Denník N

Volajme po ochrane Žitného ostrova, hrozí mu pohroma

Výskyt atrazínu na Žitnom ostrove
Výskyt atrazínu na Žitnom ostrove

Bola som ešte malá, keď sa stala havária Slovnaftu. Dobre si to pamätám, do podzemných vôd vytiekla ropa a zamorila ich. Viac ako stotisíc ľudí prišlo o vodu, osem mesiacov im ju museli dovážať v cisternách. Vzácne vody Žitného ostrova dostali vtedy tvrdú ranu. Odvtedy sme sa vôbec nepoučili.

Žitný ostrov by dnes svojimi zásobami vody zahasil smäd 13 miliónom ľudí, čo z neho robí jeden z najväčších zdrojov pitnej vody v strednej Európe. Nevážime si to. Vzácna voda a zdravie ľudí, ktorí ju pijú, čelí ohrozeniam zo všetkých strán. Po prvé, z Vrakune sa na Žitný ostrov dlhé roky šíri mrak znečistenia zo starej toxickej skládky. Po druhé, Hrušovská zdrž, ktorá patrí k vodnému dielu Gabčíkovo, sa dlhodobo nečistí, zanáša sa aj nebezpečnými látkami a tie postupne prenikajú do podzemných vôd. Nuž a v neposlednom rade vody ohrozujú staršie či novšie nelegálne skládky, o ktorých sa ani nevie kde sú. Naposledy zrejme spôsobili otravu jedovatým atrazínom, ktorá na verejnosť prenikla v decembri.

Na všetky tieto problémy dlhodobo upozorňujem, odozvu necítim. Štát zlyhal. Opakovane sa vykašľal na zdravie ľudí a to, že piť musíme všetci. Nestačí totiž len napísať do ústavy, že voda je naša strategická surovina a musíme ju chrániť.

Naposledy, potom, ako sa prevalilo znečistenie atrazínom, som apelovala na ministra životného prostredia p. Solymosa, aby urýchlene preveril situáciu, informoval dotknutých občanov, zvolal odborníkov a našiel riešenie. Žiaľ, ani ja, ani havarijnou situáciou dotknutí obyvatelia, sme nepocítili žiadnu odozvu.

Preto sme v SaS vypracovali návrh zákona o ochrane Žitného ostrova. Som presvedčená, že kvalitná legislatíva nestačí, zákony sa najmä musia dodržiavať. Niekde však začať musíme. Dnes je Žitný ostrov „chránený“  zastaraným nariadením vlády z roku 1978. Náš návrh zákona dnes koaliční poslanci v parlamente odmietli.

Minister Solymos potom, ako sme náš zákon podali, tiež ohlásil, že Žitný ostrov bude chcieť zákon chrániť aj vláda. Jeho podobu zverejnili tento víkend.

Týmto chcem poprosiť všetkých, ktorým zdravie nás a našich detí leží na srdci. Volajme po ochrane Žitného ostrova a kvalitnej príprave zákona. Ten náš nedostal dostatočnú podporu, a preto musíme spoločne vytvoriť tlak na vládu, aby sa konečne v tejto veci rozhýbala a urobila to poriadne. Ja som zažila situáciu, kedy tisícky ľudí prišli o vodu. Naše deti nemusia.

Za váš zápal vám vopred ďakujem.

Piť vodu totiž musíme všetci.

Teraz najčítanejšie

Anna Zemanová

Zelená čistej a zdravej krajine aj pre naše deti Poslankyňa NR SR, členka Výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie; tímlíderka pre životné prostredie strany SaS