Denník N

Láska jednej maturantky

Spomínate si ešte, aké to bolo, keď ste mali pred maturitou? Pamätáte si svoje prvé lásky? Kniha, ktorá sa mi dostala do rúk, vaše spomienky bezpochyby oživí. Tajnosti pobláznenej baby od Heleny Murčekovej sú príjemným, vtipným a romantickým čítaním nielen pre mládež.

Hlavná hrdinka Olívia je vysoká, dlhonohá blondína s vlnitými vlasmi, ktorá najradšej behá po svete bez mejkapu a v mikine. Je šialene zaľúbená do bratovho kamaráta basketbalistu. Problémom je, že Jakub je zadaný a že brat, dvojča Maco, ju neskutočne ochraňuje, takmer, akoby bola nesvojprávna. Verí však Jakubovi, práve preto, že má priateľku a s Olíviou si vždy vymenili len pár štandardných fráz. Viackrát mu dá za úlohu drzú Olíviu chrániť. Jej priateľky Tea a Radka sú ako deň a noc, no všetky tri sa vzájomne dokonale dopĺňajú. Román začína na konci prázdnin, keď sa ocitnú v depresii zo začiatku maturitného ročníka, a najmä, že nezažili letný románik.

Romantická komédia (ako inak), ktorá namiesto toho, aby nám zlepšila náladu, celkom nečakane milú Radku rozosmutnila. Pretože hlavný hrdina je (zase raz) príliš dokonalý na to, aby sme mohli predstierať, že by mohol byť skutočný. Radka to vie a tento rozpor medzi filmovou ilúziou a realitou ju zriedka vyvedie z miery. Je však koniec leta, o týždeň sa začína škola, spolu so sezónnou melanchóliou je to vražedná kombinácia.

Keby tak Olívia vedela, čo ju čaká… rozhodne by začiatok školy neľutovala a na nedostatok romantiky sa takisto nebude môcť sťažovať.

Vtom sa vedľa nášho stola zjavil On. Dvojmetrový modrooký basketbalista s vlasmi farby akáciového medu. Príliš detailný opis? Aj mňa zarazilo, keď som si naňho spomenula v supermarkete pri výbere medu… našťastie, nikto zatiaľ neodhalil, prečo je akáciový med zrazu môj obľúbený. Na zaplakanie, ja viem.

Ale potom príde koncoprázdninová chatovačka, kde sa znezrady objaví aj Jakub, ktorého tam nikto nečakal. A voľačo sa zmení. Jakub nespúšťa z Olívie oči, provokuje ju, flirtuje s ňou, ona nerozumie, čo sa vlastne stalo, ale je z neho úplne paf. Ako každá mladá baba, ktorá je ešte nepobozkaná a na ktorú pozerá chalan s vypracovanými tehličkami na bruchu.

Problém č. 1: Jakub je zadaný.

Problém č. 2: Ochranársky Maco.

Problém č. 3: Jakub je synom šéfa kriminálky.

Problém č. 4: Olívia je príliš nezávislá a drzá.

Nasledujúce týždne spustia smršť v Olíviinom živote, náhoda strieda náhodu a z mládežníckej knihy je romantika pre mládež 15+. Ale je to pekná romantika, taká sladká, snivá. Kapitoly odsýpajú, suchý humor strieda sarkazmus a motýle v bruchu sa tiež možno objavia :) Zaspomínať si na stredoškolské časy nikdy nie je na škodu a táto kniha vám ich na 101 % pripomenie. A tí, ktorí pripomínať nepotrebujú, si zgustnú na stredoškolskej láske.

Ešte nikdy som nebola na žiadnom chalanovi nalepená ako mokré tričko

Teraz najčítanejšie