Denník N

Nič sa nezmenilo

Slovensko ostalo vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej otrasené. Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska vstúpil do politického ringu a pomenoval túto dobu vládou gaunerov. Gaunerov, ktorí v pozadí ťahajú nitky a na rôznych úrovniach od regionálnej po celoštátnu ničia dôveru občanov v právny štát.

Toho právneho štátu, ktorého kolesá spravodlivosti sa neustále spomaľovali. Akoby ich to korupčné bahno stále viac a viac obaľovalo a znefunkčnilo. Na chvíľu, keď aj tých najväčších skeptikov prebrala preliata nevinná krv, sa akoby opäť začali krútiť. Na chvíľu sa mnohí začali správať k svojim podriadením ako ľudia. Ale opäť sme zapadli do ešte väčšej jamy, v ktorej sa topíme ako v trasovisku. Pre ktorú nemám iné pomenovanie, ako normalizácia.

Nič sa nezmenilo.

Farmári začínajú byť opäť zastrašovaní. Stranícki a často nekompetentní kandidáti, či už na posty riaditeľov škôl alebo vedeckých ústavov, sa pokojne vracajú k šikane ako techniky udržania moci. Niektorí vyšetrovatelia i prokurátori, ktorí sa na chvíľu stali mediálnymi antihviezdami, opäť simulujú nestranné vyšetrovanie a tí druhí sú trestaní bez trestov.

Nič sa nezmenilo.

Je verejným tajomstvom, že úplatky sa už nenosia v igelitkách a ani nebalia do alobalu, teraz letí výhodný nákup pozemkov a dotované nájomné. Ak sa postavíte na odpor a budete bojovať za pravdu, tak sa môžete pripraviť na nekonečný maratón na konci ktorého prídete o zdravie, mladosť i sny.

Ale neviem si ani len predstaviť, kde by sme dnes boli, keby nebolo tých, čo nemlčali.

Čo sa neprispôsobili.

Čo vedeli pomenovať ľudí a veci pravým menom.

Ktorí neúnavne kúsok po kúsku rozoberajú mocenské štruktúry, hľadajú neviditeľné prepojenia kto – s kým – kedy – kde – a začo. Je to nevďačná úloha, ktorá vám zabezpečí, že budete opľúvaný, bude sa na vás zbierať alebo vyrábať špina, budete označený za feťáka, či ancikrista. Pretože ide o veľa, blížia sa komunálne voľby. Mestá a obce sú dôležitými prvkami moci a zmenami na postoch primátorov, starostov a poslancov môžeme opäť nájsť pevnú pôdu pod nohami.

Len vtedy sa niečo začne meniť.

Teraz najčítanejšie

Miroslav Sopko

Manžel, otec a učiteľ. Autor a správca www.zavretaskola.sk a www.obciankari.sk - člen Demokratov