Denník N

O troch ukrivdených neviniatkach

10. mája sa na stránke Polície Slovenskej republiky objavila táto informácia: „Príslušníci NAKA od skorých ranných hodín vykonávajú na západnom a strednom Slovensku zaisťovacie úkony (7 domových prehliadok, 12 prehliadok iných priestorov) v súvislosti s vyšetrovaním a dokumentovaním trestných činov extrémizmu (výroba a rozširovanie extrémistických materiálov), pričom v tejto súvislosti zadržali 6 obvinených osôb.“

Vzápätí sa objavili správy o tom o koho išlo. Zadržanými boli Michal Buchta, okresný predseda strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko Ružomberok, ktorý je zároveň aj predsedom Ľudovej mládeže, mládežníckej organizácie Kotlebovej strany, asistentom poslanca za ĽSNS Juraja Kolesára, kandidátom strany v parlamentných aj župných voľbách a pravidelným rečníkom na rôznych podujatiach organizovaných Kotlebovou stranou. Ďalšími boli vodca Slovenskej pospolitostJakub Škrabák a spevák gýčových popevkov Jaroslav Pagáč, ktorý si hovorí Reborn. Na tejto fotografii ich vidieť všetkých troch pekne spolu na reklamnej fotografii Buchtovho e-shopu Brotherhood.sk, ktorého stránka je momentálne nedostupná aj ako avízo Pochodu za samostatné Slovensko.

Pozrime sa na jednotlivých zadržaných, ktorých medzičasom už prepustili, jednotlivo. Začnime Michalom Buchtom. Ide o starého člena Slovenskej pospolitosti. Tu ho vidíme na pochode za samostatné Slovensko 14. marca 2015.

Na ďalšej fotografi zo zmieneného pochodu vidieť na čele sprievodu aj Jakuba Škrabáka.

A na ďalších fotografiách aj Jaroslava Pagáča.

Rovnako aj pri Tisovom hrobe.

K pochodu natočili aj video v ktorom účinkujú Škrabák, Buchta aj Pagáč.

V parlamentných voľbách Buchta kandidoval spolu s Mariánom Magátom, Mariánom MišúnomJozefom Koňom ako tzv. „akční vlastenci“ na kandidátke ĽSNS. Lukáš Kopáč ich v A – spravodajstve predstavil takto: „Známe tváre slovenskej nacionalistickej scény idú do volieb pod heslom: „Vykopneme skorumpovaných politikov“. Niektorí z nich mali v minulosti za svoju politickú činnosť aj opletačky so zákonom. Aj keď všetci štyria vyhlasujú, že sa plne stotožňujú s tzv. Desatorom ĽSNS, na sociálnej sieti facebook spoločne vystupujú ako členovia samostatnej iniciatívy nazvanej: Akční vlastenci pre naše Slovensko. Do parlamentných volieb chcú voličom predostrieť aj vlastný politický program radikálnej zmeny.“

K ich kandidatúre Magát natočil aj video „Akční vlastenci pre Slovensko.

Michal Buchta je predsedom Ľudovej mládeže, kde vo funkcii vystriedal Mazureka. Iba mimochodom, Buchta je momentálne trestne stíhaný, Mazurek je zatiaľ neprávoplatne odsúdenýMedvecký bol podmienečne odsúdený za vedenie vozidla pod vplyvom alkoholu a je stíhaný za ublíženie na zdraví z rasových dôvodov. Určite sami uznáte, že lepšie vzory pre mládež by ste nenašli ani s lampášom za bieleho dňa.

Aj okresným predsedom strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko.

Asistentom poslanca ĽSNS Juraja Kolesára

Tiež pohotovým a razantným rečníkom. Napríklad počas súdu s Milanom Mazurekom v Banskej Bystrici.

Aj strelcom a členom streleckého klubu. Tu je na streleckých pretekoch na strelnici v Kvačanoch v máji 2017.

Ale aj majiteľom internetového obchodu Brotherhood.sk, ktorý ponúka naozaj pozoruhodný sortiment. Napríklad Prejavy Adolfa Hitlera, Mierové dielo Adolfa Hitlera, Program NSDAP, antisemitský paškvil Synagóga Satanova a „skvelú knihu“ Co víte o Židech? K tomu rôzne odznaky a oblečenie obľúbené v určitých kruhoch.

