Denník N

Desaťkrát: Hipsteri neexistujú

Niekto napíše článok proti hipsterom a všetci sa idú zblázniť. Potom niekto iný napíše článok na obranu hipsterov a šialenstvo pokračuje. Hipsteri sú noví slobodomurári. Nikto nevie, kto presne sú, no každý vie, ako vyzerajú, čo robia a za čo všetko môžu.

V skutočnosti nemôžu za nič. Ani za to, čo si myslíš, že by v tvojom živote malo byť inak a nie je. Hipsteri neexistujú. Je čas, aby to slovo prestala byť téma. Je čas, aby to slovo prestalo zvyšovať čítanosť článkom. Je čas za tým urobiť bodku posledným pochybným článkom, o ktorom človek až po otvorení zistí, či to náhodou nie je iba lacný clickbait. Tak si to teda poďme nahlas zopakovať a potom to už definitívne pochovajme.

1. Hipsteri neexistujú

Existuje iba mylná predstava tridsiatnikov, že tí mladí s kľúčikmi od sveta by ešte stále mali byť oni. Pretože konečne prišli na to, ako to celé funguje. To, že si zrazu nejakí dvadsaťroční zasrani otvárajú kaviarne, organizujú akcie, alebo ich skrátka z akéhokoľvek iného dôvodu viac vidno, sa týmto zmäteným tridsať plus zdá totálne nelogické.

2. Hipsteri neexistujú

To, čo všade vidíš, sú obyčajné módne trendy, akými boli ešte nedávno zvonové gate. Ak si myslíš, že ten starostlivo ostrihaný, učesaný, navoskovaný bradatý fešák určite riadi odkiaľsi z Cvernovky svoj startup, skús sa zamyslieť znova. Oveľa pravdepodobnejšie je, že robí v dajakom open space pre nadnárodnú firmu alebo čosi ešte podradnejšie. Určite si si všimol, že rovnako ako on vyzerá aj Filip Šebo.

3. Hipsteri neexistujú

Existujú iba ľudia, ktorí sa na túto mýtickú rasu chcú podobať. Ak stretneš dakoho, kto spĺňa všetky „hipsterské“ vizuálne predpoklady naraz, s najväčšou pravdepodobnosťou ide o niekoho, kto len venuje priveľa času tomu, že sa zaoberá zovňajškom. Čo je záľuba, ktorú má zjavne spoločnú s tebou.

4. Hipsteri neexistujú

Ozaj, keď už sme pri tých vizuálnych znakoch. Tak ako je to? Raz to majú byť šupáci, ktorí sa nesprchujú, neperú si a neholia sa nielen na brade. Potom to majú byť zrazu šampónikoví fešáčikovia s bradami s vysokým obsahom handmade vosku z biovčiel. Nie je ten domnelý vzhľad údajného hipstera iba tvojou fóbiou z toho, o čom si myslíš, že spoločnosť očakáva od teba, ak máš byť úspešný? Upokoj sa, väčšina milionárov ešte stále vyzerá skôr ako Steve Jobs. Alebo Patrik Tkáč.

5. Hipsteri neexistujú

Vyzývam ťa, choď v piatok večer do Urban Housu alebo na najbližší Dobrý trh. A počítaj ich. Spoiler alert, budeš sklamaný. V Urban House nájdeš medzi návštevníkmi presne tú istú sociologickú zmes ako v hociktorom supermarkete či menučkovej reštaurácii.

6. Hipsteri neexistujú

Dnes je oveľa jednoduchšie zdieľať rovnakú (sub)kultúru s ľuďmi na celom svete v tom istom čase. Takže sa môže stať, že si to ani nevšimneš a zrazu je tu „nový trend“. No nie každý z tých trendov má meno a zaradenie a nie každý súvisí s tými ostatnými. Aj tie “nové” kaviarne sú v skutočnosti väčšinou iba napodobeniny niečoho, čo tí ľudia videli v New Yorku či Berlíne a tak to má byť. A ak si niektorá z tých kaviarní myslí, že stačí logo od grafického dizajnéra a toskánsky nábytok, všetci tí rôznorodí ľudia, ktorých ty považuješ za “hipsterské” stádečko, do nej prestanú chodiť ako prví. Oveľa skôr ako tvoja mama.

7. Hipsteri neexistujú

Prestaň vyťahovať históriu a džez štyridsiatych rokov. Slovo “hipster” znamená po anglicky “švihák”, preto sa tak hovorilo hneď niekoľkým nezávislým typom ľuďí krížom cez niekoľko desaťročí. Raz to isté slovo dokonca pozmenilo koncovku a vzniklo označenie „hippie“. Spájať súčasných moderných mladých ľudí s nejakými fanúšikmi bebopu z roku tisícdeväťstodávno je to isté, ako povedať o Kuxovi, že je duchovný potomok Olda Hlaváčka.

8. Hipsteri neexistujú

Je možné, že nová kampaň Zlatého Bažanta bude nakoniec úspešná. Ak áno, bude to asi skôr tým kauflandovským slovenskovaním Slovenska, ktoré je teraz tak v móde. Nie použitím slov “startapisti” a “slim fit” hneď v prvej vete imidžovej reklamy. Aj reklamní mágovia raz zistia, ako nepochopili existenciu kasty hipsterov a ich bájne trendsetterské superschopnosti. Môžeš si s nimi dať preteky o to, či to tebe docvakne skôr.

9. Hipsteri neexistujú

Jazdenie na bicykli po meste je normálna vec. Netreba ísť do Amsterdamu, aby si to zistil, stačia ti aj Piešťany. To, že je Bratislava prepchatá autami ešte neznamená, že automobil je alfasamec mestskej dopravy a všetko ostatné sa mu musí podriadiť. Čiže ty tomu dievčaťu na tom čudnom bicykli zavadziaš rovnako ako ona tebe. A ten čudný bicykel je úplne normálny bicykel do mesta, na rozdiel od tvojho horského, ktorý je v skutočnosti do hôr. A nie na petržalskú hrádzu.

10. Čiže, hipsteri fakt neexistujú

Nikde sa nerozťahujú, nič ti nediktujú, netvária sa, že ich spôsob života je jediný správny, ani ťa neohovárajú za to, že nemáš správny telefón a nie si správne oblečený. To všetko robíš v skutočnosti ty.

Je super, že si lepší, že nie si ovca a dokážeš odolať módnym vlnám a umelým trendom. Dokáž to. Prestaň už konečne živiť hlúpy buzz prehnaným užívaním slova, ktoré nič nevyjadruje, akurát púta pozornosť prvej signálnej. A ak už toľko ohŕňaš nosom nad tekvicovými raw koláčikmi, pokojne si daj miesto nich nakladaný hermelín a zapi ho Gambrinusom. Neuveríš, ale stále sú podniky, kde majú jedno aj druhé.

TUTO v Starej tržnici, napríklad ;)

Teraz najčítanejšie