Denník N

Skontrolujte si vyúčtovanie za teplo, možno ušetríte

V týchto dňoch dostávame vyúčtovanie nákladov tepla za rok 2017. Predtým, ako nedoplatky zaplatíte, skúste si vyúčtovanie skontrolovať. Pripravila som pre vás jednoduchý postup, ako odhaliť prípadné nezrovnalosti a neplatiť zbytočne viac.

1. V každom vyúčtovaní sa nachádza hodnota odobraného tepla a teplej vody za bytový dom v KWH za rok 2017. Je to variabilná zložka, ktorá tvorí najväčšiu položku vo vyúčtovaní.
2. Táto hodnota je hodnotou, ktorú celý bytový dom – vchod odobral za rok 2017 od vykurovacej spoločnosti a ktorá sa rozpočítava pre jednotlivé byty.
3. Kontaktujte svojho domového dôverníka a spolu s ním skontrolujte domový merač, ktorý sa nachádza v pivničných priestoroch. Uvedený údaj porovnajte s hodnotou z predchádzajúceho roka. Túto hodnotu by vám mala nahlásiť správcovská spoločnosť, resp. priamo spoločnosť, ktorá dodáva teplo z originálov odpísaných meračov.
4. Hodnota za predchádzajúci rok by mala byť porovnateľná s hodnotou uvedenou vo variabilnej zložke odobranej za bytový dom – vchod za rok 2017.
5. V prípade, ak zistíte veľký rozdiel, je potrebná reklamácia u dodávateľa tepla.
6. S reklamáciou v Lamači vám rada pomôžem. Ak máte pocit, že cena za teplo je vysoká, napíšte mi správu na mail: [email protected]
Mnohí máme pocit, že v Lamači platíme za teplo veľa. Som pripravená v budúcnosti tieto veci zmeniť.

Teraz najčítanejšie

Gabriela Bizoňová

Študovala som na Ekonomickej univerzite, pracujem na Ministerstve životného prostredia a venujem čas zlepšovaniu života okolo seba, najmä v bratislavskom Lamači. Verím v silu ženy a súhlasím s Margaret Thatcher: “Pokiaľ chcete, aby sa niečo povedalo, požiadajte muža. Pokiaľ chcete, aby sa niečo urobilo, požiadajte ženu.” Všímam si, že ženy na rôznych pozíciách či funkciách zvládnu viac - zameriavajú sa totiž na efektivitu svojej práce, lebo vedia, že ešte musia stihnúť aj navariť, či ísť pre deti do školy.