Ďalším je vodca Slovenskej pospolitosti, Jakub Škrabák, ktorý bol na kandidátke ĽSNS v parlamentných voľbách v roku 2010 a spolu s Buchtom aj v roku 2012.

Jeho známosť a kamarátstvo s Jaroslavom Pagáčom je tiež staršieho dáta. Tu sú na spoločnej fotografii z roku 2014.

Tu je Škrabák na sneme Slovenskej pospolitosti v roku 2011. Okrem iných na fotografiách vidieť bývalého vodcu SP, Mariána Kotlebu, terajšieho podpredsedu strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko, Martina Beluského, tajomníka ĽSNS, Rastislava Schlossára, žilinského krajského predsedu, Andreja Medveckého a ďalších.

O zadržaní svojho vodcu informovala aj stránka Slovenská Pospolitosť.


Junácky nebojácnym komentárom prispel Roman Duda: „NAKA sú úbohé pozbierane trosky co na nič iné nemajú preto chodia v tlupach ako opice v rezervácii vygumovane nulky.“

Stránka Slovenskej pospolitosti informovala aj o prepustení zadržaných.

Tu sa zas pochlapil Marek Štrbka: „Stojíme za vami naka môže ko.oti fajčiť

Konečne NAKA mala na Škrabákovej stránke Zbojník.net svojich priaznivcov už v roku 2017. Ľubomír Kučeriak, ktorý o sebe tvrdí, že je „poeta natus“ už vtedy napísal: „NAKA – neuveriteľne Amatérski Ko.otní amatéri. Nič viac, nič menej. Je čas chystať opratu! Bratia, vešajme pánov – páľme kaštiele!

Mimochodom, Kučeriak má v obľube aj teroristu Davida Lanea a jeho štrnásť slov.

Niečo o názoroch Jakuba Škrabáka napovie aj tento rozhovor pre stránku Hrdý patriot. Za zmienku stojí niekoľko Škrabákových myšlienok. Napríklad: „My vyznávame princíp etnický. Slovákom je len ten, kto má slovenskú krv… Momentálne sa zameriavame na činnosť dovnútra našej organizácie. Organizujeme strelecké kurzy, rôzne výcviky sebaobrany… Politické strany sú prežitok a treba ich zrušiť, pretože narúšajú skutočnú národnú pospolitosť. Sme za presadenie korporatívnej demokracie o ktorej Jozef Tiso povedal: „Prestávajú vládnuť strany, začína vládnuť národ!“… Skutočnými pánmi našich štátov a nášho života sú vlastníci bánk, ktorí nás zotročili prostredníctvom úverov… nové Slovensko si vyžaduje nového Slováka.

Čo sa týka kontaktov s políciou, tento nebol Škrabákov prvý. Už v roku 2o16 ho polícia zadržala počas jedného z protestov extrémistov.

Rovnako ako Buchta, má aj Škrabák internetový obchod. Volá sa Zbojník.net.

Pozrime sa na pár klenotov z jeho ponuky. Napríklad knižnej. Tendenčný antisemitský spisok „Židia a ich kritické zobrazenie v staršej slovenskej literatúre.Rodobranecký katechizmus od Vojtecha Tuku, lídra radikálneho fašizoidného krídla HSĽS, ktorý bol za svoju činnosť počas vojnovej Slovenskej republiky odsúdený na smrť povrazom a popravený, o ozbrojených straníckych oddieloch budovaných podľa vzoru Mussoliniho čiernokošeliarov. A Slovenský národný socializmus od ideológa Slovákštátu Štefana Polakoviča, ktorý po vojne emigroval do Argentíny. Ten napríklad tvrdil: „Slovenský štát vznikol pred tisícsto rokmi ako prirodzený a logický dôsledok pôsobenia síl, ktoré sa drali v našom rode pod vodcovstvom Pribinu… obnovenie Slovenského štátu je výslednicou sústavného boja Strany za uplatnenie prirodzených práv národa. V boji o svoj život a o slovenský štát našiel slovenský národ porozumenie u Vodcu nemeckého národa Adolfa Hitlera, hlásateľa prirodzených práv národov.“

Zaujímavé sú aj tričká a mikiny, vrátane ich cien, ktoré ponúka Škrabákov obchod Zbojník. Obrázok detí z Hlinkovej mládeže cvičiacich so zbraňami. A cena 14,88 € je určite iba náhoda. Rovnaká ako u ďalších tričiek. Aj tričká Slovenský štát a Slovenská pospolitosť so zaujímavými heslami a sloganmi stoja presne 14,88 €.

