Denník N

Varíme s Medveďmi – Bobalnik

Naša snaha zhodiť kilá sa vypláca. Obom sa nám podarilo veľmi prirodzene, bez hladovania či prílišného naháňania sa za štyri mesiace zhodiť po 15 -17 kíl. Je tu však malý problém, ktorému musia nevyhnutne čeliť tí z nás, ktorí sa rozhodnú chudnúť v jednej domácnosti viacerí.

Každý má inú krvnú skupinu, každý je teda iný metabolický typ a má iné povolené a nepovolené potraviny. Keď sa k tomu pridajú ešte ďalšie kritériá a samozrejme rozdielne zdravotné obmedzenia, je veľmi ťažké variť nie len podľa rozdielnych kritérií spoločne, ale ešte sa aj snažiť, aby to bolo aspoň trochu rôznorodé. Pýtate sa prečo nevaríme každý zvlášť? Nuž občas áno, ale skúste prísť z práce domov o siedmej s nákupom a variť na dvakrát. Pripraviť si jedlo do dóz tak, aby ste druhý deň išli do práce naraňajkovaní s desiatou, obedom a olovrantom pre dvoch a aby ste aspoň niečo z toho života večer mali, tak to celé aspoň na dva dni. :)

Život nás vystavuje mnohým skúškam a táto predsa len nepatrí medzi tie najhoršie. Zvlášť keď sa darí a obaja sme zdatní kuchári. Tí menej zdatní to majú horšie.

Malý príklad: Jediná strukovina, ktorú môžeme obaja, je fazuľa. Aj to nie všetky druhy. Strukoviny sú veľmi významným zdrojom bielkovín a sú skutočne nutrične hodnotné. Tak niet divu, že nám pribúda receptov s fazuľou. Už teraz ich je toľko, že keby sme ich začali uverejňovať po sebe, zrejme by ste veľmi rýchle ‚zdrhli‘ z nášho blogu.

Takže čo bude nasledovať po tomto dlhšom úvode? Nuž recept z fazuľou. Jedná sa o typický bulharský recept zvaný Bobalnik. Mne pripomína skôr ‚granadírmarš‘, ale na bulharský spôsob.

Potrebujeme: Bielu fazuľu a ryžu v pomere dva diely fazule a jeden diel ryže v suchom stave. Ďalej je to cibuľa, alebo môj obľúbený pór, napríklad dve veľké cibule na pol kila fazule a trochu oleja. Tí, ktorí nemajú diétu samozrejme môžu použiť masť aj s oškvarkami. :) Prepáčte, to som sa len tak zasníval. Bobalnik ochutíme sladkou mletou paprikou, kto môže čiernym korením, soľou a veľkým množstvom vňate. Môže byť petržlenová, zelerová i kôprová.

Dnes je to faaakt zložité. Fazuľu necháme cez noc napúčať vo vode. Vodu zlejeme a nalejeme čerstvú. Môžeme pridať očistený a nastrúhaný zázvor, čím znížime plynatosť v črevách. Uvaríme do mäkka, fazuľu precedíme a vodu z nej si necháme. Cibuľu či pór očistíme a nakrájame. Bielu ryžu necháme surovú. V minulosti sme zapekali jedlá so surovou ryžou a vo väčšom množstve tekutiny pekne zmäkla. Ak však použijeme naturálnu ryžu, tú je potrebné predvariť, nakoľko jej trvá asi trikrát dlhšie, kým zmäkne. Takže vo väčšom množstve vody povariť aspoň dvadsať minút a precediť.

Vezmeme teflonovú hlbokú panvicu. Na oleji dobre urestujeme cibuľu či pór. Do nej pridáme ryžu, trochu vody z fazule, mletú červenú papriku, soľ a korenie ak môžeme a prehrejeme, kým sa nám voda neodparí.

Preložíme do pekáča.

Pridáme zvyšnú vodu z fazule, bohato zasypeme vňaťou a v mierne vyhriatej rúre tak na 160 stupňov pomaly zapekáme hodinu. Prvých dvadsať minút môžeme aj prikryté.

Výsledok je tu.

Podávame so zeleninovým šalátom, alebo cviklou. Bobalnik môže byť zároveň aj skvelá príloha k grilovanému či pečenému mäsu. Samostatne však chutí bombasticky.

Ešte jedna rada zdarma. (bežne si účtujeme strašné honoráre) Kúpte si v obchode surovú cviklu. Tú majú všade, veľa a veľmi lacno. Upečte ju zabalenú každú zvlášť v alobale ako tu. Keď ju po vychladnutí očistíte a nastrúhate, stačí vám pridať šťavu z citróna, zakvapkať olejom, trochu posoliť a máte fantastický jednoduchý šalát. A ak by ste mali čerstvý chren a s prižmúreným okom aj sterilizovaný a pridali ho k šalátu za lyžicu, verte, že na nás budete v dobrom spomínať. :)

 

 

Dobrú chuť od Medveďov.

 

 

 

Teraz najčítanejšie

Roman Dulgerov a Danko Beran

Viac rokov sme varili a písali na blogu SME. Dnes sa po období oddychu vraciame na blogy s novými receptami. Asi nám to chýbalo. Najviac sa budeme venovať receptom podla zdravého životného štýlu. Ale z času načas určite zaradíme aj nejaké to obžerstvo.