Denník N

Svetlá tvár Smeru alebo len hra, ktorá ma vzbudiť dojem slušného politika?

„Rebelant“, ktorý vyvodil politickú zodpovednosť a odstúpil z postu ministra kultúry. Zároveň sa jeho vyjadrenia veľmi často nezhodujú s ostatnými členmi strany, nie je ale len súčasťou reklamy, ktorá ma oklamať verejnosť?

Dlhé roky bol ministrom kultúry, taktiež patril viac než desať rokov medzi špičky SMERu, keďže obsadzoval pozíciu podpredsedu strany. Dnes však Marek Maďarič sedí v poslaneckej lavici, odkiaľ kritizuje aj Róberta Fica, či ďalších členov svojej strany. To navodzuje dojem, že v najsilnejšej politickej stále funguje sebareflexia. Nie, nehovorím o sebareflexii, o ktorej hovoril poslanec Fico, ale o tej, keď skutočne člen vlády pocíti politickú zodpovednosť za čin, ktorý ani nemusel vykonať, no odstúpi zo svojho postu. Vo vládnej koalícii vidíme takéto prípady ojedinele, no jedným svetlým príkladom bol Marek Maďarič.

Tu sa ale naskytuje otázka, či sa objavuje skutočne u bývalého ministra kultúry nejaké svedomie, alebo to je len ďalšia politická hra SMERu. Vytvára dojem, že je politik, ktorý dokáže skritizovať zlé kroky z vlastných radov, zároveň je však vysoko lojálny voči svojej strane, ktorú sa pokúsi radšej zmeniť, ako by ju mal opustiť. Inak povedané vizitka slušného a bojovného politika (aspoň podľa mňa, človek by si mal dobre rozmyslieť kam vstúpi a neprelietať z jednej strany do druhej). Tu ale nastáva problém. Získavame sympatie k človeku zo strany SMER, určite zaujme aj stredo až ľavicovo konzervatívnejšho voliča, ktorý už je sklamaný z momentálnej politiky SMERu. A nie je práve toto zámer?

Nesmieme zabudnúť, že víťazovi minulých parlamentných volieb kruto padajú preferencie a práve zvolenie tejto taktiky do budúcich parlamentných volieb môže byť pre SMER kľúčové. Začneme robiť politiku slušne, občas sa aj skritizujeme, prípadne jeden, dvaja z nás zahlasujú proti nejakému návrhu vládnej koalície, na oko vyzerá všetko až bravúrne, v pozadí ale biznis ide ďalej.

Nesmieme zabudnúť ale na to, kto je Marek Maďarič. Okrem funkcie podpredsedu strany SMER-SD a ministra kultúry bol aj šéfom hneď niekoľkých volebných kampaní. Z nich stojí za pripomenutie napríklad prezidentská, v ktorej sa o najvyšší post v republike v roku 2014 uchádzal Róbert Fico. Ako šéfovi kampane mu isto neuniklo šírenie hoaxu, že je Andrej Kiska illuminát, či toto video, v ktorom sa chváli, že je z kresťanskej a chudobnej rodiny.

Prepáčte toto video :)

 

Taktiež má tento človek na svojom tričku slogan „Chránime Slovensko“, ktorý začal šíriť nenávisť voči imigrantom. Aj to je Marek Maďarič, odborník na reklamu a preto vidím v tomto človeku skôr hrozbu ako svetlú tvár SMERu.

 

 

Teraz najčítanejšie