Denník N

Bugár prezidentom?

Pred pár rokmi to vyzeralo, ako dobrý nápad. Lenže Kaliňák vyzliekol Bugára do naha.

Bugár prezidentom? Pred pár rokmi by som bol všetkými dvadsiatimi za. Stál na správnej strane, vedel zabojovať, bol vtipný a sympatický. Navyše, Maďar prezidentom by bola tá správna bodka za tým, čo sme našim Maďarom robili (SNS, HZDS, Matica a pod.) najmä v 90-tych rokoch.

Lenže toto volebné obdobie vyzlieklo Bugára do naha. Nejde o to, s kým šiel do vlády ale o to, ako v nej fungoval. Dva roky držal chrbát Kaliňákovi a robil to aktívne. Nestačilo mu aspoň mlčať a všetky dotazy na Kaliňáka presmerovávať na Smer. Opakovane nahlas povedal, že nevidí dôvod na jeho odchod. Viackrát ho podržal pri hlasovaní v parlamente. Bránil ho, ako svojho vlastného.

Na odchod Kaliňáka zatlačil až vtedy, keď ho stačilo postrčiť, aby padol a keď jeho ochranca už tiež padal na kolená. Nepostrčil ho preto, že by pribudol nejaký zásadný dôvod. Kaliňák v roku 2018 bol ten istý Kaliňák, ako v roku 2017 alebo 2016. Zatlačil na Kaliňáka preto, lebo už boli plné námestia veľmi nahnevaných ľudí a celý svet pozeral, čo sa v našej kotline deje. Zatlačil nie preto, že to bolo správne, ale výhodné a bezbolestné. Fico ho už pohrýzť nemohol. Žiadny udatný boj, ale obyčajná kalkulácia.

Chcime prezidenta, ktorý bude aktívne stáť na správnej strane z presvedčenia a nebude sa nenápadne presúvať z jednej strany barikády na druhú podľa aktuálneho rozloženia síl.

Pred rokmi Slovensko nebolo dospelé na prezidenta z niektorej národnostnej menšiny. Dnes by to už možno šlo, ale chýba poriadny kandidát. Budeme musieť ešte počkať.

Teraz najčítanejšie