Denník N

Nový programový šéf RTVS Ťapák perlí v konšpiračnom Slobodnom vysielači

Riadi sa názormi Kuffu, za protestmi vidí manipuláciu hercov a na Slobodnom vysielači rozhorčene debatuje o tom, ako sú mimovládky a médiá riadené Sorosom. Marek Ťapák, ktorý prišiel na chuť Slobodnému vysielaču, je novým šéfom programu RTVS.

Keď Jaroslav Rezník ešte ako riaditeľ TASR podpísal zmluvu s proruskou agentúrou Sputnik, nebolo to pre verejnoprávne médium tak nebezpečná správa, ako to, že za programového riaditeľa RTVS menoval Mareka Ťapáka.

Ťapák  sa tento rok skamarátil s rádiom Slobodný vysielač, a ukázal v ňom vieru v teórie, že za médiami, mimovládkami sú globálne americké korporácie, na čele so Sorosom, to, že verí skôr pochybným zdrojom ako klasickým médiám.

Slobodný vysielač (SV) patrí medzi hlavné konšpiračné projekty na Slovensku, vytvára priestor pre šíriteľov extrémizmu, kotlebovcov, ruské dezinformácie (propaguje putinovských Nočných vlkov), obhajujú Tibora Rostása z konšpiračného časopisu Zem a Vek a spochybňuje demokratický systém, presne tak, ako to býva v mnohých prorusky orientovaných projektoch s pochybným pozadím.

Prvá účasť Ťapáka v SV nebola ničím výnimočná.  V januári v relácii V prvej línii sa s moderátorom Borisom Korónim rozprával o herectve a o svojom otcovi. „Ďakujem za to, že tu môžem byť v Slobodnom vysielači…“ Keď mu moderátor povedal, že nie každý ich pozvanie príjme, Ťapák pokračoval: „Ja som si vás preveril, preklepol, vypočul som si nejaké relácie, vypočul som si ľudí, ktorí sem chodia, nemusím súhlasiť so všetkým, čo sa tu povie,“ povedal, s tým, že prišiel preto, lebo chce, aby ľudia rôznych názorov našli k sebe cestu. „Rozhodol som sa, že budem ľudí spájať, že im budem dodávať synergiu. Dúfam, že sa mi to bude dariť, a že pritom zožnem úspech,“ povedal Ťapák.

Keď sa ho moderátor na konci relácie opýtal, či sa nebojí kritiky za svoju účasť v SV, „keďže sa o nás sa hovorí, že sme kadejakí extrémisti, radikáli, xenofóbni,“ Ťapák odpovedal: „Zatiaľ ste ma nepresvedčili, že ste nejakí radikáli, extrémisti.“

Po prvom vystúpení začal SV vysielať na pokračovanie rozhlasovú hru Príbehy z pod Tatier, ktorú načítal Marek Ťapák. Diskusiu s Ťapákom viackrát opakujú a herca pozvali do marcovej diskusie V prvej línii, kde už Ťapák analyzoval domáce aj zahraničné dianie po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. V štúdiu nesedel žiaden politológ, či sociológ, ale spoločenské dianie hodnotili s Ťapákom psychológ Peter Marman a psychiater Ludvik Nábělek.

Spoločne dospeli k obľúbenej fráze konšpirátorov, že nič sa nedej na Slovensku len tak, ale že to všetko je cez mimovládky, politikov a médiá riadené „globálnymi korporáciami“ z Ameriky, medzi ktoré patrí aj Soros. Spochybnili klasické médiá, ponadávali na SME, Juraja Smatanu a ich príručky proti konšpirátorom, vyzdvihli prácu webu Hlavnésprávy.sk.

Spoločne spochybňovali aj protesty Za slušné Slovensko. Podľa Marmana za protestami je riadená manipulácia, na ktorú sa využili dva umelé spúšťače – „vražda novinára a prokurátor.“ Za elitami slovenskej spoločnosti sú vraj oligarchické mocenské záujmy, ktorým ide len o moc a zaradili medzi ne aj médiá. Psychiater Nábělek doplnil, že podobne zmanipulovaná bola aj masa v roku 1989 a že v pozadí je globálna svetovláda, ktorá ma pod palcom médiá, zdroje, politikov a moderátor spomenul hneď Sorosa. Ťapák sa ich opakovane pýtal, kde v tomto marazme môže nájsť „svetlo na konci tunela.“

Smer podľa Ťapáka končí, ale predsedu Smeru Roberta Fica pochválil za kritiku mimovládok – a ich spojenie so Sorosom. „Správne veci hovorí ale nesprávna osoba,“ povedal.

