Denník N

Kráľovská svadba 2018: Čo sa nám snažila povedať bohoslužba? Pohľad starokatolíckeho kňaza

Je označovaná za „svadbu desaťročia“. Vstup do manželstva princa Harryho a Meghan Markle dnes sledovalo množstvo ľudí aj u nás na Slovensku. Na pohľad si však asi len málokto uvedomil, že sa nejedná o „normálnu“ rímskoatolícku bohoslužbu. V tomto blogu by som sa preto rád zameral na viacero aspektov tejto precízne zostavenej anglikánskej liturgie.

Aj vy ste dnes sledovali v priamom prenose kráľovskú svadbu princa Harryho a Meghan Markle? Okrem iného nám dala možnosť nahliadnuť do sveta súčasného anglikanizmu – teda do cirkevnej rodiny, ku ktorej sa hlásime aj my, keďže starokatolíci sú už od roku 1931 v tzv. plnom sviatostnom spoločenstve s Anglikánskym spoločenstvom.

Počas liturgie sme mali možnosť v mnohých ohľadoch na vlastné oči vidieť, ako môže vyzerať otvorené, tolerantné a inovatívne kresťanstvo s hlbokou úctou k tradícii – a to počnúc skutočnosťou, že nevesta Meghan Markle je rozvedená, a tak by napr. na Slovensku v našej majoritnej rímskokatolíckej cirkvi mohla na vstup do nového sviatostného manželstva a svadbu v kostole rovno zabudnúť…

Canterburský arcibiskup Justin Welby a kráľovský pár. Zdroj: Royal Family (youtube.com)

Kráľovský pár oddával canterburský arcibiskup Justin Welby, predsedajúci biskup anglikánskej cirkvi, a bohoslužbu viedol David Conner, windsorský dekan.

Slávnostným kazateľom bol Michael Curry, veľmi charizmatický predsedajúci biskup Episkopálnej cirkvi v USA (americkej vetvy anglikánskej cirkvi), ktorý je zároveň prvým afroamerickým lídrom tejto cirkvi.

Michael Curry, predsedajúci biskup Episkopálnej cirkvi v USA. Zdroj: Royal Family (youtube.com)

Vo svojom už tradične veľmi živom príhovore sa zameral na silu lásky: „V láske je sila. Láska môže pomôcť a uzdraviť, keď nič iné nezaberá. V láske je sila, ktorá pozdvihuje a oslobodzuje, keď to nič iné nedokáže.“ Citoval v nej aj bojovníka za ľudské práva Martina Luthera Kinga: „Musíme objaviť silu lásky, vykupiteľskú silu lásky. A keď to urobíme, budeme schopní urobiť z tohto starého sveta nový svet. Láska je jedinou cestou.“

Modlitby predniesli ekumenický hosť Anba Angaelos, londýnsky arcibiskup koptskej ortodoxnej cirkvi, a anglikánska farárka Rose Hudson-Wilkin, ktorá okrem iného slúži aj ako kaplánka kráľovnej a je známou bojovníčkou proti rasizmu a sexizmu.

Anba Angaelos, londýnsky arcibiskup koptskej ortodoxnej cirkvi, a anglikánska farárka Rose Hudson-Wilkin. Zdroj: Royal Family (youtube.com)

Celý obrad sa navyše vôbec po prvýkrát uskutočnil podľa novšieho liturgického poriadku – tzv. Spoločnej bohoslužby (Common Worship), ktorá používa súčasnejší jazyk a obrady než tradičná Kniha spoločných modlitieb (Book of Common Prayer) v archaickej angličtine.

Skúste si niečo také čo i len predstaviť v našich slovenských podmienkach!

Dnešná kráľovská svadba nám tak dala možnosť nahliadnuť do sveta modernej, otvorenej a tolerantnej katolíckej liturgie v anglikánskom prostredí. V kresťanskej teológii sa už od prvých storočí používa spojenie lex orandi – lex credendi. Toto spojenie hovorí o tom, že spôsob modlitby (resp. bohoslužby) vypovedá o našej viere.  O akom kresťanstve a o akej cirkvi teda vypovedala liturgia svadby princa Harryho a Meghan Markle?

Svadobná bohoslužba nám ukázala otvorenú cirkev, ktorá aj rozvedeným umožňuje vstúpiť do nového a zodpovedného sviatostného manželstva, ktorá akceptuje pluralitu názorov, ktorá je ekumenicky otvorená, ktorá je rovnako otvorená mužom i ženám, ktorá aktívne (činmi aj gestami) bojuje proti rasizmu, sexizmu, intolerancii a nerovnosti…

A o niečo podobné sa v našom malom spoločenstve Starokatolíci v Bratislave v našich omnoho skromnejších podmienkach  pokúšame aj my na Slovensku. Držte nám, prosím, palce. V našej krajine to, žiaľ, nie je vôbec jednoduché.

 

Páčil sa vám tento text? Sledujte aj našu komunitu Starokatolíci v Bratislave na Facebooku a web www.starokatolici.eu.

Teraz najčítanejšie

Martin Kováč

Som manžel, otec, teológ, starokatolícky kňaz a ľudskoprávny aktivista. V rokoch 2019-2023 som pracoval na projekte obnovy Starého Lýcea. Aktuálne pôsobím na pozícii projektového manažéra v Nadácii Volkswagen Slovakia. Venujem sa najmä otázkam náboženskej slobody, medzináboženského a medzikultúrneho dialógu, právam menšín a vzťahu štátu a cirkví.