Denník N

Veril, že svet môže byť iný

Sen. Robert F. Kennedy speaks to the delegates of the United Auto Workers at a convention hall in Atlantic City, N.J. on May 9, 1968. (AP Photo)
Sen. Robert F. Kennedy speaks to the delegates of the United Auto Workers at a convention hall in Atlantic City, N.J. on May 9, 1968. (AP Photo)

Pred 50 rokmi, 6. júna 1968, podľahol strelným zraneniam americký politik Robert Francis „Bobby“ Kennedy.

Mladší brat amerického prezidenta Johna Fitzegeralda Kennedyho (https://dennikn.sk/blog/779308/jfk-by-mal-100-rokov/) sa narodil 20. novembra 1925. Vyštudoval právo na Harvardskej univerzite a bratovi Johnovi (najstarší brat Joseph zahynul vo vojne) už od začiatku 50. rokov pomáhal v politickom ťažení, ktoré vyvrcholilo zvolením JFK za prezidenta USA. Ako generálny prokurátor a minister spravodlivosti patril k jeho najbližším spolupracovníkom a samozrejme, že ním otriasli výstrely v Dallase, ktoré vyhasili prezidentov život. „Bobby“ sa aj z úcty k bratovi rozhodol ísť v jeho stopách. Rok po tragickej smrti ho zvolili do Senátu za štát New York a v roku 1968 sa zapojil do boja o prezidentské kreslo.

„Mnoho ľudí vidí svet taký, aký je, a pýta sa: Prečo? Ja snívam o svete, ktorý tu ešte nikdy nebol, a pýtam sa: Prečo nie?“ To bol základ ideového a politického zmýšľania Roberta F. Kennedyho. S týmto mottom išiel aj do boja o Biely dom. Chcel zmeniť Ameriku, chcel zmeniť svet.

„Bobby“ mal obdivovateľov a podporovateľov, ale vzhľadom na svoju priamočiarosť a nekompromisnosť si ako generálny prokurátor narobil veľa nepriateľov najmä v radoch organizovaného zločinu i vystúpeniami a krokmi proti rasovej diskriminácii. Pravda, ani Kennedyovci sa nevyhli krokom, ktoré im uberali na popularite. Po predčasnej smrti Marilyn Monroe, zahalenej rúškom tajomstva, „Bobby“ zo svojho postu musel zahladzovať stopy po mileneckom vzťahu brata s úspešnou herečkou a vtedajším sexuálnym symbolom. Napäté boli najmä jeho vzťahy s viceprezidentom Lyndonom Baines Johnsonom.

Začiatkom júna 1968 Robert F. Kennedy získal väčšiu v Demokratickej strane v primárkach v Južnej Dakote a Kalifornii. Svojim prívržencom sa prihovoril v hoteli Ambassador v Los Angeles. Na jeho názory boli zvedaví aj novinári, ktorých tlačila uzávierka. Na stretnutie s nimi išiel skratkou cez hotelovú kuchyňu. V úzkej chodbe sa do davu ľudí vplietol 24-ročný Palestínčan Sirhan Bišara Sirhan a z malého revolveru z blízkosti strelil „Bobbymu“ do hlavy, krku a hrude. V nemocnici sa už neprebral z bezvedomia a napriek zásahu lekárov populárny „Bobby“ v nemocnici 6. júna o 1.44 h následkom zranení podľahol. Mal 42 rokov. Podobne ako brata ho pochovali na Arlingtonskom národnom cintoríne vo Washingtone. Zostala po ňom vdova Ethel a 11 polosirôt (posledné dieťa sa narodilo až po jeho smrti).

Hneď po atentáte vystúpili na povrch otázky, čo bolo jeho motívom a kto stál v pozadí. Ako „oficiálny“ motív sa vnímala podpora USA Izraelu v Šesťdňovej vojne proti svojim arabským susedom, ktorej výročie sa blížilo. V atentátnikovom diári sa zachovali poznámky, že mladý Palestínec videl v Kennedyho vražde svoje poslanie. Ale podobne ako po vražde Johna F. Kennedyho aj tentoraz sa objavili aj iné teórie: o pomste amerického podsvetia, ktorému bol „Bobby“ tŕňom v oku, ale i o CIA, keďže americká vláda strácala kontrolu nad dianím vo Vietname a „Bobby“ sa staval proti vojenskému ťaženiu USA v tejto ázijskej krajine.

„Netreba môjho brata po smrti nejako idealizovať či velebiť. Spomínajte na neho ako na dobrého človeka, ktorý videl zlé a snažil sa to napraviť, videl utrpenie a snažil sa ho odstrániť, videl vojnu a snažil sa ju zastaviť,“ vyjadril sa pri poslednej rozlúčke najmladší z bratov Kennedyovcov Ted. Kennedyovci výrazne zasiahli do diania v USA a vo svete v 60. rokoch minulého storočia a ktovie, ako by sa situácia vyvíjala ďalej, keby nezasiahli vrahovia. Život, história a politiku v nej nevynímajúc sa však nehrajú na „keby“. Vražda pred 50 rokmi ukončila jednu éru v americkej politike a otvorila dvere novej.

Zdroj foto: Nieman Reports, New York Daily News, The Irish Times, The New York Times.

Teraz najčítanejšie