Denník N

Slovensko hľadá prezidenta.

Miroslav Beblavý prirovnal na FB prezidentských kandidátov k ovociu. Jedni ešte nedozreli a tí druhí sú prezretí. Je zaujímavé, že svojho času ako nezrelý člen politickej strany usúdil, že jeho naturelu vyhovoval iný kandidát ako kandidát vlastnej strany a pomohol outsiderovi volieb do druhého kola. Nedávno založil stranu Spolu – a predsa každý zvlášť (žiada sa dodať). Stranu ako okrajovú podmienku, ktorá sa vo fyzike škrtá a v politike pomáha súperom, pretože násobí ich hlasy, o ktoré aj vďaka nemu ten jeho tábor príde.

Ak dnes politika pripomína kasíno, kde podmienkou dostať sa k hraciemu stolu sú preferencie aspoň 5% (najlepšie podľa Focusu), potom pán Beblavý na miesto pri stole stále len čaká. Netrúfam si byť prognostikom …

Po prvom kole v roku 2009 sa očakávalo, že Zuzana Martináková a František Mikloško odporučia svojim voličom voliť v druhom kole Ivetu Radičovú. Minimálne Mikloško tak neurobil. A väčšina hlasov putovala k Ivanovi Gašparovičovi. Ak má byť pán Mikloško symbolom historickej spoločenskej zmeny, potom sa musím spýtať akej. Pretože obavy z liberalizmu Ivety Radičovej boli silnejšie ako obavy z víťazstva síl, proti ktorým celý život (ako symbol) bojoval. Ak pán Mikloško tvrdí, že je matematik, rád by som poznal prepočty, ktoré ho vedú k aktuálnej kandidatúre. Pretože ak je matematike nadradená ešte viera (bez ohľadu na sklamanie z výsledku), potom cieľom nie je boj o osobný postup do kola druhého.

Ak sa za kandidatúrou Bélu Bugára skrýva motív vyprovokovať SMK k postaveniu vlastného kandidáta, potom bude zaujímavé sledovať, či sa na spoločnom kandidátovi dokážu dohodnúť Igor Matovič a Richardom Sulíkom. Na kandidátovi schopnom postúpiť do druhého kola. Pretože ani Milan Krajniak dnes nie je kandidátom, ktorý by dokázal ohroziť postup Mariana Kotlebu do druhého kola.

S tichou podporou SNS by Kotlebovi mohlo stačiť na postup 15-16% hlasov a stal by sa ideálnym protivníkom kandidáta SMERu, ktorý by kumuloval hlasy ako voľby menšieho zla v kole druhom. (Gašparovičov scenár). Otázkou ostáva, koho nakoniec postaví vládny SMER.

Pán Šefčovič vidí budúcnosť v štruktúrach EÚ a pokiaľ Robert Fico nezlomí ministra Lajčáka, možno sa dočkáme na poslednú chvíľu ohlásenia kandidatúry samotného predsedu. Najmä ak dnes kapitán Andrej poškuľuje skôr po poste premiérskom.

Robert Fico postúpi celkom určite z prvého miesta. Protivníkom mu bude podľa dnešných preferencií Marian Kotleba. Predvolebná kampaň bude najmä o tom, aby to takto zostalo.

Nechcem ďalej konšpirovať, ale kroky, ktoré podniklo zázemie Roberta Fica v poslednej dobe (eliminovanie Andreja Kisku) svedčia minimálne o tom, že túto možnosť zvažujú? pripravujú? … Nakoniec Robert Fico premiérske ambície už nemá a keď ten Andrej tak veľmi chce … Je celkom možné, že s Pellegrinim sa už (ospravedlňujem sa vopred) jednoducho nepočíta. Variantne.

Teraz najčítanejšie