Pred časom ponúkal Škrabák aj tieto tričká. Tiež za „náhodnú“ cenu 14,88 €. Naviac znak na tričkách bataliónu Azov, tzv. vlčí hák, patrí tiež k extrémistickým symbolom.

O mentálnom svete Škrabáka a jeho kamarátov niečo napovie aj táto ponuka: „NOVINKA. Konečne niečo pre aktívnych strelcov. Prinášame vám limitovanú edíciu modrých slúchadiel, tzv. Harmanovky.“ Pomenovať chrániče sluchu po viacnásobnom vrahovi Ľubomírovi Harmanovi určite o niečom hovorí. Rovnako ako cena 8,80€.

Na záver nám zostal Jaroslav Pagáč, ktorý si hovorí Reborn a často vystupuje na podujatiach extrémistov. Hral na pamätnom pochode proti imigrantom 25.6.2015, aj na viacerých podujatiach organizovaných Kotlebovou ĽSNS, vrátane toho, na ktorom Kotleba rozdával chudobným rodinám šeky na 1488 €. Kotlebovci vtedy o ňom napísali: „Galavečer spestril kultúrnym vystúpením aj pronárodný spevák Reborn so svojimi baladickými a precítenými piesňami.

V júni 2015 vystupoval aj s neonacistickou kapelou Krátky proces.

A takto to vyzerá na jeho koncertoch. Hodila by sa tu ironicky použitá parafráza na starý text Scotta McKenzieho: „If you’re going to Piváreň u tuláka in Dubnica, you’re gonna meet some gentle people there.“

Pagáča je možné vidieť s kadekým z extrémistickej scény. Tu s vodcom SP Škrabákom a obdivovateľom Adolfa Hitlera, popieračom holokaustu a rasistom Mariánom Magátom.

S obdivovateľom národného socializmu Mariánom Mišúnom, ktorý mu daroval 200 €.

Milanom Mazurekom, ktorý je stíhaný za rasistické výroky v rádiu Frontinus.

Alebo s členom DSSS Vlastimilom Pechancom, odsúdeným za rasovo motivovanú vraždu.

Alebo len tak s kamarátmi Matejom a Lukášom.

Alebo Jožom.

Matej, LukášJožo sú starí kamaráti zocelení spoločnými akciami.

Spojení rovnakými názormi

Okrem mnohých iných má Pagáč fotku aj s kotlebovcom Danielom Krištofom.

A práve Daniel Krištof napísal na Pagáčov profil srdcervúci status o údajnom politickom procese.

Ale ešte počas pobytu Buchtu, Škrabáka a Pagáča v CPZ, napísali na jeho profil Jaroslav Reborn svoje odkazy Matej Klimas a na profil Jaroslav Pagáč (Reborn) zas Dávid Balúch (Grassel). Klimas si uľavil priam od srdca:“Hamba !!!!! Vy.ebany fašistický štát nas ide bez príčiny zatvárať a rozkopávať nam dvere ??? .. Ku.vy aj na Vás príde !!!
Balúch bol slušnejší, ale plný odhodlania: „Drž sa brat, stojíme pri tebe všetci! Nedaj sa zlomiť! Zasadíme úder ako väčšina proti tomuto skorumpovanému policajnému štátu!!!

Okrem gýčovej hudobnej tvorby ponúka Pagáč napríklad aj toto. Kľúčenku s kombináciou tzv. Čierneho slnka a kolovratu. Aj on má totiž internetový obchod Reborn.

Kde si okrem kľúčenky môžete kúpiť aj rovnaký strieborný prívesok s kolovratom, tielka a tričká s rovnakou symbolikou a CD s jeho tvorbou.

