Denník N

Kto platí moju kampaň?

Foto - blog R. Mistríka
Foto – blog R. Mistríka

Ľudia aj novinári sa ma celkom oprávnene pýtajú, kto mi platí kampaň. Odpoveď je jednoduchá.

Svoju kampaň si z 90% platím sám, z mojich vlastných zdanených peňazí a desiatimi percentami mi prispel Richard Marko z Esetu. A odkiaľ pochádzajú moje peniaze? Bude to trošku dlhšie čítanie, ale pokladám za dôležité vysvetliť všetky súvislosti.

Na úvod jeden malý, ale silný príbeh z Banskej Bystrice. Dcéra s matkou sa prechádzajú v obchodnom centre, keď matka znenazdajky vyriekne vetu, ktorá sa dcére naveky zaryje do srdca ako bolestivý šíp. „A vy ste kto, vás nepoznám, čo tu pri mne robíte?“

Bol to len začiatok neopísateľného utrpenia, keď krásny citový vzťah rodiča a dieťaťa neúprosne černel do fyzicky krutého konca, bez najmenšej iskierky nádeje v čo i len nenápadné spomalenie času.

Slová dokážu len náznakom, ak vôbec, opísať zákernosť Alzheimerovej choroby, keď v momente diagnózy nikto z najbližších netuší, čo znamená plazivé odchádzanie milovaného človeka. Alzheimer doslova požiera mozog, čo sa prejaví najprv stratou pamäti, neskôr stratou osobnosti, až nakoniec vyhasne aj plamienok života.

Človek je bezmocný zoči voči smrti, ale nie je bezmocný v boji o dôstojné udržanie života. Nie je to márny boj, v biomedicínskom výskume siahame po hviezdach, dnes dokážeme diagnostikovať a liečiť to, čo sme včera len oplakávali. Dlhý zoznam úspechov vedeckého výskumu sa podpísal na našej dlhovekosti, v mnohých ohľadoch výrazne zlepšil kvalitu života a miliónom ľudí doprial lepšiu liečbu, lepšiu starostlivosť a dôstojné dožitie.“

Tieto odstavce som napísal pred trištvrte rokom pre Denník N ako reakciu na Svetový deň Alzheimerovej choroby. Bol to manifest vedca, ktorý celý svoj profesionálny život verí v dobré úmysly človeka, ktorý ich aj sám napĺňa, a ktorý aspoň malým zlomkom prispel svojou prácou k pokroku vo vede. S mojimi kolegami sme vyvinuli technológie, ktoré používajú tisícky laboratórií pri biomedicínskom výskume rakoviny či diagnostických metódach zákerných ochorení, na kontrolu potravín, či sa v nich nenachádzajú škodlivé chemikálie, na kontrolu toxických látok v životnom prostredí, na hľadanie nových účinných látok v rastlinách a na mnoho ďalších ľudstvu prospešných vecí. Netrúfam si to presne odhadnúť, ale priamo či nepriamo sme pomohli možno aj stovkám miliónov ľudí na celom svete. Nepochybne to pomohlo zachrániť mnoho životov a medzi nimi aj životov detí.

Toto je moja odpoveď na otázku odkiaľ pochádzajú moje peniaze.

V médiách som zachytil snahy o legislatívne stransparetnenie financovania kampane v prezidentských voľbách. Ja tieto snahy nielen vítam, ale pôjdem aj nad rámec toho, čo žiadajú politici, v ktorých sa znenazdajky prebudila túžba po transparentnosti.

Na nižšie uvedenom linku možno nájsť 20 strán citácii v medzinárodných karentovaných časopisoch s odkazmi na pôvodné vedecké články desiatok špičkových vedeckých tímov na celom svete zložených z biochemikov, farmaceutov, biológov, lekárov, potravinových expertov, ekológov, aj kriminalistov, ktorí si zakúpili naše produkty a využívajú naše know-how.

http://www.highchem.com/index.php/references

Publikovanie vedeckých článkov v oblasti prírodných vied má svoje prísne pravidlá, a preto ani neexistujú hodnovernejšie zdroje ako vedecké publikácie. Viac ako dve stovky citovaných článkov odkazujúcich na naše technológie prešli prísnou oponentúrou, teda náročným posudzovaním minimálne dvoch v odbore rešpektovaných hodnotiteľov, aby sa minimalizovalo publikovanie nepresných a nepravdivých tvrdení.

