Denník N

Parlament musí ukázať svetu, že nie sme krajinou neznášanlivosti

Útok na Filipínca Henryho, ktorý sa stal v Bratislave, ako aj iné prejavy nenávisti, xenofóbie a akéhokoľvek druhu neznášanlivosti voči iným ľuďom by nemali zostať bez odozvy. Možno si to ani neuvedomujeme, ale do sveta tým naša krajina vysiela negatívny signál, niekedy horší ako je skutočnosť. Slovenská republika musí zostať slobodnou, liberálnou a otvorenou demokraciou. Krajinou pre všetkých slušných ľudí, ktorá je a bude tolerantnou a bezpečnou. Váha slov je dôležitá, niekedy môže viesť až k vražde, inokedy k uvedomeniu si hodnôt, na ktorých by mala byť postavená naša spoločnosť v 21. storočí.

Ako predsedníčka Zahraničného výboru NR SR preto na úvod budúcotýždňovej schôdze NR SR navrhnem doplniť bod programu o vyhlásenie NR SR k prejavom nenávisti, neznášanlivosti a xenofóbie a odsúdeniu vraždy Henryho. Dovnútra i navonok musíme ukázať, že odsudzujeme čo i len verbálne útoky voči cudzincom či komukoľvek inému pre jeho národnosť, rasu, vierovyznanie, pohlavie a rôzne ďalšie veci, ktorými sa ľudia navzájom odlišujú. Slovensko je krajina, ktorá žije v globálnom otvorenom svete, nie v hlbokej minulosti a uzavretosti. Musí tu vládnuť právo, demokracia a tolerancia, nie nenávisť šírená hoaxmi na sociálnych sieťach a vyjadreniami niektorých politikov.

Ak budeme xenofóbiu a nenávisť, či už s kameňom v ruke na stanici, alebo na Facebooku, odmeňovať verejnými funkciami, nepomôže nám ani policajt na každom rohu. Víkendový ohavný čin je výsledkom najmä legitimizácie extrémistov vo verejnom priestore, ktorá povzbudzuje šialené indivíduá k bezočivým skutkom.

Teraz najčítanejšie