Denník N

Akcia DÔVERY – Festival zdravia či šarlatánstva

Zdravotná poisťovňa DÔVERA organizuje podujatia, ktoré svojimi praktikami môžu pripomínať metódy šmejdov.

Namiesto zdravotníckych prístrojov za státisíce eur stačí do ambulancií a na nemocničné oddelenia zakúpiť jeden kvantový rezonančný magnetický analyzátor, ktorý na internete dostanete kúpiť za 359 eur a ktorý Vám v priebehu krátkej chvíle určí zdravotný stav takmer všetkých vašich životných orgánov a sústav od kardiovaskulárnych, cerebovaskulárnych a gastrointestinálnych funkcií cez  funkcie pečene, obličiek a mozgového nervu až po index rastu kostí, množstvo aminokyselín a sexuálne funkcie a k tomu všetkému vám tento nevšedný vynález ešte zmeria mnohé ďalšie dôležité indikátory vášho zdravia. Zrejme takto si zdravotnú starostlivosť predstavuje zdravotná poisťovňa DÔVERA, ktorá v týchto v dňoch organizuje v slovenských mestách Festival zdravia, ktorého som sa mal príležitosť zúčastniť sa v meste Zlaté Moravce.

Na určenie vášho zdravotného stavu tomuto prístroju stačí, ak mu zhruba na dve minúty podržíte v ruke niečo, čo vyzerá ako elektróda a výsledky tohto „vyšetrenia“ sú ihneď zaslané „vyšetrujúcim“ na váš mail. Celkovo toto zariadenie vyzerá veľmi jednoducho. Len jedna malá niekoľkocentrimetrová krabička, ktorá sa bez väčších ťažkostí zmestí aj na menší kancelársky stôl. Z neho vychádza krátky kábel, na ktorom je spomínaná elektróda. Vcelku tento „zdravotnícky“ prístroj na určenie zdravotného stavu takmer všetkých orgánov ľudského tela vzbudzuje u obozretného človeka nie najmenšiu dávku nedôvery.

Nebol to však jediný pre mňa pochybný prístroj na tomto Festivale zdravia. Ďalšie zariadenie založené na podobnom princípe bol OMRON prístroj, ktorý vám zmeral percentuálny podiel tuku v tele. Avšak s jediným rozdielom, že tento prístroj inak pripomínajúcu hraciu konzolu, musíte držať nie jednou ale obidvomi rukami naraz zhruba jednu minútu.

Ďalším zariadením, pri ktorom rovnako stačilo krátku chvíľu podržať v ruke niečo čo pripomínalo elektródu, bol pulzný oximeter, ktorý by vám mal vedieť určiť, koľko percent Vášho červeného krvného farbiva je nasýteného kyslíkom. Ak si však pozriete cenu tohto prístroja na internete, zistíte, že tento špecializovaný neinvazívny prístroj môžete dostať kúpiť doslova za ľudovú cenu, a to za len niekoľko stoviek či desiatok eur, čo je v porovnaní s inými zdravotníckymi prístrojmi pomerne málo na to, aké dôležité vyšetrenie je toto zariadenie schopné vykonať.

Ak ste mali na tomto Festivale zdravia pocit, že ste po všetkých tých „vyšetreniach“ príliš vystresovaný, mohli ste sa podrobiť stres auditu, kde vám na jeden prst vašej ruky, pripli akýsi plastový štipec pripojený na elektrický kábel ústiaci do malej elektronickej skrinky zapojenej na notebook, ktorý vám umožnil zistiť stav vášho fyzického a duševného napätia a navyše vám k tomu urobil analýzu miery nevyváženosti a stavu autonómneho nervového systému. A keby výsledky stres auditu neboli pre vás úplnou náhodou najlepšie, hneď pri vedľajšom stole bol umiestnený podobný prístroj, ktorý vám za pomoci tiež nejakej jednoduchej elektródy dokázal určiť, či správne zvládate stres.

Navyše výsledky niektorých vyšetrení vyhodnocovali ľudia, u ktorých by som pohľadom tipol, že ešte len navštevujú strednú školu. Zrejme to teda lekári s dlhoročnou praxou nebudú.

Na spomenutom podujatí zdravotnej poisťovne DÔVERA však boli aj zdravotnícke prístroje pôsobiace serióznejším dojmom ako tlakomer na meranie krvného tlaku či prístroj na meranie oxidu uhoľnatého vo vydýchnutom vzduchu a v neposlednom rade ste sa mohli dozvedieť aj užitočné informácie o prvých príznakoch mozgovej mŕtvice.

Nedokážem sa však ubrániť dojmu, že celý tento akože „Festival zdravia“ zdravotnej poisťovne DÔVERA je v skutočnosti skrytým festivalom šarlatánstva, ktorého jediným pravým cieľom je nalákať praktikami pripomínajúcimi metódy skutočných šmejdov do tejto zdravotnej poisťovne čo najviac nových poistencov, a to aj za cenu zrejme úplne zbytočného strašenia ľudí ich zlým zdravotným stavom, ktorý má byť zistený prístrojmi, ktoré len v malej miere vzbudzujú dojem dôveryhodnosti. K tomu všetkému celá táto akcia je zrejme financovaná z verejných peňazí, na ktoré sa svojimi povinnými odvodmi do zdravotnej poisťovne DÔVERA vyskladali jej vlastní poistenci, čo je v porovnaní so skutočnými šmejdami ešte horšie, lebo tí si svoje šarlatánske akcie financujú z vlastných peňazí (alebo z peňazí ľudí, ktorí sa nimi nechali nachytať a kúpili si od nich nejaký šmejd, ktorý vôbec v skutočnosti nepotrebujú)

Na záver je dôležité podotknúť, že je úplne legitímne, keď zdravotná poisťovňa uskutočňuje akcie zamerané na získanie nových poistencov. Mala by to však robiť spôsobom, ktorý vzbudzuje dojem vyššej serióznosti ako rôznymi pofidérnymi pouličnými vyšetreniami s ešte pochybnejšími „zdravotníckymi“ prístrojmi.

Teraz najčítanejšie

Martin Kováč

Som právnik, ktorý sa zaujíma o spoločenské dianie. Vo svojich blogoch chcem prinášať postrehy z verejného života.