Denník N

Vitajte v ére informačného kapitalizmu.

Angela Merkel by sa mohla cítiť ako nevesta, o ktorú sa uchádzajú traja najmocnejší muži sveta. Donald, Li a Vladimír. Medzi možným venom síce chýba jadrový arzenál, ale má za sebou zrejme najprosperujúcejšiu ekonomiku sveta. A hoci nápadníci umne intrigujú voči sebe navzájom, Angela nezabúda ani na záujmy bratranca Emanuela (investície v Iráne) a na kľude jej nepridáva ani saudskoarabský veľvyslanec, ktorý sa nechce a nechce vrátiť do Berlína … lebo Sigmar ich nazval dobrodruhmi… frk za 500 miliárd (Neom).

Ak sa Angela rozhodne pre Donalda, Vladimír nezhodnotí plynové aktíva podľa očakávania, 5. júna nebude vo Viedni (50 rokov OMV) veľmi čo oslavovať a z ponúkaného sortimentu čokolád Roshen bude najžiadanejšia … tá horká. Nádherná kytica ruží, ktorú Angele venoval v Soči, je v reči kvetov na samostatnú úvahu.

Li prináša zlatý dážď v podobe znížených ciel na osobné autá o 10% a možnosť majority (51%) v spoločných firmách a pobočkách od 1. júla tohto roku (plus možnosť zbavenia sa povinného čínskeho prívesku). Len samotné zníženie ciel v číslach z roku 2017 by pri nezmenených cenách znamenalo 600 mil.Eur do vrecák nemeckých firiem … spojených s očakávanou väčšou benevolenciou pri čínskych akvizíciách tých nemeckých. A keď získajú srdce nemeckého priemyslu, získa Li aj to Angelino. S odkazom pre Donalda, že colný výpadok nemeckých firiem v Amerke dokáže Čína absorbovať a nahradiť. A zostane priestor aj pre tie americké. Trebárs takú Teslu …

Donald sa správa ako typický imperialista, ktorý nahrádza silu práva právom silnejšieho. Oproti Barackovi je to čistý revolucionár, ktorý zdôvodňuje privilégiá Ameriky tým, že si ich jednoducho privlastní. A spolieha sa na to, že bez amerického hardveru a softveru to na prahu inernetu vecí a umelej inteligencie jednoducho nepôjde.

Angela ako správna nevesta si dáva načas a odbíja nápadníkov tvrdením, že jej chladnička je plná dostatočne a zo zlatých rezňov (steakov) sa aj tak nedá najesť … Zatiaľ.

Vitajte v období informačného kapitalizmu. Obdobie umelej inteligencie a bezmocnosti politiky ju regulovať práve začína. Viete čo obnáša technologický rasizmus? Ako budú vyzerať základné (ľudské) práva v digitálnej ére?

My sa zatiať nachádzame bezparagrafovom období vymožiteľnosti práva (tzv. kapitánov paradox) a umelá inteligencia sa zatiaľ nechytá. Vlastne len čiastočne. Ak má byť jej základom matematika, tak tá finančná u nás funguje. Najmä ak sa výsledok prepočítava na eurá.

Teraz najčítanejšie