Denník N

Leto s knihou 2: deti od 9 – 12 rokov

Prečítala som za vás, aby sa vám ľahšie vyberalo letné čítanie pre deti. V druhej časti sa zameriavam najmä na čitateľov – školákov, ktorí už polovicou nohy vstupujú do puberty.

Príbeh Angelina Browna

Asi nie je krajšia kniha, akú som za posledný pol rok čítala, než táto. Príbeh Angelina Browna je od začiatku až do konca takým výživným čítaním, že som ho len ťažko púšťala z rúk. Knihu zvládne prečítať aj tretiak / štvrták, text má krátke vety aj kapitoly a je popretkávaný ilustráciami. Ak si však aj v tomto veku svojich detí zvyknete ešte čítať s nimi, bude to pre zážitok pre všetkých. Už začiatok je hraničný – Bert, šofér mestského autobusu, má pocit, že asi práve dostal infarkt. Srdce sa mu trepoce a hruď sa mu dvíha. Lenže nič ho nebolí. O chvíľu si všimne, čo mu spôsobilo ten zvláštny stav: z vrecka košele vylezie drobný anjel, chlapčiatko s krídlami v bielej košieľke. Vezme ho domov a ukáže svojej manželke Betty, ktorá ho prijme s úplnou samozrejmosťou. Táto čarovná mystifikácia sa nesie celou knihou. Betty, kuchárka v školskej jedálni, zoznámi Angelina s deťmi, ktoré ho tiež berú ako úplnú samozrejmosť. Vzájomne sa spoznávajú a anjel si ich všetkých získa – tvrdí, že nevie, kto je, odkiaľ je, hovorí kratučko a zvyčajne roztomilo odveci. Všetci si však všimnú, že vie prdieť. Prdí často, ale v tejto knihe to nie je črta, ktorá by mi prekážala. Príbeh je taký očarujúci, že to k nemu jednoducho pasuje a u detí vyvoláva salvy smiechu. Veď kto kedy videl prdiaceho anjela?! Iba pár ľudí odmietne prítomnosť Angelina v ľudskom svete a sú aj takí, ktorí na ňom chcú zarobiť. Autor knihy David Almond ale nehádže zloduchov cez palubu, netrestá ich, nenecháva ich napospas osudu bez vysvetlenia, čo sa s nimi stane, keď sa kniha zavrie. Viac neprezradím, ale rozhodne takýto záver detského príbehu vítam s otvorenou náručou. 

 

 

Knihu nežne a vtipne ilustroval Alex T. Smith.

Vydavateľstvo: Slovart

Tri životy Maxi

Hľadanie seba samého je v období prichádzajúcej puberty ťažká skúška. Pre deti, aj pre rodičov. Deti sa v nej okamžite spoznajú, ale možno sa aj niektorí z rodičov nájdu v hlavnej hrdinke vynikajúcej knihy Tri životy Maxi o období, z ktorého sa nedá vyrásť len tak, bez ujmy. Maxi zažíva prvé otrasy vlastného sebavedomia, ktoré ju hryzie výčitkami, že by mala byť iná, pretože spolužiačky okolo nej sú také, aká ona nikdy nebude. Podľa nej majú lepší život, ľahšie podmienky, viac talentu. Maxi o sebe pochybuje až tak, že si viac ako čokoľvek praje vymeniť svoj život za ich. A skutočne sa jej to podarí. Prevtelí sa postupne do dvoch iných dievčat a zisťuje, či jej pohľad na ne bol presný. Táto kniha osloví rovnako chlapcov ako dievčatá, desaťročná hlavná hrdinka neskĺzne do klišé problémov so svojim výzorom, autorka Gerti Tetzner ide omnoho hlbšie. Nepochybujem, že sa v nej nájde väčšina z vekovky čitateľov, pre ktorých je určená. Obsahuje okrem napínavého deja aj pasáže, kde počujeme Maxin vnútorný hlas plný otázok a pochybností. Pre mladého čitateľa môže ísť o prvé úprimné zamyslenie sa nad tým, kým je a kým sa stáva. 

 

Knihu výrazne ilustrovala Broňa Schragge.

