Denník N

Vancouver – prečo je taký obľúbený?

Vancouver z Parku kráľovnej Alžbety
Vancouver z Parku kráľovnej Alžbety

Nemá nijakú svetoznámu turistickú atrakciu, no napriek tomu ho každoročne navštívi vyše desať miliónov ľudí. Patrí medzi najdaždivejšie mestá na americkom kontinente, ale i tak sa pravidelne umiestňuje medzi celosvetovo najlepšími miestami na život. Čomu vďačí Vancouver za svoju stále rastúcu popularitu?

Pred stopäťdesiatimi rokmi na tomto mieste takmer nič nebolo. Rozvoj maličkej usadlosti priniesla až stavba Kanadskej pacifickej železnice koncom 19. storočia. Dnes je počet obyvateľov samotného Vancouveru – pomenovaného po generálovi Georgeovi Vancouverovi, prieskumníkovi západného pobrežia Kanady – o polovicu väčší ako Bratislava. Spolu so satelitnými mestečkami tu žije niečo cez 2,5 milióna ľudí.

Ťažko si možno predstaviť lepšiu geografickú polohu: Mesto leží priamo pri mori, a zároveň na úpätí hôr. Z jednej strany je obklopené lesmi, z druhej vodou. I keď letá tu netrvajú dlho, pláže sú k dispozícii priamo v centre. V zime sú na výber tri blízke lyžiarske strediská a komu je málo, môže zamieriť do dve hodiny vzdialeného najikonickejšieho strediska v Amerike – Whistleru. Dvesto zjazdoviek s dĺžkou až do 11 kilometrov presvedčí aj najnáročnejsích!

Vancouverčania sú si vedomí svojich výhod. Nábrežie je ráno plné bežcov a aj cyklistov pribúda čoraz viac. Šport je tu základným spôsobom trávenia voľného času. Možností je neúrekom, aj preto, že Vancouver patrí medzi najzelenšie mestá na svete. Neďaleko centra sa nachádza Stanley Park, so 405 hektármi druhý najväčší park na americkom kontinente (asi 10-krát väčší ako Sad Janka Kráľa). Pol milióna stromov (!) dopĺňajú trávniky, jazierka, športoviská a pláže. Je to raj na zemi a to aj pre človeka rozmaznaného bratislavským prístupom priamo do Karpát. (Nie, Bratislava na tom s ohľadom na športoviská a zeleň vôbec nie je zle!) Možnosti turistiky zahŕňajú všetko od polhodinových prechádzok až po niekoľkodňové prechody horami.

Čo však návštevníka vo Vancouveri prekvapí asi najviac, je neuveriteľná diverzita jeho obyvateľstva. Na sto metroch stretnete viac národností ako za rok na Slovensku. Mongoli sa striedajú s Vietnamcami, Japoncami, Američanmi či Poliakmi. Každý je tu doma a všetci sú spokojní. Okrem tolerancie je najväčšou pridanou hodnotou nekonečný výber reštaurácií všetkého typu. Vždy som si myslel, že väčší milovníci jedla ako Číňania neexistujú, ale po návšteve Vancouveru som trochu upravil názor – toľko reštaurácií som nevidel asi nikde na svete.

Metropola západnej Kanady má šťastie i v tom, že je východiskovým bodom plavieb na Aljašku. V hlavnej sezóne od konca jari do jesene sa tu premelú státisíce turistov, z ktorých mnohí si dovolenku radi o pár dní predĺžia pobytom v tomto meste a keď ho spoznajú, radi sa sem neskôr vrátia.

Kto sa však chce do Vancouveru prísť pozrieť natrvalo, načrie poriadne hlboko do vrecka. Ceny nehnuteľností patria medzi najvyššie na svete, a to nehovoríme len o 3-poschodovom apartmáne dubajského korunného princa za 55 miliónov kanadských dolárov. Iba prenájom jednoizbáčika vás mesačne pokojne vyjde na 2000 dolárov. To je predsa len trochu veľa aj pre človeka zvyknutého na bratislavské platy a ceny… Domáci za to môžu poďakovať predovšetkým štedrej imigračnej politike Québecu poskytujúcej víza majetným zahraničným investorom, ktorí prejavili záujem usadiť sa v provincii; akosi sa však pozabudlo, že deklarovaný úmysel a skutočnosť sú dve rozdielne veci, a tak sa tisíce boháčov nasťahovali do Vancouveru a Toronta. Realitnému trhu viac nebolo treba a ceny sa vybrali do výšin.

Vancouver má aj ďalšie problémy. Azda najväčším je drogová štvrť takmer úplne v centre mesta. Keď sa z prístavu vyberiete nesprávnym smerom, za desať minút namiesto pokojnej promenády prídete do zóny bezdomovectva, prostitúcie, mentálnych chorôb, alkoholu a drog. Je výsledkom nešťastnej politiky z osemdesiatych rokov a zodpovední sa už tri desaťročia radia, ako tento stav zmeniť.

No a samozrejme, potom je tu dážď. V meste prší polovicu dní v roku… a keď neprší, zaisto aspoň sneží. Domáci si už zvykli a i turisti v miestnom počasí nájdu aspoň jedno pozitívum: Kde inde na svete si viete kúpiť kvalitnejšie gumáky a pršiplášť?

Nie, Vancouver vás neuchváti nákupmi. Neočarí vás plážami, architektúrou ani kultúrnym životom. Dobré jedlo či prírodu tiež viete objaviť inde. Ale takú harmonickú kombináciu všetkého asi nenájdete v žiadnom inom meste planéty!

Teraz najčítanejšie

Martin Grančay

Vysokoškolský pedagóg, výskumník, projektový manažér, cestovateľ, sprievodca cestovného ruchu, obdivovateľ leteckej dopravy. Odborne sa venujem teóriám medzinárodného obchodu, gravitačným modelom a ekonomike medzinárodnej civilnej leteckej dopravy. Mám rád Slovensko a ako sprievodca ho predstavujem zahraničným turistom, aby sa sem chceli vrátiť a aby o nás šírili dobré meno. Milujem cestovanie, najlepšie všade tam, kde môžem spoznať nové kultúry. Čím dlhší a komplikovanejší let, tým lepšie. :-)