Denník N

Radia Pellegrinimu rovnakí ľudia ako Ficovi? Úrad vlády to tají

Foto – Facebook/Peter Pellegrini
Foto – Facebook/Peter Pellegrini

Od konca apríla sa snažím oficiálnou cestou zistiť, kto tvorí mediálny tím poradcov premiéra Petra Pellegriniho. Na moje prekvapenie to Úrad vlády povedať nechce.

Prečo ma to prekvapuje? Po voľbách v roku 2016 sa Úrad vlády chválil zostavou mediálnych poradcov Roberta Fica, na čele ktorých bol Erik Tomáš a členmi tímu boli bývalí novinári Michal Hlaváč, známy aj z dua Vrtieť psom, a bývalý novinár Rádia Slobodná Európa Marián Bednár.

Poradcami boli v čase, keď Fico pobúril verejnosť miliónom na stole, ktorý v miestnosti pred novinármi strážili ozbrojení kukláči. Bola to tlačovka deň po tom, ako sa prišlo na vraždu novinára, ktorý mimochodom štát upozornil, že sa cíti ohrozený, ale žiadnu ochranu nedostal.

Zostava Hlaváč, Bednár, Tomáš a hovorkyňa Beatrice Szabóová stála pri Ficovi, aj keď prišiel s konšpiračnými témami o Sorosovi, alebo keď pravidelne nadával novinárom do špinavých prostitútok, záchodových pavúkov, džihádu či idiotov.

Nového premiéra Pellegriniho ukazujú s vľúdnou tvárou, na facebooku zverejňujú jeho videomomentky na motorke, v záhrade, s kvetami, či v montérkach pri sadení zemiakov.

Kto mu vytvára komunikačnú stratégiu? Tá istá zostava, len v utajení.

Koncom apríla som poslala na tlačové oddelenie otázky, kto tvorí tím mediálnych poradcov premiéra a ako sa zmenilo obsadenie tlačového oddelenia. Nový premiér či minister si totiž zvyčajne so sebou privedie na úrad vlastného hovorcu aj vlastný mediálny tím.

„Predseda vlády sa vo svojich mediálnych aktivitách opiera o odborné kapacity tlačového a informačného odboru úradu vlády,“ prišla neurčitá odpoveď z tlačového oddelenia. Napriek ďalším dotazom, kto konkrétne tvorí tím poradcov, a či je medzi nimi aj Hlaváč a Bednár, hovorkyňa ani tlačové oddelenie neodpovedali. Jasne sa nevyjadrili ani k Tomášovi.
Erik Tomáš totiž v marci oficiálne oznámil, že už novému premiérovi  neradí. Nebola to pravda. V apríli novinárka Trendu poslala na Úrad vlády otázky, notifikácia o prečítaní mailu jej prišla od Erika Tomáša.

Podľa mojich informácií radí Pellegrinimu naďalej Hlaváč aj Bednár. Ani jeden zatiaľ na moje otázky neodpovedal. Obaja stále pravidelne chodia na Úrad vlády. Bednár sa nedávno na svojom súkromnom facebookovom profile pochválil fotkou, na ktorej sedí s Hlaváčom na Úrade vlády s papiermi v ruke oproti Pellegrinimu.

Prečo Úrad vlády nechce priznať, že Pellegrinimu stále radí Ficova zostava? Zrejme preto, že výmenou premiéra sa vlastne nezmenilo nič, okrem jedinej postavy.

Zaujíma vás zákulisie médií? Sledujte Omediach.com.

Teraz najčítanejšie