Denník N

Železnícke potulky I.

Gemer je nádherný, no ako sa vraví, bohom zabudnutý kraj. Občas sa tam prídu pozrieť Čierne diery, občas Skryté poklady Slovenska a občas niekto jemne „blogne“ či natočí peknú reportáž. A niekedy sa stane, že pribudne turistický chodníček, informačná tabuľa a niekedy, žiaľ, že príde víchrica a aj to málo, čo tu máme, ešte viac poškodí…

Gemer je nádherný, no ako sa vraví, bohom zabudnutý kraj. Občas sa tam prídu pozrieť Čierne diery, občas Skryté poklady Slovenska a občas niekto jemne „blogne“ či natočí peknú reportáž. A niekedy sa stane, že pribudne turistický chodníček, informačná tabuľa a niekedy, žiaľ, že príde víchrica a aj to málo, čo tu máme, ešte viac poškodí…

Turistický chodník Rákoš – Železník – Sirk

Len nedávno na vrch Železník, známy aj vďaka Dobšinského rozprávke o Železníkovi, pribudol regulérny turistický chodník. S túrou možno začať v obci Rákoš, známou najmä baňami, neskorománskym kostolom či zbytkami zrúcanín Rákošského hradu. Žltá značka vás privedie nielen na vrch Železník, ale i k obore, cez ktorú prejdete pomocou „preliezky“. Pri výstupe si nemôžete nevšimnúť machové skaly či zimoviská netopierov v pôvodne banských vetracích šachtách. Treba sa držať turistického chodníka, pretože kopec je deravý ako ementál, plný prepadlísk, vstupov do podzemia.  Zostupová cesta do cieľa túry Sirka vedie okolo železníckej kolónie Ladislava s niekdajším vstupom do bane a hospodárskymi budovami Rimamuránsko – Šalgótarjánskej železiarskej účastinnej spoločnosti. Verím, že sa tam zastavíte i v prípade, ak vaše kroky budú smerovať zo Sirka do Rákoša.

Aj takýto výhľad sa naskytne zo Železníka – ešte zasnežená Kráľova hoľa (Veľká noc 2018)

 

Kino Stachanov

V jednej z budov pred vstupom do bane bolo už v roku 1929 zriadené kino pre zamestnancov spoločnosti. O jeho smutnom osude písala kedysi na blogu moja sestra a o prvých pokusoch obnoviť jeho prevádzku som písala na tomto blogu aj ja. Boli úspešné, po takmer 20-ročnej „pauze“ si diváci mohli pozrieť obnovené premietanie 4. januára 2015. Miestnym dobrovoľníkom s postupnou rekonštrukciou pomáha aj občianske združenie Skryté poklady Slovenska, takže kino pod svojím pôvodným názvom Stachanov opäť čiastočne slúži svojmu účelu. Ak sa podarí, chystá sa i celková obnova budovy vrátane ozvučenia sály. Ja osobne sa teším i z obnovy okolia, vďaka združeniu pribudli aj nové informačné tabule – o kine a kultúrnom živote a o dedičnej štôlni Ladislav. Som rada, že vďaka textom na stránke som i ja malou súčasťou tohto projektu.

Nová infotabuľa (realizácia a foto: www.pokladyslovenska.sk)

 

Kolkáreň a tančiareň

Ak máte chuť na väčšiu odbočku, prejdite sa cez Ladislavu okolo cintorína na „Kríž“ – ďalšiu časť Železníka. Užijete si nielen krásne výhľady na krajinu, ale aj dokonalý vidiecky pokoj. Na „Kríži“ vás čaká zatiaľ smutný pohľad na niekdajšiu kolkáreň a tančiareň, kde sa kedysi konali zábavy baníkov a neskôr i miestnych obyvateľov obce. Vraj prebieha verejné obstarávanie na materiál na ich opravu, verím, že to obec Turčok, pod ktorú táto časť Železníka patrí, dotiahne do úspešného konca. Krásne drevené stavby poznačil nielen zub času, ale i nedávna víchrica. V roku 2016 na kolkáreň padol strom a značne ju poškodil. Ak sa pozriete správnym smerom, poteší vás aj výhľad na vrch vrchov – Kráľovu hoľu. Tiež si určite všimnite pôvodnú výzdobu s baníckou tematikou, ktorá sa nachádza nielen na verejne dostupných budovách, ale i v súkromných domoch, kde pripomína zašlú banícku slávu tohto krásneho kraja.

Smutný pohľad na poškodenú kolkáreň

Verím, že vás naše potulky zaujali a pridáte sa i nabudúce :) 

Fotografie v článku: autorka

Teraz najčítanejšie