Na záver ešte niekoľko ukážok ako o udalosti informovali stránky extrémistov. Najväčší úspech mal status k téme na stránke Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko – okres Žilina. Nezabudli tu spomenúť prokurátora Tomáša Honza. Status mal 262 lajkov a 794 zdieľaní.V komentároch sa objavilo kadečo. Tu je zopár ukážok. Karol Rajduga si uľavil SVINE FAŠISTICKE“ a pre istotu ešte upresnil: „Myslel som políciu tým svine fašistické

Ani Štefan Jokay sa neprejavil veľmi mierumilovne: „Skončila Čeka, KGB, aj Gestapo skončilo, ŠtB tiež, skončí aj NAKA… A potom sa bude nadelovať každému podľa zásluh … Národu už dochádza trpezlivosť !!!

Jozef Klesik napísal pravým árijským pravopisom: „To sa pred kým maskujú a zakrivaju si ksichty??? Keď sú tak čestný a spravodlivý??? Až sa ráz toto divadielko skončí a verím tomu že už to nebude dlho trvať!!! Aj keď si maskujete svoje držky!!!! ULICA SI VÁS NÁJDE!!!!!!!!!!!!

Najradikálnejší bol Robert Munka: „Hladaju Kuciakovho vraha Drahi a vazeni, toto uz zbran do ruky!

Nad prevelikou krivdou si povzdychla aj stránka kotlebovcov z okresu Čadca: “ Zasahuju proti vlastencom. A vrahovia im behajú za hranicami za naše dane. Dokedy?“ A majiteľ autolakovne, člen Kotlebovej strany Vladimír Boka z Turčianskych Kľačian, ktorého manželka Katarína bola na kandidátke ĽSNS v župných voľbách, prispel komentárom: „Gestapo .uz nevedia co by robili vsetkym sa uz basa blizi.“

Nuž, zatiaľ sa blíži skôr tomu, s kým sa Vladimír Boka objíma.

Prípadne tomu, kto robí na fotografii spoločnosť jeho pani manželke Kataríne.


Zahanbiť sa nedali ani Záhoráci. Aj keď iba zdieľali status Oľgy Radimákovej. Originálnym, nefalšovane rasistickým komentárom to ale vyvážil Marián Gábriš: „Hanba vlády. A ko.otov na jej čele lebo sa boja pravdy tak použijú všetko možné aj nemožné. Véd oni robia tento sku.veny štát takým akým je a robia zákony ktoré im vyhovujú a nech v prvom rade poriesia tu sku.venu cigansku menšinu na ktorej ryžuju a potom nech riešia iné. V prvom rade vyriešiť sku.venucigánsku problematicko politicku kultúru a ich nazivanie na úkor daňovýcu poplatníkov.

Bokom nezostali ani kotlebovci zo Spiša. A Ľubomír Britaňák pridal odvážnu výzvu: „Takže teraz keď napíšem (NAKA vy židovské svine) prídu si po mňa???“ Nuž, neviem, ale za pokus to stojí, odvážny Ľubomír, nie? Marek Telman bol stručnejší: „Ko.oti zakuklene“ a pridal päť vyrehotaných smajlíkov. Myslíte, že mu vydržia ak mu niekto zaklope na okienko?

Mlčať nedokázal ani Milan Mazurek: „Aktuálne robí Ficove fašistické gestapo prehliadku našej okresnej kancelárie v Ružomberku. Opäť na rozkaz Tomáša Honza!Gabriela Zacharová doplnila: „Tomas Honz!!! Tomas Honz!!! Pamataj narod to meno, toho cloveka!!!!“


Richard Tokušev, ktorý kvôli nenaplneným osobným ambíciám pár dní po zásahu NAKA oznámil svoj odchod z ĽSNS sa 10. mája tiež akosi rozcítil: „Zastrašovanie s cieľom odstavenia opozície…

Komentár, ktorý u Tokuševa pridal „Edmund Herzog,“ určite stojí za pozornosť: „…a teraz nám berú židoboľševickí zločinci vlastizradni z vládnej mafie maďaronskej nakoniec aj slobodu! Do zbrane bratia Slováci… treba sústrediť prostriedky na ozbrojenie vlastencov, ktorí už netrpezlivo čakajú v desiatkach tisícov na krvavú odplatu… Smrť tyranom a zradcom naroda, musime ich po zabíjať do jedného ak nemá narod slovensky zhynut!“ 

