Denník N

Leto s knihou 3: čitatelia od 10 – 15 rokov

Prečítala som za vás, aby sa vám ľahšie vyberalo letné čítanie pre deti. V tretej časti sa zameriavam na samostatných čitateľov s dobrým čitateľským základom, ale aj tých, ktorí čaro kníh ešte len začínajú objavovať.

Struny času

Nezabudnuteľné tínedžerské sci-fi. Chvíľami temné ako Oceľové mesto, inokedy nežné ako Priepasť. Hlavná hrdinka, bystrá Meg v knihe Struny času pátra po stratenom otcovi, výnimočnom fyzikovi. Spolu s mladším bratom, nevšedným malým géniom Charlesom Wallacom a priateľom Calvinom spoznajú tri nebeské bytosti, pani Akú, Takú a Čiu, ktoré im pomôžu vydať sa na nebezpečnú vesmírnu cestu. Dej je napínavý, ale nie komplikovaný a zápletka pre milovníka žánru tiež nebude ničím novým, avšak spôsob, ako autorka Madeleine L’Engle pracuje s obrazotvornosťou urobil z tejto knižnej série legendu. Je to jedna z kníh, ktorá vám po prečítaní ešte dlho ostane v mysli a je vysoko pravdepodobné, že citlivý čitateľ odmietne vidieť film, ktorý len nedávno prišiel do kín (hoci tie naše zatiaľ obchádza). Opisy mimozemských bytostí sú sugestívne a nechávajú obrovský priestor fantázii, pričom s určitosťou neexistujú dva identické tvory u dvoch rôznych čitateľov. Prijať iba jednu, navyše cudziu predstavu o výzore nebeských hrdinov je pre toho, kto si Struny času prečíta, skrátka neprijateľné. Kníh pre tínedžerov, v ktorých sa tak úchvatne prelína dej s estetickým zážitkom z čítania nie je mnoho, je pútavá aj pre dospeláka. Významne k tomu prispieva preklad Heleny Šajgalíkovej.

Vydavateľstvo: Slovart

Malý zázrak

Trošku viac Dickens, trošku menej steampunk, úplne máličko Harry Potter. Malý zázrak je zvierací hrdina s ľudskými vlastnosťami a spôsobmi, je to srnček s jedným uchom, ktorý vyrastá v sirotinci s mimoriadne zlým vedením. Tvory ako on, zabudnuté, nechcené, tam majú iba prežiť, nie žiť. V tmavých celách s prísnym denným harmonogramom, bez mien – iba očíslovaní, zneužití na ťažkú prácu snívajú o svete za vysokým múrom. Táto kniha nie je čítaním pre neskúsených. Najlepšie padne tomu, kto už mal možnosť spoznať viacero druhov príbehov a neostane zaskočený tým, keď hrdinovia za múrom, kde očakávajú slobodu, nájdu iba nebezpečenstvo a ďalšie krutosti. Samotný Malý zázrak tiež nie je príkladnou hlavnou postavou. Necháva sa unášať udalosťami, sám akoby nemal dosť síl a odvahy na ráznejšie rozhodnutia. V tomto sa kniha výrazne líši od iných pre túto vekovku. Nečičíka ich, ale naopak, vyskúša čitateľov zo života, aký sa im môže prihodiť aj mimo stránok akejkoľvek knihy.

Viac detailov o knihe si môžete prečítať v recenzii Jozefa Kurica.

Knihu nežne ilustrovala sama autorka Mira Bartók.