Pri protestoch Ťapák kritizoval vystúpenie hercov, ktorých nepriamo obvinil z manipulácie: „Moji kolegovia, ktorí sa rozhodli stáť na tribúne, ja to rešpektujem. V niečom však nesúhlasím… Na moje gusto tam bolo dosť veľa hystérie a dosť veľa negatívnej energie… Herci pracujú troška s emóciou, sám som to zažíval, keď som bol na tribúne, som si to uvedomoval, že tú manipuláciu máte, a vy s ňou pracujete a vy tých ľudí môžete dostať tam, ako si zmyslíte. To je nebezpečné.“

A akými názormi sympatizuje nový programový riaditeľ? Inšpiráciou je mu Marián Kuffa, ktorý prišiel nedávno podporiť kotlebovský návrh zákona na obmedzenie interrupcií priamo do parlamentu. „Ja sa budem držať toho, ako ten farár Kuffa spravil revolúciu vo svojom srdci, lebo tie ostatné (revolúcie) sa mi zdajú nebezpečné.“

Nepáči sa mu, ako médiá kritizovali Adelu Vinczeovú za jej moderovanie Slnka v Sieti, kde bola podráždená z prejavov podpory protestov. „To je pre mňa absolútne neprijateľné. Adele som volal, pýtal som sa, či mám nejako zareagovať, povedala, že nie, že načo. Tak som povedal, že dobre, že to nespravím. Teraz to musím spomenúť, ak má byť slušnosť, istá empatia, isté nehašterenie považované za prejav slabosti, tak potom tá spoločnosť je na tom zle,“ povedal.

Podobne, ako ostatní prítomní v relácii, aj Ťapák spochybňoval klasické médiá: „Tí obyčajní ľudia, čítajú noviny, pozerajú správy, poniektorí ktorí viac surfujú, tak sa môžu dopracovať, ako to v skutočnosti je, k akejsi objektívnejšej informácii… Myslím si, že tá úplne objektívna pravda uchádza všetkým tým novinárom.“

Ťapák je po Rezníkovi druhým najvyšším šéfom RTVS, má pod palcom program televízie. To, že na takom poste sedí človek, ktorý nevidí nebezpečenstvo proruských dezinformácií a konšpirácií a sám sa podieľa na ich šírení, je zlá správa nielen pre RTVS ale aj pre celú krajinu.

Aktualizácia 11:35: 
Ešte pred zverejnením blogu som poslala Marekovi Ťapákovi otázky k jeho účasti v Slobodnom vysielači. Keďže neodpovedal, tak som mu zavolala a vyjadril sa telefonicky. S rozhovorom súhlasil, a dal si požiadavku na autorizáciu. Autorizovaný rozhovor už späť neposlal. Namiesto neho hovorkyňa RTVS ma požiadala, aby som rozhovor nezverejnila ani ďalej s ním nepracovala a namiesto rozhovoru poslala krátke stanovisko Ťapáka.

Nevidím dôvod rozhovor nezverejniť.  Ťapák s rozhovorom súhlasil, dostal aj možnosť ho autorizovať, no nevyužil ju. Tu je oficiálne stanovisko Ťapáka a aj neautorizovaný rozhovor: Rozhovor s Ťapákom, ktorý chcela RTVS stopnúť: Slobodný vysielač je na tej istej úrovni ako TA3

Zaujíma vás zákulisie médií? Sledujte Omediach.com.

Teraz najčítanejšie

Omediach.com

Tento mediawatch blog je o etike v žurnalistike, prešľapoch novinárov, zásahoch do ich práce.  Autorkou je šéfredaktorka webu OMEDIACH.com Miroslava Kernová. V minulosti pracovala pre SME a Trend.