Denník N

Varíme s Medveďmi – Morčacie gule v bryndzovej omáčke a blesková knedľa

Niekedy je fakt problém nájsť čas na to, aby sme si pripravili všetky jedlá na ďalší deň a potrebujeme nejakú rýchlovku. A naopak niekedy sa s prípravou jedla vyložene babreme a dávame si na čas. Príloha k dnešnému jedlu je práve klasická rýchlovka. Recept, ktorý celý zvládnete za štyri minúty. Ale k tomu sa ešte dostaneme.

Na morčacie gule (štyri porcie) si pripravíme pol kilogramu mletého morčacieho mäsa, dvadsať dekagramov uvarenej ryže, jedno vajíčko, mletú rascu, mletú červenú papriku, cesnak, soľ a kopcovitú lyžicu celozrnnej strúhanky.

Na bryndzovú omáčku potrebujeme cibuľu, pol litra vývaru, pol litra polotučného mlieka, dve polievkové lyžice hrašky na zahustenie a dvestopäťdesiat gramov bryndze.

Pomleté mäso, ryžu, vajce, koreniny a trochu strúhanky poriadne ručne spracujeme.

Zo zmesi vytvarujeme malé guľky, asi vo veľkosti orecha. Každú obalíme v strúhanke a zo všetkých strán ich vypražíme v troche horuceho oleja.

Do panvice v ktorej sme opražili guľky, vložíme nadrobno nasekanú cibuľu. Opražíme až pokiaľ cibuľa jemne nezhnedne.  Prilejeme pol litra vývaru a pol litra mlieka. V troche vody rozmiešame dve lyžice hrašky na zahusťovanie a tiež pridáme do panvice.

Za občasného miešania povaríme desať minút a pridáme bryndzu. Necháme celkom rozpustiť a nakoniec pridáme do hotovej omáčky guľky. Krátko prehrejeme a vypneme. Už nevaríme, aby sa bryndza nezrazila.

Jedlo je hotové a my sa vrhneme na bleskovú prílohu. Na porciu knedle pre jednu osobu potrebujeme, jedno vajce, lyžicu mlieka, dve lyžice oleja, kopcovitú lyžicu madľovej múky, kopcovitú lyžicu celozrnnej špaldovej múky, pol lyžičky sódy bicarbony a štipku soli. Môžeme pridať jemne nasekanú petržlenovú vňať.

Najprv do šálky rozbijeme jedno vajce, pridáme olej a mlieko.  Jemne osolíme a poriadne vymiešame vidličkou.

Pridáme múky, sódu, soľ a znova všetko poriadne vyšľaháme vidličkou. Môžeme ešte vmiešať aj nadrobno nasekanú petržlenovú vňať. Šálku uložíme na tanier a vložíme do mikrovlnky na tri minúty. Vyberieme a hotovú knedľu vyklopíme zo šáky. Necháme vychladnúť.

Ak máte odpor voči mikrovlnkám, môžete knedľu pripraviť v rúre rozohriatej na dvesto stupňov vo vodnom kúpeli. Ale to určite nebude trvať tri minúty.

Jemné mäsové guľky, skvelá výrazná omáčka a ľahká mandľovo špaldová knedľa.  Naozaj príjemný obed, ktorý vás nezaťaží.

V skutočnosti naše obedy, ktoré nosíme do práce, vyzerajú takto. Druhý deň sme ako prílohu použili fazuľové cestoviny.

Dobrú chuť

Teraz najčítanejšie

Roman Dulgerov a Danko Beran

Viac rokov sme varili a písali na blogu SME. Dnes sa po období oddychu vraciame na blogy s novými receptami. Asi nám to chýbalo. Najviac sa budeme venovať receptom podla zdravého životného štýlu. Ale z času načas určite zaradíme aj nejaké to obžerstvo.