Denník N

Omyl

Chce to správne slová…

Priestor naplnený ľuďmi. Mladí, starší, poniektorí s deťmi v rôznom veku. Okná dokorán, vzduchu nikde. Ešte je len ráno, ale teplota atakuje poriadne vysoké hodnoty. Tento týždeň bude zaberačka, horúčavy len tak skoro nepoľavia. Je to jedno, len keby sa otvorili dvere, jej výpočty hovoria, že je na rade.

Postaví sa, niekoľko krokov v úzkej chodbičke jej spraví dobre, aj nohy v tomto teple trpia. Kŕčové žily, dostala ich do daru, inak povedané, dedičstvo. Po ockovi, žiadny omyl. Zvyčajne sú za nimi ženy, ale u nich je to naopak. Ockove nohy sú problematické už niekoľko rokov, matka je v pohode. Ako modelka, aj tak sa dá povedať. Závidí, vybrala by si matkine.

Otvorili sa, no konečne, telefón do kabelky, pohotová reakcia je dôležitá. Neskoro, ženská jedna, zapleskla jej ich pred nosom. Nevzdiali sa, takú radosť im nespraví, poradie nepustí. „Ďalší,“ ozve sa bez toho, aby niekto vykukol. Hodená rukavica, treba ju prijať, už je skoro tam.

Stolička, drevená ošúchaná, takmer ako z pivnice po starých rodičoch. Váha, ale dlho nie, posadí sa smerom k nemu. Biela blúza, nohavice a dreváky, jediným kontrastom je jeho brada, sivá v niektorých miestach do čierna. Pozerá po nej, sleduje každý pohyb, aj ten najmenší. Nervozita sa stupňuje, cíti vlhké dlane, skoro ako u chirurga. Mlčí, to je najhoršie, ani sestrička nie je aktívna. Akoby čakala na neho, možno zvyk, kto sa má v tom vyznať.

„Čo vás ku mne privádza?“ Hurá, aspoň jedna veta. Začína opatrne, chce to správne slová, alergické problémy. Jeho tvár, znepokojuje ju, posmešný výraz, akoby chcel čosi naznačiť. Nepríjemné, prstami si prechádza po brade, niekoľkokrát za sebou. Rozhovorí sa, až nečakane, keby neútočil, možno iná diagnóza, vraj psychológ. Chce niečo povedať, len keby to nebolo také ťažké. Kričať? Aj to by sa dalo, ale nie je to jej štýl.

Ticho, len klávesnica počítača vydáva zvláštny zvuk, prsty mu behajú po nej ako po klavíri. Tlačiareň, lekárska správa v ruke. Spokojnosť s vyšetrením? Nie, možno by mala vystríhať ostatných. Dvere zatiahnuté, rýchlo preč, vraj odborník.

Teraz najčítanejšie

Darina Matichová

Obľúbili ste si moju tvorbu? Chceli by ste si prečítať viac nových kúskov? Na mojej osobnej webstránke http://darinamatichova.sk nájdete množstvo ďalších poviedok, niektoré aj v zvukovej podobe a nechýbajú ani informácie o mojich knižných počinoch.