali rovnako po pysku aj vo voľbách komunálnych. Len si to predstavte. Smer s dvoma župami a minimom primátorov a starostov. To by bola rana, z ktorej sa smeráci len tak ľahko nepozbierajú. Podpora v regiónoch je to, na čom Smer stojí a na čom sa môže začať jeho koniec. Ako do toho celého zapadá Kiska?

Dlhodobo sa hovorí o tom, že Kiska zamýšľa založiť stranu, prípadne nejakú podporí. Niečo podobné kedysi spravil v Čechách Zeman, aj keď naopak. Založil stranu “Zemanovci” a aj keď s ňou výrazne neuspel, stal sa dvakrát po sebe prezidentom. Ak by Kiska založil vlastnú stranu, s prehľadom by sa dostala do parlamentu a je dosť možné, že by aj zostavovala vládu. A teraz si skúsme predstaviť, že sa tá strana vytvorí z víťazných kandidátov v komunálnych voľbách. Z nestranníkov, motivovaných tu naozaj niečo zmeniť. Z ľudí, ktorí roky pracujú vo svojich komunitách, majú za sebou reálne výsledky, sú bez korupčných väzieb a bez škandálov. Kiska by reálne ani nemusel byť na kandidátke, stačilo by, ak by takúto stranu podporil.

Netreba vešať hlavu. Podľa mňa je to presne naopak, ako to vyzerá. Kiska sa nevzdal. Naopak, je pripravený bojovať a to z pozície, kde mu nebude zväzovať ruky nadstranníckosť a oklieštené právomoci prezidenta, čo je stále len reprezentatívna funkcia. Je načase prestať čakať na mesiášov plných prázdnych sľubov. Je načase vybudovať občiansku spoločnosť, kde sa cení slušnosť, čestnosť a ochota pomáhať ostatným, bez ohľadu na to, kde a komu sa narodili. Je načase začať od seba, rovnako ako Kiska. Ďakujeme, pán prezident. Sme s vami.

Teraz najčítanejšie