Denník N

Majiteľku ústavu, kde radia rakovinu vykadiť či liečiť milencom, zavolali ako odborníčku do Telerána

Reprofoto Markíza
Reprofoto Markíza

Česká televízia skrytou kamerou poukázala na škandalózne liečebné metódy alternatívneho ústavu Aktip. Markíza šéfku tohto zariadenie ponúka ako odborníčku.

Liečbu rakoviny môžete vykadiť, alebo sa jej zbavíte detoxom či keď si nájdete milenca. Aj to sú pochybné liečebné praktiky v jednom pražskom zariadení, na ktoré v máji upozornila ČT v reportáži  Infiltrace: Obchod se zdravím. Figurantka chodila polroka do zariadenia so skrytou kamerou, pričom terapeutka jej radila ako riešenie problémov detoxikáciu, po ktorej môže rakovinu vylúčiť stolicou. Na centrum sa sťažovali aj onkologickí pacienti, ktorým terapeuti radili nahradiť onkologickú liečbu psychoterapiou a potravinovými doplnkami. A zariadenie ako aj jej šéfku teraz podľa ČT prešetruje Česká lekárska komora a aj ministerstvo.

ČT chcela so skrytou kamerou poukázať na to, že ľudia si majú dať  pozor na to, komu môžu dôverovať. „Chcem veriť, že po vzhliadnutí dokumentu budú ľudia predsa len viac premýšľať, komu zveria do rúk vlastné zdravie,“ povedala kreatívna producentka ČT Lenka Poláková.

Aj Markíza si všimla toto zariadenie. Ale trochu inak.

Práve šéfku kontroverzného zariadenia Aktip Jarmilu Klímovú si pozvali tvorcovia Markízy v pondelok do Telerána. O svojich liečebných metódach rozprávala v dvoch vstupoch, pričom diváci jej mohli počas relácie volať a radiť sa pri svojich zdravotných problémoch. Žiadna zmienka o aktuálnom škandále, ani náznak spochybnenia metód jej ústavu.

Reprofoto Markíza

Klímová v debate s moderátormi Telerána Kvetou Horváthovou a Tomášom Juríčkom tvrdila, že pri neliečiteľných chorobách, kde je západná medicína nedostatočná, pomôže jej psychosomatická metóda. Že rieši „všetky zdravotné problémy“ a pomáha si aj so spiritualitou a ezoterikou. Markíza rozhovor s ňou uviedla citátom „že každá choroba sa vraj začína v hlave“.

„Ono to niekedy zaváňa čarodejníctvom… Naše energie, ktoré prúdia našim telom, sú však fyzikálne merateľné a a spiritualitu, ktorá dáva zmysel nášmu bytiu, to nemôžme od seba oddeliť,“ vysvetľovala Klímová a moderátorka Horváthová ju doplnila: „Vy hovoríte, že aj nehoda, akýkoľvek úraz má v sebe nejaký odkaz, má nám čo povedať,“ na čo Klímová prikývla.

Zariadenie je predmetom kritiky českých médií, ktoré postupne priniesli informácie o tom, že napríklad terapeutka zariadenia, ktorú natočili skrytou reklamou, nemala vzdelanie, ako uvádzala na stránke. Odborníci, ktorých oslovila ČT, nad jej radami a metódami len krútili hlavou. ČT ďalej vypátrala, že Aktip nefiguroval v žiadnom z verejných registrov, metódy ako aj vzdelanie Klímovej preveruje Česká lekárska komora.

Nie je to prvýkrát, čo to v Teleráne zaváňalo pochybnou medicínou a šarlatánstvom. Už v minulosti tam napríklad pozvali pani, ktorá vidí anjelov, s ktorými sa aj rozpráva. Moderátori sa pýtali, ako anjel vyzerá, či aký má denný režim.

Aj keď Teleráno nie je spravodajskou reláciou, zodpovednosť voči divákom za informácie, ktorú im ponúka, má. Tvorcovia by mali vedieť, koho si do vysielania volajú. Hlavne ak sa rozhodnú ponúknuť „odborníkov“ pre onkologických či iných vážne chorých pacientov.

Aktualizácia o stanovisko TV Markíza: „Ranný magazín Teleráno prináša veľké množstvo tém a hostí z rôznych oblastí života, pričom niektoré a niektorí z nich môžu byť viac či menej kontroverzní. Doktorka Klímová v našej relácii nepropagovala svoju kliniku, ani svoje postupy. Divákom dávala všeobecnú informáciu o existencii psychosomatických postupov, ktorým by však mal predchádzať postup medicínsky, čo v predmetnom vstupe aj odznelo.“

Zaujíma vás zákulisie médií? Sledujte Omediach.com.

Teraz najčítanejšie

Omediach.com

Tento mediawatch blog je o etike v žurnalistike, prešľapoch novinárov, zásahoch do ich práce.  Autorkou je šéfredaktorka webu OMEDIACH.com Miroslava Kernová. V minulosti pracovala pre SME a Trend.