Denník N

Prepáč nám, Henry

Po troch hodinách som sa odhodlala pozrieť si záznam z kamier. Nie preto, že mám slabý žalúdok a citlivú psychiku bieleho dievčaťa s Iphonom. Skôr preto, že realita bolí, tak inak, niečo medzi hrčou v hrdle, bezmocnosťou a totálnym hnevom. Smrť Henryho je jedným z ďalších veľmi reálnych a priamych následkov toho, ako sa na Slovensku gazduje.

Ten cirkus, čo predvádza vláda v posledných dňoch, je na fyzické vracanie. Najlepšie na parlamentné kreslá zaplnené odborníkmi a kapitánmi. Vynútené zadržanie páchateľa takmer po týždni od tohto činu? Na čo sa tu tvárime s tou európskou vlajkou, hipsterskými kaviarňami a naleštenými audinami v uliciach, veď ten štát je po pás v hnoji a veselo si ho na seba kydá ďalej. Keby len na seba…

My to tu v tomto európskom štáte máme raz tak.

Že školstvo je v koncoch, náuka o spoločnosti je skôr pre zaplnenie v rozvrhu a vyučuju ju učitelia, ktorí majú najmenej rešpektu u žiakov. Na dejepise sa veľmi neutrálne preberá Slovenský štát a iné ideológie, absolútne bez citového zafarbenia, lebo veď každý si má spraviť vlastný názor.

Že sa testosterónové hlavy cítia, že sú okej a môžu robiť čo chcú, lebo veď aha! V parlamente sedia takí istí. Tak čo by boli na okraji spoločnosti. Oni z nej dokonca môžu ľudí vytláčať svojimi steroidovými labami len tak. Lebo sa im niečo znepáčilo.

Že ženu si tu hore uvedení môžu zobrať domov len tak, ako samicu prehodiť cez plece a do jaskyne.

Že sociálni demokrati (a nielen oni) vo vláde strašia imigrantmi, vezie sa na prázdnej demagógii a xenofóbii, ktorú máme tak nejak v génoch. Že sú miesta, a nie je ich málo, kde sa k vám budú chovať inak, lebo ste nie dosť biely, nie dosť mužný, príliš vyzývavo oblečený alebo len tak, lebo šikana na školách sa nerieši lebo neexistuje.

Prepáč nám Henry. Namiesto toho, aby sme všetci izolovali a zastrašili práve také nasypané hovädá, strach majú u nás práve tí, ktorí by mali byť spoločnosťou a štátom najviac chránení. Primitívne indivíduá sú v Paríži, Barcelone či vo Viedni. Ale najväčšiu slobodu prejavu cítia u nás. Prečo? Neviem, taká sme ústretová krajina zázrakov. Pre asociálov.

Henry mal viac odvahy ako všetky nasypané kreatúry z Obchodnej dokopy. Nemal bicák ako moja hlava, no zastal sa ženy, pretože… Sa to proste patrí. A dostal kopanec do hlavy. Bol dobitý na smrť.

Páchateľa prepustili.

Nikto nič.

Sociálne siete sa aktivizovali.

Všetkých to zrazu mrzí.

Most – Híd navrhuje legalizáciu domácej pálenky.

Súd poslal do väzby útočníka.

Teraz najčítanejšie

Jarina Fabriova

Som študentka a rada píšem, lebo ma to baví. Nebavia ma suché cheesecaky a tolerancia netolerovateľného.