Denník N

Bol som v Európskom parlamente a zistil som, že nám celý čas klamú.

1. a 2. júna sa v Štrasburgskom parlamente konal European Youth Event, na ktorom sa stretlo takmer 8000 mladých z celej európy a sveta. Foto: Lukáš Vician
1. a 2. júna sa v Štrasburgskom parlamente konal European Youth Event, na ktorom sa stretlo takmer 8000 mladých z celej európy a sveta. Foto: Lukáš Vician

Dlhodobo na Slovensku z úst našich vedúcich predstaviteľov počúvam, ako nás EÚ chce šikanovať a ovládať (či už rozdeľovaním migrantov, reguláciami, atď.), preto som bol veľmi nadšený, keď som dostal možnosť ísť až do centra EÚ, do Európskeho parlamentu, zistiť aká je skutočnosť.

V rámci Europe Youth Eventu 2018 som sa spolu s 8000 ďalšími študentmi a mladými z Európy a celého sveta mal možnosť zúčastniť rôznych diskusií a workshopov týkajúcich sa aktuálneho stavu a budúcnosti Únie. Mohli sme sa dozvedieť o nových pokrokoch v digitálnych technológiách a diskutovať o ich vplyve na vývoj spoločnosti, stretnúť sa s ozajstným astronautom a spýtať sa ho, aké je to mať tú najúžasnejšiu prácu na svete, alebo dokonca skúsiť si na jeden deň byť europoslancom.

Taktiež to bolo úžasne miesto na spoznávanie talentovaných a úspešných ľudí z celej Európy, za dva dni som spoznal viac influencerov a ľudí, ktorí chcú naozaj zmeniť svet, ako za celý doterajší život!

Úplným vrcholom celého tohoto eventu bolo, že na každej diskusií sme mohli predstavovať svoje vízie a nápady, ako zlepšiť EÚ a jej fungovanie, ktoré boli zaznamenávané týmom žurnalistov a na jeseň budú prezentované EP.

Čo som sa dozvedel?

V jednoduchosti, že nám nehorázne klamú. Klamú nám naši politici, keď sa nás snažia presvedčiť, že EÚ je niečo vzdialené, čo je zodpovedné za všetky naše problémy.

Zistil som, že Európska únia, to sme my, jej občania. Nie Brusel, nie Štrasburg, ale Slovensko, Česko, Maďarsko, Poľsko, Nemecko, Rakúsko, Francúzsko, Malta, Cyprus… To je Európska únia.

Áno bezpochyby má veľa nedokonalostí a občas zlyháva, ale to predsa každý, kto niečo robí. A je to hlavne náš projekt, preto ak vidíme chyby a problémy, zmeňme ich, opravme, ale neničme ho. Európskej únií vďačíme za svoju prosperitu, ako aj za vyše 70 rokov mieru v Európe, ktorý, ako môžeme vidieť, je vo svete čím ďalej, tým menšou samozrejmosťou!

Slovensko je pre Úniu prioritou číslo jedna. V rámci svojich workshopov a diskusií som sa zameral najmä na problematiku volieb, chcel som sa totiž dozvedieť viac o tom, ako fungujú, aká je ich perspektíva do budúcnosti. Jeden z týchto workshopov bol zameraný na mladých a ich účasť na voľbách. Vedel som, že tá je dlhodobo minimálna, ale čo som sa dozvedel ma naozaj šokovalo. Slovensko je na chvoste Únie v účasti na Eurovoľbách, ale aj voľbách celkovo. Volieb do Európskeho parlamentu sa v roku 2014 zúčastnilo iba 13% obyvateľstva, to je najmenej z celej únie! Pri tom medzi mojou vekovou kategóriou bola účasť iba 5%. Vo všeobecnosti to znamená, že na to aby ste sa stali europoslancom vám stačí iba zhruba 10-12 tisíc hlasov.

Tomu zodpovedá aj kvalita našej reprezentácie… Európsky parlament sa z veľkej miery pre slovenských politikov stal pohrebiskom, alebo odkladovňou, politické mŕtvoly alebo ľudia, ktorí chcú využívať privilégia europoslanca zastupujú našu krajinu. Slovenský poslanci sú jedni z najmenej aktívnych v celej Únií, častokrát sa vyhovárajú na to, že nemajú tak veľkú silu, ako Nemci či Francúzi a to je pravda. Majú väčšiu! Keď na 30-člennom výbore v parlamente sú dvaja slovenský poslanci, to znamená, že majú nepomerne veľkú silu k populácií Slovenska. Keby boli aktívnejší a schopný utvárať koalície Slovensko by bolo v rámci únie veľmi silný hráč.

Aj preto sa Slovensko stalo prioritou číslo jedna v kampani pre nové voľby 2019, ktoré sa budú konať 23-26.5.2019. Tejto kampane sa môže zúčastniť úplne každý a akýmkoľvek spôsobom. Stačí sa zaregistrovať na linku: https://www.thistimeimvoting.eu/?recruiter_id=2628 a presviedčať známych, priateľov aj neznámych nepriateľov, aby sa volieb v roku 2019 zúčastnili.

Prečo sa zúčastniť eurovolieb?

Pretože Slovensko potrebuje kvalitnú, zodpovednú a najmä pracujúcu reprezentáciu v Únií! Kompetencie Európskeho parlamentu sú zatiaľ síce obmedzené, ale nie je pochýb, že do roku 2024, keď končí ďalšie volebné obdobie našich poslancov, budú vo veľkej miere posilnené a preto je nevyhnutné, aby nás zastupovali kompetentní ľudia. Navyše a to je najdôležitejšie, máte právo byť zastúpení! Nevzdávajte sa ho dobrovoľne! Potom vás budú, tak ako dnes, zastupovať nekompetentní a hlúpi ľudia, ktorých jediným cieľom pôsobenia v Európskom parlamente je dostávať vysoké diéty a spraviť si pekné propagačné video na Facebook. Jedine svojou účasťou môžete niečo zmeniť, neúčasťou dosiahnete iba to, že sa stanete pre politika bezcenným občanom, ktorého môže zneužívať!

Autor je členom hnutia Progresívne Slovensko.

Teraz najčítanejšie

Lukáš Račko

Som študent, obdivujem krásu filozofie, najmä jej najčistejšiu podobu v matematike. Nesnažím sa veci vedieť, ale chápať. Ako koníček študujem politológiu a štátotvorbu. Trápia ma problémy spoločnosti, a najmä to, že sa o nich odmieta diskusia. Nehľadám jednoduché, "zjavné", riešenia, ale snažím sa veci chápať v hlbšom zmysle.