Denník N

Matica klame. Má blízko k Slovenským brancom, dôkazom je aj článok, ktorý radšej schovala

Slovenskí branci a ich "hlavný veliteľ". Foto: Slovenskí branci
Slovenskí branci a ich „hlavný veliteľ“. Foto: Slovenskí branci

Na akcii za štátne si extrémisti robili nábor a promo vojenského výcviku s cieľom vybudovania domobrany. Pozvala ich Matica slovenská.

Matici slovenskej tečie do topánok. Jej predstavitelia by sa radi ukazovali po boku kadejakých proruských spolkov, strašili islamizáciou a bratríčkovali sa s extrémistami, no zároveň by chceli, aby im tiekli peniaze zo štátneho rozpočtu a všetci sa na to len ticho pozerali. No nedá sa.

Minulý týždeň poslanec Ondrej Dostál kritizoval Maticu slovenskú za to, že spolupracuje s radikálnym extrémistickým zoskupením Slovenskí branci. „Keďže Slovenskí branci sú organizácia, ktorú za pochybnú označuje aj tajná služba, a Matica slovenská je financovaná zo štátneho rozpočtu prostredníctvom vášho ministerstva, tak sa pýtam, či to považujete za úplne v poriadku a žiadny problém, že má štát podporovať Maticu slovenskú spolupracujúcu s extrémistickou paramilitantnou organizáciou Slovenskí branci,“ spýtal sa Dostál v parlamente ministerky kultúry Ľubice Laššákovej na Hodine otázok v parlamente.

Matica okamžite zverejnila urazené vyhlásenie, v ktorom označila vyjadrenia Dostála o spolupráci Matice s brancami za klamstvo a účelovú konšpiráciu. „Verejnoprávna ustanovizeň to považuje za hrubé poškodzovanie jej dobrého mena na verejnosti a urážku takmer 29-tisíc matičiarov po celom Slovensku,“ píše vedenie Matice.

V tejto prestrelke neklame Dostál ale Matica. So Slovenskými brancami spolupracuje a k extrémistom má blízko.

Stačí sa pozrieť ako vyzerala minulý rok matičná akcia Národná slávnosť na Devíne, na ktorú Matica dostala prostriedky z dotácie z rezervy premiéra Fica, od predsedu parlamentu Andreja Danka a od samosprávnych krajov. Na akcii bolo pomerne zeleno.

Riaditeľ Domu MS v Bratislave Jozef BAČA a Slovenskí branci na Devíne.

Matica sama iniciatívne prizvala Slovenských brancov, aby jej pomohli „pri organizovaní akcie a zabezpečení jej bezproblémového a plynulého priebehu.“  Lebo matičiarov je málo, len 29-tisíc, a takúto akciu musia strážiť desiatky chlapov v zelených rovnošatách, čiernych baretoch ako z Hlinkovej gardy a kanadách.

Predchádzajúci predseda Matice Marián Tkáč ako aj šéf bratislavskej pobočky Matice si spoluprácu s brancami pri organizovaní slávnosti na Devíne pochvaľovali.

Teraz, keď kamarátstvo s brancami ohrozuje prítok peňazí, sa tvária, že brancov nepoznajú. Ďakovný článok Matica nenápadne odstránila (čo si všimol Peter Malec),  v pamäti vyhľadávača však ostal:

Na Devíne to nebolo len o pomoci pri organizovaní podujatia. Matica umožnila Slovenským brancom, aby mali na akcii platenej zo štátu svoj regrutačný stánok:

 

Foto: Slovenskí branci
Na akcii Matice Slovenskí branci promovali svoje aktivity, ukazovali zbrane, brožúrky, ako vyzerá ich výcvik

K extrémistom mala Matica posledné roky blízko.

Na akciách Matice často vidieť aj zelené vlajky kotlebovcov. Rovnako to bolo aj na slávnosti na Devíne. Foto: Naše Slovensko

Rok predtým si predseda Matice Marián Tkáč pozval Mariana Kotlebu na krajský snem v Detve. Minulý rok pripravila Matica video, v ktorom bolo cítiť nostalgiu za fašistickým Slovenským štátom.

Matica nemá problém pripravovať aj spoločné akcie s brancami ale aj proruskými združeniami či konšpirátormi. Napríklad minulý rok to bola slávnosť SNP na Jankovom vŕšku, ktorú organizovalo združenie vydavateľa Zem a Vek, Slavica, Mladí matičiari z Nitry a organizačne akciu zastrešovali Slovenskí branci. Tkáč tam debatoval po boku Tibora Rostása a vence k hrobu ukladal spolu s brancami.

Marián Tkáč, Tibor Rostás a Slovenskí branci spoločne kladú vence na Jankovom vŕšku.
Foto: Slavica

Ministerstvo kultúry dotuje Maticu slovenskú sumou približne 1,5 mil. eur ročne. Ak sa predstavitelia Matice potrebujú ukazovať po boku extrémistov a vytvárajú pre nich priestor na vlastných akciách, ministerstvo by malo peniaze na tieto akcie stopnúť.  A nové vedenie Matice, ktoré tvrdí, že je iné, by sa malo od takýchto spojenectiev verejne dištancovať a nie tvrdiť, že nikdy neboli.

Teraz najčítanejšie

Omediach.com

Tento mediawatch blog je o etike v žurnalistike, prešľapoch novinárov, zásahoch do ich práce.  Autorkou je šéfredaktorka webu OMEDIACH.com Miroslava Kernová. V minulosti pracovala pre SME a Trend.