Vydavateľstvo: Ikar, edícia Stonožka

Jednoducho na mňa zabudli

Príbeh knihy Jednoducho na mňa zabudli sa odohráva tesne po konci druhej svetovej vojny v českých Sudetoch. Sedemročná Klára prichádza s rodičmi z Prahy do opustenej dediny Wolfgang, aby tam začali nový život na usadlosti po vysťahovaných Nemcoch. Nádherné, trochu zanedbané prostredie robí dievčatku radosť, jej mame starosť – víziu pokojného prístavu neustále narúša zotrvačnosť strachu po strašných vojnových udalostiach. Klára vníma najmä priepastné rozdiely medzi životom v Prahe a na samote obklopenej lesmi, no rýchlo sa prispôsobí. Vtedy do deja vstupuje neznáma žena, Helga, pôvodná obyvateľka dediny, Nemka, ktorá sa ukrýva v neďalekom totálne vybrakovanom dome. Jej verzia minulosti a tá, ktorú podáva miestny kočiš, sa extrémne líšia a autor Jiří Holub ňou opatrne otvára tú časť dejín, s ktorou sa Česi dodnes celkom nevysporiadali. Klára má vo svojej detskej nevinnosti otvorené srdce, je úprimnou hrdinkou, nezaťaženou predsudkami voči nikomu. Spája sa v nej temná minulosť a krehká nádej budúcnosti. Udalosti plynú v pokojnej, mierne napínavej atmosfére, ale objavia sa aj drsné pasáže, preto knihu, napriek veku hlavnej hrdinky, nie je vhodné ponúkať mladším čitateľom. Opis dejinných udalostí prostredníctvom rodinného príbehu má ambíciu zaujať aj rodičov. 

Knihu preložila spisovateľka Marta Hlušíková.

Vydavateľstvo: Perfekt

Dievča iného chlapca

Keď minulý rok vyšiel prvý diel tejto série pod názvom Leto s Alexandrom, nadšene som híkala, kde bola autorka Silvia Demovičová schovaná doteraz? Podarilo sa ju nájsť vďaka súťaži, ktorú vyhlásilo vydavateľstvo Verbarium a jej debut si ihneď získal plno priaznivcov. Ide o vyslovenú chuťovku, letné čítanie, ľahko plynúci príbeh šestnásťročnej Táne a jej trablov s rodičmi a kamarátkami, v ktorom prvýkrát naráža na limity svojej tolerancie voči klamstvám a zrade. Dej sa odohráva v slovenských reáliách a všetko, čo sa v ňom udeje, by sa pokojne mohlo stať aj v skutočnosti. Kým korením úvodného dielu je krehká prvá láska, v druhom s názvom Dievča iného chlapca sa Táňa začína pasovať s pochybnosťami. Nielen nad tým, či jej vzťah na diaľku vydrží, ale aj ako zvládne svoj vlastný vnútorný zmätok s množstvom udalostí, ktoré si pre ňu život nachystal – nový spolužiak, maturita, vzťahy s rodičmi po rozvode, stužková… Autorka má ľahký, dynamický štýl, ktorý nikde nič nebrzdí, udalosti v knihe plynú jedna za druhou a hrdinovia sú hmatateľní, ako by ste ich skutočne odkiaľsi poznali. 

Vydavateľstvo: Verbarium

Venile

Čo ste robili, keď ste mali štrnásť rokov? Možno tancovali hopsasa-tralala, možno ste si lepili lietadielka, najpravdepodobnejšie zrejme behali kdesi po vonku s hlavou vo vetre, ďaleko od učebníc a strnulých školských aktivít. Valentína Sedileková v štrnástich napísala knihu. Vyšla minulý rok s názvom Venile, ide o prvý diel fantasy príbehu, v ktorom hlavná hrdinka Kathrin zistí, že sa vie premieňať na zviera. Fascinovalo ma, ako autorka v štrnástich dokázala napísať vcelku rozsiahly text bez väčších zaváhaní, s dobre odpozorovanými problémami a dialógmi tínedžerov. Zároveň jej vlastný vek nedovolil ísť hlbšie, preto sa veľmi skoro text začína kĺzať po povrchu a objavuje sa v ňom aj plno klišé a kostrbato sa správajúcich dospelých postáv. Najmä mladším násť-ročným čitateľom by však mohlo vyhovovať toto nenáročné rozprávanie, cestovanie vesmírom, hľadanie odpovedí na otázky o vlastnej identite s malou dávkou napätia. Je u nich väčšia šanca, že sa zžijú s hrdinkou, ktorej sa dejú zvláštne veci a ktorá je uveriteľná svojou nestabilitou, nerozhodnosťou, chybami, ktoré urobí a veľmi dôveryhodne sa nimi trápi. 

Vydavateľstvo: Artis Omnis

Ďalšie knihy, o ktorých som nedávno písala:

Prečítajte si aj:

Prvá časť letných recenzií: Leto s knihou 1: čitatelia od 7 – 10 rokov

Druhá časť letných recenzií: Leto s knihou 2: deti od 9 – 12 rokov

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Môj fotoblog s detskými knihami nájdete tu.

Teraz najčítanejšie