Denník N

Zase tie potraty?

Môj názor na tému potratov a rozdelenie spoločnosti.

Vždy, keď sa niekde preberajú potraty, tak sa čudujem. A poriadne. Totiž, hovoríme o živote, o ľudských právach, o celom napredovaní spoločnosti, o ideológiách. Skrátka je toho veľa. Ako sa rozhodneme?

Problémom tejto témy je to, že sa v nej nedá nájsť kompromis. Obidva tábory ľudí sú veľmi odlišné, majú iné myslenie i ciele a svoje názory sa snažia tlačiť iným spôsobom a pre iných ľudí. Potom vznikajú čisté extrémy, napríklad v tom, že o ľudských právach diskutujú fašisti – alebo ženy bojujú proti právam žien.

Teraz by som mohol napísať správne riešenie, ako by to malo byť – a bolo by to podľa neho najhoršie riešenie. Alebo inak, najviac neprijateľné. Dokonca, nech napíšem akýkoľvek názor, môže sa ozvať žena, ktorá zahlási, že do tohto by sa nemal montovať chlap. S čím, samozrejme, čiastočne súhlasím.

Ako by to malo byť? V podstate je viac možností a malo by byť na nás, aby sme si vybrali nejaké logické riešenie. Samozrejme sa vždy nájde niekto, kto navrhne niečo naozaj nevhodné, čo súčasný stav zhorší. Dosť bolo úvodu, tu je môj názor. Ak s ním súhlasíte, budem rád. Ak nie, napíšte svoj názor.

 

  1. Potraty by mali byť jedna z viac možností v komplikovanej situácií. Nemala by to byť jediná možnosť a nemala by to byť možnosť, ktorá sa bez rozmýšľania okamžite vylúči.
  2. Žena, ktorá chce podstúpiť potrat, si nezaslúži bičovanie či ukameňovanie, ale úprimné informácie, aby sa mohla rozhodnúť. Svoj názor nech má možnosť prebrať s odborníkmi na túto oblasť, ako sú gynekológovia, psychológovia a podobne.
  3. Ten, kto zakáže alebo znemožní žene čo i len uvažovať nad potratom v prípade znásilnenia, silných zdravotných problémov alebo iného dôležitého dôvodu, by mal nechať ženu na pokoji.
  4. Na čo najlepšie a neutrálne informácie by mali mať nárok ženy a ich rodiny a priatelia bez ohľadu na ideológiu či náboženstvo.
  5. Jednotlivé možnosti antikoncepcie by mali byť dostupné a ľudia, ktorí sa o ne zaujímajú alebo ich chcú používať, by nemali byť prenasledovaní.

 

Príklad: Študentka nečakane otehotnela na strednej škole. Nevie, ako to zvládne a či si dieťa nechá.

Správne (podľa mňa): Študentka získa informácie o tom, čo by mohla robiť, kto všetko jej môže pomôcť a nech sa rozhodne pre akékoľvek riešenie, jeho riešenie by malo byť pre ňu čo najmenej nepríjemné a komplikované.

Nesprávne (podľa mňa): Študentku donúti niekto ísť na potrat, aj keď si to neželá, a zároveň ju niekto iný núti, aby si dieťa nechala – bez ohľadu na to, či si to želá. To, že sa jej niečo prihodilo, ju bude ovplyvňovať celý život a neustále budú na ňu nadávať nejaký fanatici, ktorým vôbec nejde o jej dobro.

 

Z vlastných skúseností viem, že ľudia, ktorí nútia len do jedného, jediného riešenia, sú väčšinou hajzli. Tvrdenia z Biblie, ktoré boli už v minulosti úplne prehnané a zastaralé, by nemali ovplyvňovať životy ľudí v 21. storočí.

 

Predstavte si, že sa niečo vo vašom živote zmení a musíte niečo vykonať. Napríklad sa musíte dostaviť z Bratislavy do Košíc. Môžete ísť autom, autobusom, vlakom, lietadlom, stopom, na bicykli, na koni, terénnej štvorkolke… Množstvo možností. Potom sa objaví fanatik, ktorý vám zoškrtá možnosti a nechá len to, čo jemu vyhovuje. Bez ohľadu na to, či je to pre vás vhodné riešenie. Lebo tak je to správne… celé zle.

 

Liberáli sa snažia znížiť počet potratov s pomocou priamej pomoci, vzdelania a hľadaniu kompromisov. Pri zložitých otázkach ľudských práv sa opierajú skôr o myšlienky humanizmu ako o učenia náboženstiev a tradičné postupy.

Konzervatívci sa snažia o zakázanie potratov (fanatici, fašisti a spol), alebo ich obmedzenie (racionálni konzervatívci). Viac ako vzdelanie je pre nich (podľa mňa) dôležitá abstinencia a rodičovstvo až po svadbe. U racionálnejších konzervatívcov je šanca, že bude potrat povolený pri ohrození zdravia alebo znásilnení.

 

Ako si vybrať? To je samozrejme na vás. Každopádne aj vo svete sú dve veľmi odlišné skupiny, ktoré sa nemajú v láske a vzájomne si nerozumejú. Ide o skupinu Pro Life, čiže Za Život, a Pro Choice, Za možnosť voľby. Kým Pro Life sa zameriava na život nenarodených, Pro Choice berie do úvahy reálne možnosti žien i to, či bude možné pre dieťa zabezpečiť vzdelanie.

 

Špeciálne sa zameriam na dve vety, ktoré považujem za dôležité a roky sa s tým stretávam:

  • Ty by si tu ani nebol, keby išla tvoja mama na potrat. Klasické citové vydieranie. Do racionálnej témy sa nalejú city a už si niekto praje, aby ten druhý úplne vypol mozog. Nevieme, koľko géniov zomiera už počas tehotenstva. Rovnako ako nevieme, koľko budúcich grázlov. Viem len to, že ak je tu možnosť niekomu zničiť život, je na nás, či tomu človeku pomôžeme, alebo mu budeme ubližovať.
  • Nepoznáš prikázania? Nezabiješ! Áno, 10 prikázaní sa dá použiť na čokoľvek a vytiahnutím z kontextu sa ním dajú podporiť akékoľvek myšlienky. Zoberme si, že napríklad aj tí najväčší zločinci v 2. svetovej vojne boli kresťania. Zabili? A je rozdiel zastreliť stovku nevinných a umožniť mladej mamičke mať deti až po tom, čo bude na ne viac pripravená?

 

P. S. Pamätáte si na Alianciu za rodinu? Alebo na pani Tutkovú, ktorá zaplavila Slovensko plagátmi s mŕtvym dieťaťom a chcela, aby sme jej to všetko zaplatili zo štátneho rozpočtu?

Teraz najčítanejšie

Stanislav Hoferek

Som človek, ktorý si rád vyberá a dáva prednosť tolerancii pred nenávisťou. Mám rád otvorenú spoločnosť, úprimnosť a zdravú zvedavosť. Vlastním Greenie knižnicu a podporujem vzdelanosť a práce amatérskych autorov.