Takto humánne a transparentne zarobené financie boli riadne zdanené, z nich zaplatené potrebné odvody a vyplatené ako dividendy na môj súkromný účet. Kampaň bude hradená z mojich súkromných peňazí a firma nemá s kampaňou nič spoločné.

Dostal som od života veľa, no nebola by pravda tvrdiť, že som sa o to pričinil sám. Pomohlo mi toľko ľudí, že by nestačil ani kilometrový zoznam, nehovoriac o tom, čo pre človeka urobili rodičia a nehovoriac o tom, že všetci, tak ako tu sme na tomto svete, čerpáme z múdrosti a bohatstva našich predkov. K tomu patrí aj bohatstvo štátu, ktoré nám umožnilo prísť na svet, vyštudovať, používať cesty, v akceptovateľnom bezpečí pracovať a využívať mnoho ďalších statkov štátu.

Je povinnosťou nás, ktorým osud či pán Boh doprial veľa, podeliť sa o svoje bohatstvo nielen so svojimi blízkymi, ale aj so slabšími, chorými, opustenými, ktorí nemali toľko šťastia, sily či príležitostí, ale aj s rodákmi, s komunitou a celou spoločnosťou. Mohol som si svoje peniaze v pokoji užívať, rozhodol som sa ale nezaháľať a rád by som cez funkciu prezidenta využil svoj rozhľad, skúsenosti, rozum a energiu, aby som pomohol posunúť našu spoločnosť oveľa ďalej ako sa nachádza dnes.

Sme malá krajina: nemáme silu ovplyvňovať chod dejín ropou či atómovými zbraňami, nemáme prístup k moriam ani kozmodrómy na dobývanie vesmíru. Ale nič nám nebráni využiť tú najsilnejšiu zbraň, ktorou ale nebudeme nikoho porážať – naopak, môžeme ňou obohacovať svet. Sú to myšlienky a tvorivosť našich ľudí, pretavené do diagnostických biomarkerov, antivírusových programov, krásy sklárskych výrobkov a tisícov ďalších výsledkov práce našich múdrych mozgov a šikovných rúk. Ako povedal Milan Rastislav Štefánik: malé národy sa dokážu presadiť vo svete len vďaka vzdelaným ľuďom, vedeckému poznaniu a umeniu. V tomto sme silní a môžeme byť ešte silnejší. V myšlienkach a tvorivosti môžeme byť rovnocenní aj veľmociam. Kandidujem, aby som inšpiroval k odvahe a sebavedomiu. Verím, že toto je naša cesta do budúcnosti.

Teraz najčítanejšie

Robert Mistrík

Robert Mistrík je slovenský vedec a kandidát na prezidenta. V roku 2009 sa stal lauretátom ocenenia Hlava roka za najvýznamnejšiu vedeckú inováciu. V roku 2017 sa zaslúžil o očistenie mena slovenského atléta Mateja Tótha, aj vďaka jeho expertnému posudku bol Tóth napokon zbavený podozrení z dopingu. Ako jeden z mála slovenských vedcov sa v roku 2017 otvorene postavil proti škandalóznym praktikám pri prideľovaní eurofondov určených na podporu vedy a výskumu. V roku 2018 obdržal od prezidenta Andreja Kisku vysoké štátne vyznamenanie Pribinov kríž 1. triedy. Mistrík má aj politické skúsenosti, v roku 2008 bol jedným zo zakladajúcich členov strany SaS, zo strany v roku 2012 vystúpil. Vedie technologickú firmu HighChem, ktorá sa venuje výskumu v oblasti hmotnostnej spektrometrie. Jeho objavy a technológie používajú tisícky laboratórií, vedeckých tímov a firiem po celom svete pri vývoji nových liekov a analýze chemických látok. Je ženatý a je otcom dvoch synov.