Vydavateľstvo: E. J. publishing

Príbehy na dobrú noc pre rebelky

Nádherne farebná publikácia o výrazných ženách našej histórie. Keď sa ma syn pýtal, prečo sú v knihe Príbehy na dobrú noc pre rebelky iba ženy, snažila som sa mu vysvetliť, že v učebniciach nájde pod mnohými objavmi a umeleckými dielami podpísaných najmä mužov, čo však neznamená, že ženy boli neaktívne. Iba sa do histórie nedostali a ak náhodou áno, ich vklad musel byť stokrát silnejší než ten mužský. Hovorili sme dlho o postavení žien, ako bola vnímaná ich úloha, že nemali rovnaké práva a museli o ne tvrdo bojovať. Vo svete, v ktorom chlapec vyrastá, sa mu čosi také zdalo úplne neprimerané a nemohol tomu celkom uveriť. Je skvelé, že v knihe od Eleny Favili sú odvážne ženy pekne pohromade, nájdete tam hrdinky z dávnej histórie, aj novodobé ikony zo sveta vedy, politiky a kultúry, každá má vlastnú dvojstranu, naľavo je text, napravo ilustrácia. Jediná kontroverzia sa spája s prítomnosťou barmskej disidentky Su Tij, pretože v čase, keď kniha v originály vyšla, ešte nikto netušil, aké hrôzy v krajine pod jej vedením zažije moslimská menšina Rohingov. Na doplnenie treba uviesť, že Príbehy pre rebelky zaznamenali masívny úspech na celom svete, majú aj pokračovanie a na moje veľké nadšenie už vzniká aj verzia o osvietených mužoch určená nielen pre chlapcov.

 

Knihu famózne ilustroval celý tím výrazných autorov.

Vydavateľstvo: Albatros Media

Chymeros – stopy vedú do temnoty

Projekt, ktorý si vymyslel Daniel Hevier, sa mi zdal natoľko fascinujúci, že som sa s autorom dohodla na samostatnom článku, v ktorom sa ho budem pýtať na všetko, čo ma okolo neho zaujíma. Podarí sa nám stretnúť až v lete, keď bude dokončovať druhý diel, preto aspoň pár základných informácií – v knihe Chymeros – stopy vedú do temnoty ide o trochu bláznivé a trochu napínavé fantasy, v ktorom sa obyčajný chlapec dostane do paralelného sveta, kde hľadá svoje meno a stratenú identitu. Všetko sa tam iba trochu podobá na to, čo pozná z bežnej reality, ale je to akoby mierne prekrútené a použité s iným významom. Celou knihou sa nesie autorove vycibrené majstrovstvo v slovných hračkách, schopnosť vymýšľať udalosti a zvraty za pochodu, a tiež jeho otvorená myseľ, vďaka ktorej bez dlhého čakania ponúkne čitateľom nové krajiny s vlastnými pravidlami. Keďže chlapec je v neznámom svete plnom prekvapení, aj dej je postavený na nečakaných zvratoch a nepravdepodobných zápletkách. Niekomu sa bude zdať, že je toho v knihe až priveľa, keďže sa otvárajú stále nové a nové odbočky – ako pri každej fantasy treba rátať s tým, že buď vás to zhltne alebo nechá splývať iba na povrchu. Zaujímavosťou je, že do projektu Chymeros bolo zapojených niekoľko sto detí, s ktorými Daniel Hevier na špeciálne vytvorenej webstránke príbeh interaktívne tvoril. Každé zo zúčastnených detí má svoje stopárske meno zapísané na predsádke knihy. 

 

Knihu tajomne ilustroval sám autor.

Vydavateľstvo: Trio publishing

Marínka somarinka

Kniha, ktorá môže poslúžiť aj ako návod na nepremárnené leto. Autorka Marka Staviarska vyštudovala filmárčinu a prevtelená do zvedavej hlavnej hrdinky učí deti, ako si vyrobiť vlastný film. Marínka somarinka túži po oceáne a plavbe po mori. Námorníčkou sa síce nestane, ale svoje sny si môže splniť na filmovom plátne. Alebo teda aspoň v telke, to nie je podstatné, dôležitá je radosť z náročnej skladačky s názvom – film. Spolu s dedom – scenáristom, ďalšími kamarátmi a psom napíšu scenár, zoženú rekvizity, techniku, kostýmy, masky, stanú sa z nich herci, kameramani a skriptky. Popri tom sa kadečo udeje, kniha nie je len návodom, ale sériou zážitkov, ktoré nevyhnutne k takej skvelej a náročnej aktivite ako je nakrúcanie filmu, patria. Pre nedočkavé deti je ku knihe dostupný aj pracovný zošit. Obsahuje úlohy, podľa ktorých sa decká krok za krokom dozvedia, ako na to, keď chcú nakrútiť niečo, čo má hlavu a pätu. Je plný postáv z knihy a aj výsledok je rovnaký, avšak chýbajú konkrétne zážitky, o ktorých sa predpokladá, že budú u každého mladého filmára iné. Zhoduje sa len postup výroby, od námetu cez technický scenár, storyline, výber štábu, casting až po samotnú scénu, svietenie a režijné pokyny.

 

Knihu veselo ilustrovala Adela Režná.

Vydavateľstvo: Zum Zum production

Ďalšie knihy, o ktorých som nedávno písala:

Prečítajte si aj:

Prvá časť letných recenzií: Leto s knihou 1: deti od 7 – 10 rokov

Tretia časť letných recenzií: Leto s knihou 3: čitatelia od 10 – 15 rokov

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Môj fotoblog s detskými knihami nájdete tu.

Teraz najčítanejšie