Denník N

Ak Kiska len premieša už dnes existujúci opozičný elektorát, tak jeho vstup do parlamentnej politiky nemá pre Slovensko zmysel

Svetlo ma konci tunela
Svetlo ma konci tunela

Úlohou demokratickej opozície, ak chce panovať, je rozobrať na súčiastky elektorát Smeru, SNS a ĽSNS.  To je tá úloha, ktorú, ak teda naozaj chce, musí zohrať Kiska. Na viac do riadnych volieb 2020 naozaj nie je čas. Len jedno číslo – číslo 76 – sa bude počítať o 22:01 v deň volieb, páni Kiska, Štefunko a Mihál.

Základnou úlohou každej opozičnej strany, je splniť si svoju dejinnú povinnosť – ustrážiť si svoj desiatok extrémistov, aby netvorili jeden ucelený nad 5% elektorát. Až potom, ďaleko za touto dejinnou úlohou ochrany demokracie sú akékoľvek politické smerovania.

Každá politická stana ho má – SaS má libertariánov, KDH má ortodoxných Kuffovcov, OĽaNO má zbierku extrémov z každého rožku. A Sme-rodina vraj zas nejakých ultrapravičiarov.

Hovoril som vám to hneď po voľbách SaS si splnila domácu úlohu a ako bonus vyhrala vo svojej polovičke ihriska.

A čo bude mať Kiska? Bude to tá spása opozície, ktorá dokáže osloviť svoj desiatok babiek-demokratiek či desiatok zmúdrelých prospechárov dnes voliacich Smer a SNS? Bude on totá nová sociálno-demokratická strana?

Základom všetkého je matematika

Preto sa tomu hovorí parlamentné POČTY, vy ignoranti. Na jednej strane hovoríte, že veď hlavne najprv treba dať dohromady základy demokratického štátu a na druhej strane sa vytešujete, ako to Kiska tomu trápnučkému Sulíkovi natrie.

Ujasnite si prosím, čo vlastne chcete. Ja viem, na filozofickej fakulte sa k matematike pričuchne naozaj len ťažko. Dokonca aj taký matfyzák akým je Jožo Mihál podľahol sebaklamu slniečkovej budúcnosti najspravodlivejšieho zo spravodlivých, najdemokratickejšieho z demokratických.  Je jeho velikánskou poľahčujúcou okolnosťou, že vo februári 2017 nemusel vedieť, že v slovenskej politike od februára roku 2018 pôjde len a len o prežitie demokracie a princípov občianskej spoločnosti.

Pamätáte ako dopadli prezidentské voľby v Česku? Čo myslíte, ku komu by sa pridal ten desiatok extrémne zmýšľajúcich voličov, ktorí to hodili Zemanovi len a len, opakujem – len a len, na základe hesla druhého kola:

Stop imigrantom a Drahošovi.

Takéto inzeráty namierené proti kandidátovi na prezidenta Jiřímu Drahošovi vyšli vo štvrtok v novinách Deník po celej Českej republike. Inzeráty vyšli aj v denníku Právo. Reklama zobrazuje prezidenta Zemana a vedľa jeho fotky je nápis “Stop imigrantom a Drahošovi. Táto zem je naša! Voľte Zemana!”.

Viaceré české médiá aj analytici označili kampaň za osočujúcu. Spájanie Drahoša s imigrantmi je podľa nich absurdné, navyše prezident nemá dosah na zmenu imigračných zákonov.

Source: Prezidentské voľby v Česku 2018: Zeman útočí na Drahoša – svet.sme.sk

Nie, nehovorím o žiadnych obligátnych voličov Zemana. Hovorím o tom extrémistickom desiatku, ktorý  v pokojných dobách demokracie nikdy nechodí voliť. A neprišiel by voliť ani v Česku. Ale len a len vďaka tomuto sloganu prišiel. 

A vy si myslíte, že Fico ten slogan nepoužije? Nepamätáte ako Fico s Kaliňákom naťahovali pred voľbami plôtik?

Ficov režim doviedol Slovensko naozaj do situácie, kedy najväčšie zásluhy o Slovensko má Boris Kollár. Kam by sa uchýlil jeho povinný desiatok extrémistov?  Za iných okolností by neprišli voliť.  V prostredí, kde existuje ĽSNS s 10% podporou je hádam aj podpriemernému politológovi jasné, že by volili ĽSNS a vytiahli by ju na 12-13%.

Ak to stále nechápete, spomeňte si na moje úvahy o iteráciách k normálnosti.

Takže, ak má Kiska zohrať svoju dejinnú úlohu ešte raz, tak jedine oslovením umierneného, alebo ak chcete príčetného elektorátu Smeru a SNS.

Na jadro ich elektorátov, na ortodoxných matičiarov a blahovcov, na to nemá zmysel cieliť. Podobe rozoberať a preskupovať elektoráty dnešnej demokratickej opozície nedáva žiaden matematický zmysel. 

Na túto úlohu, rozobrať elektorát Smeru a SNS  je dnes skutočne pretlak. Iste by to chceli Progresívci, možno Spolu.  Prichádza Kiska.  Samozrejme aj existujúce strany sa snažia, z nich asi najväčší magnetický potenciál má KDH. Predsa len, ostatné opozičné strany majú z podstaty trochu inú štruktúru elektorátu.

Akože to hovoril ten oný latinský citát?

Divide et impera.  

Úlohou demokratickej opozície, ak chce panovať, je rozobrať na súčiastky elektorát Smeru, SNS a ĽSNS.  To je tá úloha, ktorú, ak teda naozaj chce, musí zohrať Kiska. Na viac do riadnych volieb 2020 naozaj nie je čas.

Ktokoľvek z nás, keď začne loviť v našich elektorátoch, len rozdrobuje opozíciu. Aj keby to bol aj najobľúbenejší prezident všetkých čias.  Bude to len Bielikovské stavanie sa s odhalenou hruďou pred kanón sovietskeho okupačného tanku.  Tisíc bodov za štýl, nulový účinok.

Len jedno číslo – číslo 76 – sa bude počítať o 22:01 v deň volieb, páni Kiska, Štefunko a Mihál.

Autor je členom SaS a členom zdravotníckeho tímu SaS. Má na starosti liekovú politiku. 

Viac jeho politických textov na jeho politickom webe www.politik.pilnik.sk. Ak chcete sledovať aj ďalšie jeho politické vyjadrenia, staňte sa fanúšikom jeho facebookovej stránky.



Teraz najčítanejšie