Denník N

Nakoniec bude Fico ten, kto bude žiadať predčasné voľby

Už to tento rok raz na predčasné voľby vyzeralo, Fico sa ale premenoval a vládna koalícia pokračuje pod jeho druhým menom Pellegrini. Nakoniec sa ale predčasných volieb možno dočkáme a bude to samotný Fico, kto ich bude chcieť.

Po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej to už vyzeralo na predčasné voľby. Pripúšťali ich už aj samotní členovia vládnej koalície a pád Fica bol v celku reálny. Potom ale prišiel šmelinársky trik predsedu strany Most-híd a z Fica sa stal len Pellegrini. Ťahanie tejto káry pokračuje a mnohí si myslia, že to vydrží až do konca volebného obdobia.

Prišiel však nečakaný zvrat. Andrej Kiska vyhlásil, že už nebude kandidovať na post prezidenta republiky, no zároveň vyhlásil, že z politiky neodchádza. Vyvolalo to mnoho otázok, čo ide robiť Andrej Kiska? To zatiaľ nevieme, no toto vyhlásenie potešilo nejedného nespokojného voliča. Zároveň však jednému človeku nedáva spávať. Róbert Fico vie, že pri súčasnej „sile“ opozície má stále šancu vyhrať voľby a prejsť do kapitoly FICO IV.

To sa však vďaka súčasnému prezidentovi môže zmeniť. Andrej Kiska už raz poslanca SMERu porazil, a to v prezidentských voľbách. Odvtedy je pre predsedu SMERu prezident úhlavný nepriateľ a len málokedy nevyužije šancu zaútočiť na hlavu štátu. Okrem posadnutosti však vrie vo Ficovi aj strach. Dokázal ho poraziť a teraz oznámil, že z politiky neodchádza.

Založí stranu alebo spojí stranu Spolu s Progresívnym Slovenskom. Možností je viacero a všetky sú reálne. Práve preto sa teraz naskytuje otázka, nevyhovovali by predčasné voľby práve vládnej strane? Momentálne máme na Slovensku vysokú mieru nahnevaných voličov, ktorí nevedia koho budú voliť, no ak by prišiel Andrej Kiska, tak by viacerým voličom toto rozhodovanie uľahčil.

Čas sa kráti a príchodom prezidenta do parlamentu by mohol Fico konečne padnúť. Uvedomuje si to zrejme aj samotný poslanec Fico, ktorému vyfučali všetky možné úteky či už do prezidentského palácu, alebo na Ústavný súd. Preto bude o post premiéra bojovať tvrdo aj štvrtýkrát a je dosť možné, že bude kvôli tomu schopný vyvolať aj predčasné voľby, aby ubral veľkú časť času Andrejovi Kiskovi na vstup do parlamentnej politiky. Je teda otázne, či sa nakoniec z predčasných volieb bude Slovensko radovať, alebo len smútiť.

Teraz najčítanejšie