Denník N

Tatom…

Nežeň sa za titulmi, zbieraj radšej skúsenosti….hovorí mnoho otcov svojim synom. Vrátane toho môjho. A mnoho synov neposlúcha. Vrátane mňa. Preto aj v tomto zrelom veku deriem vysokoškolské lavice.

Existuje však titul, ktorý sa síce nedáva pred ani za meno, no prináša najviac skúseností. Píše sa rovno do srdca. Je to titul „tato“. Ja som ho získal už trikrát. Dostanete ho od najdôležitejších ľudí v živote, špeciálnej komisie, ktorá sa najskôr musí naučiť hovoriť, aby udelila tituly dvojčlennému tímu. Najskôr „mama“ a potom „tata“. Tato pracuje v tíme. S mamou. Byť tatom vôbec nie je sranda. Teda sranda to je a poriadna, no je to obrovská zodpovednosť a fuška. Musíte byť viac ako marvelovský hrdina. Musíte vedieť všetko o svete. Aj Andersenove rozprávky naspamäť. Urobiť štátnice z vyháňania strašidiel spod postele a zo skrine. Vedieť zložiť lego za pár minút a zahryznúť si do jazyka, keď naňho stúpite a vidíte všetky súhvezdia. Prebdené noci sú pri tomto celoživotnom štúdiu bežné. Najskôr kvôli chorobám, potom keď prešvihnú stanovený čas návratu domov. Musíte mať všeobecný rozhľad, pretože učiteľka je s čoraz  záludnejšími domácimi úlohami nekompromisná. Musíte byť ekonóm, pretože domy sa nestavajú na piesku ale na betónových základoch. Musíte byť psychológ a pamätať si všetky svoje prvé lásky, aj postupy pri zvládaní rozchodov, pretože áno, budete to potrebovať skôr, než budú mať osemnásť. Musíte im ukázať, ako sa správajú gentlemani skôr, než prídu do puberty a Vy začnete byť trápny. Musíte byť obetavý. Tým myslím naozaj obetavý. Napríklad vypnúť televízor aj pri Majstrovstvách sveta vo futbale, pretože ich krúžky, či víkend na kúpalisku je omnoho dôležitejší. Musíte vedieť meditovať, pretože Vás budú skúšať aj za stolom, aj za volantom. Občas vašu trpezlivosť preveria aj medzi regálmi v obchode. Musíte dokázať byť občas prísny, aj keď ich nekonečne milujete. Pretože NIE na správnom mieste je niekedy viac ako ÁNO. A postupne sa musíte stať najlepšou verziou seba samého, aby ste neboli za kecálka, ale ukázali im všetko v praxi na sebe samom. Od momentu, keď získate titul „tato“ ste zodpovedný aj za to, akí z nich budú životní partneri, aj za ich výber životných partnerov.

A ako chlapa Vás čaká ešte jedna záludná skúška – musíte im priznať aj svoje chyby, aby vedeli, že je v poriadku nebyť neomylným. A to je pre nás mužov náročné.

Je to ťažký titul a protekcia neexistuje.  Ale ak to beriete poctivo, napokon sa pre tých najdôležitejších ľudí stanete životným vzorom.

Všetko najlepšie všetkým „tatom“!

Teraz najčítanejšie

Miroslav Špak

Otec veľkej rodiny. Stavbár. Majiteľ SPAK s.r.o. Poslanec mesta Košice.