Denník N

Prečo katolíci (opäť) nepôjdu na Pohodu

Neviem, prečo to tak je, ale v prostredí slušných ľudí z môjho katolíckeho okruhu ťažko nájsť čo len jediného, ktorý by po vyslovení „bude Bažant Pohoda“ nesklopil zrak a zamietavo nepokrútil hlavou…

..a je pritom jedno, či ide o ľudí 30 plus alebo mínus. Hudobný multi-festival, ktorý sa už po osemnásty krát bude konať  na trenčianskom letisku 9.-11. júla, sa dá bez preháňania označiť ako absolútne-kresťanský. Za brány festivalu sa aj tento rok zmestí kresťanská multi-organizácia Fórum Života, o čom píšem v článku TU. Festival Pohoda je kresťanský v tom najpravejšom význame tohto slova:  Pohoda miluje človeka.

babatka vela
Festival s bábätkami v znaku

 

 

 

 

 

 

Bezákova hlava

Svätená voda tam síce potokom netečie, zato  katolíckych biskupov sa tam vyskytuje každým rokom viac než dosť. Každý z nich, ktorý sa tam zjaví, má potom „doma“ následne v Cirkvi problém. Dôvod? JA sa pýtam…  Odseknutie hlavy Bezákovi spred štyroch rokov bolo jeho kritikmi perverzne zdôvodňované práve  kvôli jeho mega-úspešnému priblíženiu sa návštevníkovi diskusie o náboženstve a Bohu na Pohode 2011. Bezák vtedy diskutoval v preplnenom stane s Václavom Malým a Štefanom Hríbom a taký potlesk dostal od variaceho kotla na festivale naposledy Václav Havel. Preto musel Bezák „ísť“?  Tak koho tam vyšleme tento rok? Ktorý z biskupov sa odváži postaviť sa pred plný stan mladých agnostických ľudí a rozprávať im zaujímavo o Božej láske k nám?  Ja mám jeden tip, a nepochádza zo západného obradu – ale východného.

Svet zázrakov

Kde inde sa vám počas roka stane, že vám neznámi ľudia len tak, bez okolkov,  postrážia deti alebo pomôžu s odnosom batožiny?  Kde inde sa myslí na to, aby boli Toi-Toiky čisté, aby ľudia na potrebu nečakali dlho a ešte si po opustení  plastovej búdky mohli odezinfikovať ruky? Kde inde myslí organizátor na to, že státie v dlhých radoch „na guláš a cigánsku“ je otravné, a tak vám zabezpečí vyberanú kuchyňu z celého sveta, na ktorú vďaka množstvu stánkov takmer nečakáte?  Pristavené stoly a lavičky, žiadne drganie a tlačenica pri jedle „na stojáka“.

toitoi
Kvalitný Toi-toi je základ úspechu

 

 

 

 

 

Ktorý iný festival myslí na to, že jeho návštevníci  večer vypijú nejaké to pivo navyše, budú málo spať a po ťažkom rannom zobudení budú cítiť „suchoty“ a silnú potrebu umyť si zuby?  Pohoda to pozná, a tak svojim návštevníkom každé ráno pristaví cisterny s chladnou pitnou vodou a mobilné kúpeľne. Šetrne ich k tomu zobúdza veselá big-bandová kapela Funny Fellows na mobilnom muzikantskom voze. Kde sú na našich katolíckych púťach sprchy s teplou vodou, kde nealko-čapované pivá, kde je ázijská kuchyňa, alebo slnečné tienidlá alebo vozíky „rikša“ so šoférom, ktorý vás zadarmo prevezie celou plochou trenčianskeho letiska? Aké iné masové podujatie má samostatné detské mestečko s bezplatnými trampolínami, s detským stejdžom, na ktorom beží celý deň kvalitný umelecký program a kde sa večer pred spaním čítajú rozprávky? Kde u nás katolíkov majú rodiny s deťmi vyhradené privátne táborisko, kam majú prístup iba ony a na noc dostanú štuplíky do uší?

O čom sa sníva rockovým detičkám?

