Denník N

Pre Gabiku,Šuliho,Miša…ale aj iných

Zdvihnite zadky a choďte do Prahy,Viedne,Budapešti,Vilniusu,Bukurešti,Sofie a inde. Bratislave sa vyhnite. Ak chcete robiť filmy , tak tu ste zle. Všade okolo to vrie, málo ľudí , vypredané kapacity ateliérov na roky dopredu a naozajstní producenti. Tí, ktorí len neprehadzujú štátne dotácie zo spoločného vreca na vlastné účty a pre ktorých je aj ústna dohoda Písmom svätým. V Bratislave ste v krajine, ktorej sa slušní producenti oblúkom vyhýbajú. Ateliéry sme darovali vrahovi a ten namiesto ponurého dvora v Ilave sa vyhrieva v Trenčianskych Tepliciach. Našim peniazom kraľujú grázli a ich kolaboranti a presviedčajú nás , že je tu skvelo.

Gabika, Šuli a Mišo, ale aj iní, však Ondro alebo Milan,by si dovolili nesúhlasiť. Asi by nekričali nahlas a asi by sa len v úzkom kruhu priateľov a kolegov z brandže posťažovali, že zas ich niekto ojebal a nezaplatil za prácu.

Toto by sa stalo, keby mohli prehovoriť. Nemôžu. Sú za vodou, ale inou ako ich kolegovia za hranicami. Sú mŕtvi.

A aj keby neboli, nikto by ich nepočúval. Nemali asociáciu ani kamarátov v novinách a ich mená nájdete len v titulkoch filmov, ktoré nikto nečíta.

Šuli s Gabikou sú a zostanú legendy špeciálnych efektov. Za posledný film nedostali zaplatené rovnako ako za film predtým a to už bolo príliš. Najskôr zomrela Gabika, o pár mesiacov neskôr Šuli. Zostal po nich dlh na hypotéke a žltý Volkswagen. Staráme sa.

Mišo je legenda technikov scény. Majster tisíc remesiel. Posledný deň v práci strávil so mnou na reklame, ale len sedel v aute a nechcel odísť. Plakal. Práve sa vrátil z Oravy. Už nevládal ale musel. Tak hovoril. A oni mu nadávali. Tiež hovoril . Z roboty išiel rovno do nemocnice a o dva týždne umrel. Jeho udice a pramicu mame my.

Takíto sú ľudia bez ktorých žiadny film nevznikne. Filmoví profesionáli. Dnes ich je toľko, že je problém dať dokopy jeden štáb.

Umelecký maskér jeden. Ahoj Martin. Osvetľovači dvaja, čaute Rasťo a Klinec. Rekvizitári traja, Tomáš, Martin a Karol. Baby kostymerky Darina, Rudka, Kvetka, na niektoré som zabudol, prepáčte. Technici scény dvaja, Zdeno a Mário. Efektár jeden, že Jozef. Kamery len Eči a synovia, vďaka Bohu za nich. Ostrič jeden, Peter. Steadicam jeden, volá sa Martin.

Ostatným sa ospravedlňujem , toto sú ľudia ktorí si ešte pamätajú ako má výroba filmu vyzerať. Vy mladší ste sa narodili na zlom mieste a zažívate len imitáciu produkcie v priamom prenose. A nemáte fondy, nemáte asociácie a ani kamošov v pokladni RTVS kde niekoľko vyvolených chodí ako do Lidlu na teplé rožky . Zostáva Vám Markíza a JOJ , tak sa tam medzi sebou nepobite.

V roku 2017 vraj vzniklo 40 filmov. A to ako fakt? Kto ich vyrobil a kedy??? A čo 26 rokov predtým a čo bude v roku 2018 a potom ? Stará sa niekto?

Tak sa zdvihnite a choďte. Vidíme sa o týždeň v Bukurešti. Volala Raffaella. A posledný nemusí nič , ani to svetlo netreba zhasnúť. Nie je. Ukradli ho.

Teraz najčítanejšie