Denník N

Ministerka kultúry poskytla rozhovor dezinformačnému webu, vystupuje v ňom ako jeho ochrankyňa

Foto: Facebook Ľubica Laššáková
Foto: Facebook Ľubica Laššáková

Ľubica Laššáková v piatok opäť ukázala, že nepatrí tam, kam ju Smer posadil, na pozíciu ministerky kultúry.

V dobe, keď vlády mnohých krajín EU upozorňujú na hrozbu šírenia dezinformácií a proruskej propagandy a hľadajú spôsoby ako proti ich šíreniu bojovať, nová ministerka kultúry Laššáková zvolila opačnú taktiku.

Dnes poskytla jednému z hlavných dezinformačných projektov na Slovensku Hlavnespravy.sk rozhovor: Podarí sa jednofarebným masmédiám zabezpečiť si svoju mediálnu dominanciu zákonom?, z ktorého je zrejmé, že nielen nemá s dezinformačnými webmi problém, ale sľubuje im aj ochranu.

Prvá časť rozhovoru je o jej stretnutí so zástupcami médií, ktoré požadovali posilnenie ochrany novinárov pri výkone ich práce.

Novinár Hlavných správ vyjadril obavu, či nebude snaha ich web umlčať, a či pripravovanou úpravou nebudú ohrození, na to ministerka povedala: „Môžete dať na to hlavu, že nie. Práve naopak.“

V rozhovore sa redaktor Hlavných správ sťažoval na ostrakizáciu webov, podobných ako sú Hlavné správy, napríklad, keď médiá kritizovali Rezníka za zmluvu s proruským Sputnikom, ľutoval Rostasa za to, že ho vyšetrovala polícia, Mareka Ťapáka za kritiku, ktorú vyvolalo jeho vystúpenia v Slobodnom vysielačiTibora Gašpara za kritiku, že poskytol rozhovor pre Hlavné správy. Ministerka vyjadrila pre tieto obavy pochopenie a voči žiadnemu jeho tvrdeniu sa neohradila.

Ukážka z rozhovoru:

Ministerka kultúry, ktorá by mala vedieť, aké nebezpečné sú dezinformácie, svojim rozhovorom šíriteľov nielen legitimizovala ale poskytla im naviac istú ochranu, keď nepriamo povedala, že urobí všetko preto, aby neboli nijak obmedzovaní. Je to absurdné.

Problém webu Hlavnespravy.sk je v tom, že šíri dezinformácie, proruskú propagandu, hoaxy, nepravdivé informácie, ktoré majú vyvolať strach, obavy obyvateľov, aby zneistili ich dôveru v existujúci systém. Dáva priestor extrémistom.

Napríklad: Ministerstvá popreli tvrdenie Rusov a Hlavných správ o nákupe ruských vozidiel Tiger

Po vražde Jána Kuciaka  prišli s teóriou sakrálnej obete:

Poskytli priestor na spochybňovanie holokaustu:

Pani ministerka, ak by ste chceli zdieľať Váš rozhovor na Twitteri, nedá sa to. Twitter totiž blokuje hlavnespravy.sk  kvôli „škodlivému“ obsahu.

Zaujíma vás zákulisie médií? Sledujte Omediach.com.

Teraz najčítanejšie