Niekoľko odvážlivcov to dalo od pľúc aj na stránke Polícia Slovenskej republiky. Napríklad Marián Magát: „Raz budú stáť pred súdom policajti, sudcovia, prokuratori a iní, ktorí toto vykonávajú. Svoje tresty dostanete. Otázka času…“ A nezabudol pripojiť antisemitské narážky o znalcoch: „väčšinou židovského pôvodu,“ či o SAV, ktorá je podľa neho „len jaskyňa židovskej komunity a sionistov.Andrej Gajarský, ktorý sa zrejme hlási k strane Napred, ktorú zakladá Magát spoločne s Romanom RuhigomRobertom Bačinským iba dodal: „Pekne povedane a je to pravda.“

Ale pridali sa aj ďalší. Jozef Mráz: „sku.vená banda parazitov, len sa traste, pravdu nezastrašíte, extrémizmus  fašizmus je práve to čo konáte… Na Stráž.

Anna Knapíková: „Vy ste banda zapredaných policajtov…. Vase rodiny za toto Vase konanie budu v buducnosti trpiet!!!“ Objektívne treba priznať, že civilný administrátor stránky polície v tomto prípade nezvládol svoje emócie a jeho odpoveď tiež nebola v poriadku.

Najviac sa ale odviazal na stránke Aktivisti, aktívni a nas.atí pod statusom okresného predsedu zo Žiliny, Pavla Lazara, nejaký Štefan Pagač: „Su to hoväda, aj na nich dojde a stlpov mame dost…

Marián Mišún venoval udalostiam niekoľko statusov. Píše: „Tak že po Mazúrekovi tu máme pravdepodobne ďalšieho nespravodlivo prenasledovaného vlastenca! Jaroslav Pagáč – Reborn, údajne napomáha šíriť tématiku pravicového extrémizmu, respektíve symboly starých Európanov ako napr. symbol tzv. Čierneho slnka a Kolovratu.

Pod jedným z nich komentovala Eva Žatková: „Pravda zvíťazí a špiny pôjdu do chládku…

Pod iným opäť komentoval Vladimír Boka: „NAKA su vypatlanci uz len koli tomu ze pocuvaju taketo rozkazy lebo kazdy ma na vyber a kukly nosia preto aby sa im ludia nesmiali ked ich spoznaju co to robia za k…..ny.Milan Kurucár doplnil: „Su to ku.vy…

Aby toho nebolo málo, Boka pridal komentár aj u Pagáča: „Zrazu ako rychlo pracuju. keby tak rychlo sudy pracovali pri kiskovi a ostatnych zlodejoch tak uz mohli mat polovice trestov odsedene. takto je zrejme ze sa z basy ani zivy uz nedostanu.

Na svojej stránke Alternativna cesta o udalostiach informoval aj Lukáš Kopáč. Dramaticky fabuluje: „Prenasledovanie slovenských nacionalistov pokračuje.Vážení priaznivci pravdy, slobody a spravodlivosti, prisluhovači súčasného zločineckého režimu opätovne zneužívajú policajné orgány na zastrašovanie a prenasledovanie slovenských vlastencov. Blíži sa ďalší politický proces! Aktuálne mieri pred Najvyšší súd v Bratislave vlastenecký spevák Jaroslav Pagáč – Reborn, pretože údajne napomáha šíriť tématiku pravicového extrémizmu, respektíve symboly starých Európanov ako napr. symbol tzv Čierneho slnka a Kolovratu.“ V ďalšom príspevku už tvrdí, že Pagáč je stíhaný za propagáciu slovanských symbolov.

Čiernemu slnku (Schwarze Sonne) iba toľko: „V časoch Národného socializmu slúžil tento symbol, ktorého význam bol chápaný ako dvanásťramenný hákový kríž alebo kruh dvanástich Sig rún, jednotkám SS ako zástupný symbol seversko-pohanského náboženstva a prapôvodného tajného učenia. Krajná pravica tvrdí, že Čierne slnko nie je historickým symbolom, ale umeleckým produktom jednotiek SS.“ Originál Schwarze Sonne je v rytierskej sále zámku Wewelsburg, Reichsführera SS Heinricha Himmlera.

Nech už zajtrajší proces dopadne akokoľvek, označovať ho za politický je samozrejme hlúposť, hodná tradičného bolestínskeho vyplakávania našich extrémistov. Zostáva iba dúfať, že súd prebehne bez rušivých momentov, akým sa nevyhli pojednávania s Mazurekom na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici. Aj to je totiž vizitka schopností štátu, brániť poriadok pred extrémistami.

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.