 

 

 

 

 

 

 

Strach z nepoznaného

Ľudia, čo na Pohode nikdy neboli, majú najmä predsudky a strach. Čakajú tam samých „feťákov“, narkomanov a rôznu inú úpadkovú mládež. Že sa tam snáď iba chlastá, hulí tráva a prebiehajú tam snáď masové orgie. Nuž neviem, či moji katolícki priatelia vedia, že každoročnú bodku za Pohodou tvorí ekumenická bohoslužba v Nedeľu ráno – priamo tam, v areáli pod veľkým šapitó. Dramatizovaná spolu-omša je nevšedným zážitkom a už roky ju za „nás“ drží otec António Srholec. Jednota kresťanov naživo.

No aj keby to malo byť tak, ako som vyššie popísal: nekázal nám Ježiš chodievať práve medzi mýtnikov a hriešnikov? Neprišiel On liečiť chudobných a chorých? Ako chceme vnášať kultúru života medzi mladých ľudí, keď ich vlastne nepoznáme? Tak, že sa im budeme vyhýbať? Neprikazuje nám aj teraz Sv. otec František, aby sme boli takými pastiermi, čo „páchnu po ovciach?“  Ako chceme nanovo evanjelizovať, keď si tvár Ježiša Krista necháme iba pre okruh svojich spoluveriacich priateľov a nenastavíme ju aj ľuďom, ktorí sa práve teraz nachádzajú trocha „mimo?“

Žijeme len raz!

 

 

 

 

 

 

Chrám Ducha

Ale nie je to tak, Pohoda nie je žiadne drogové „doupě“. Mimochodom, je to asi jediný hudobný festival na Slovensku, na ktorom je zakázaný predaj „tvrdého“ alkoholu a stáva sa tak veľmi výnimočne, že narazíte na opitého človeka. Drvivá väčšina návštevníkov Pohody sú umeleckí a kultúrni štamgasti, ktorí sa tam raz do roka, pod holým nebom, uprostred horúceho leta a krásnych hôr, stretávajú na oslave Ducha, Života a ich krásy.  Je tam pre každého niečo: nebaví ťa hudba? Choď do divadla. Nebaví ťa sedieť? Choď do školy tanca. Nebaví ťa počúvať? Diskutuj v diskusi. Nič ťa nebaví?  Tak sa zaši a lež na tráve. Celý sveti ti tam dá pokoj.

 

António Srholec a Toho druhého poznáte
Diskusie s prezidentmi sú na Pohode bežné
tanecny workshop
Tanečný workshop na desať spôsobov
Divadelné predstavenia ako vyhľadávaná súčasť festivalu
Divadelné predstavenia ako vyhľadávaná súčasť festivalu

 

 

 

 

 

Opaľuj sa, zoznamuj sa, stretávaj sa s priateľmi. Rob, čo chceš, alebo nerob nič. Buď skrátky živý a slobodný. Totálny Ježiš v praxi! Pohoda je totiž festival, ktorý nás Slovákov robí slobodnejšími. Jadrom Pohody nie je komercia, ani sex, ani hluk ani lacná prázdnota hriechu. Dobrá muzika a dievčatá v bikinách sú predsa z úplne inej kategórie…

Pohoda 2015

Ak Boh dá, tohtoročnú Pohodu navštívime opäť s mojou päťročnou škôlkárkou Luckou. Silne uvažujem, že tento rok už zoberiem aj jej trojročnú sestričku Elišku. Lístky máme kúpené už od vlaňajšieho roka a deti majú aj tak vstup zadarmo.

Pre návštevníkov festivalu som na tento rok prichystal aj jedno „ružové prekvapenie“. Neviem, či sa nám to s Michalom podarí dotiahnuť celé ešte v tomto ročníku. Ak nie, tak najneskôr o rok.  Uvidíme.

A že je to pre deti priskoro? Nie je. Nech sa len zavčasu učia, čo to je dobrý kresťanský festival.

kriz

 

 

 

 

See you there, my friends!

Peter Skladaný

 

Peter Skladaný 2015. Všetky práva vyhradené. Text možno prevziať ako celok formou hypertextového prepojenia a môže byť zdieľaný na sociálnych sieťach. Sčasti len so súhlasom autora.

Zdroje fotografií: www.bazantpohoda.sk, google.com

 

Teraz najčítanejšie