Denník N

Varíme s Medveďmi – Teľacia cmarová sviečková

Sviečková na smotane bol jednoznačne naším najúspešnejším receptom na blogu SME. Je to paradox. Popri mnohých článkoch, v ktorých sme takpovediac odhalili svoje vnútro, práve sviečková vyhrala skutočne ohromujúco. Márna sláva. Mnohé veci považujeme za dôležité, ale brucho je brucho.

Pritom ten recept z dnešného pohľadu nebol až taký mimoriadny a dnes by sme ho urobili zrejme lepšie.  Jeho čítanosť je dnes na 123000 a navyšuje sa ďalej. :)

Takže prišiel čas recept oprášiť a hlavne zvoliť šetriacu formu vhodnú pre naše úsilie, zbaviť sa množstva prebytočných kíl.

Takže opäť podľa konceptu čo najmenej sacharidov a čo najzdravšie a nutricky hodnotné ingrediencie potrebujeme:

Teľacie mäso, najlepšie zo stehna,(môžeme nahradiť chudým bravčovým karé, alebo panenkou), koreňovú zeleninu v pomere polovica mrkva a zvyšok petržlen a zeler, dokopy dosť veľa, aby sme omáčku zahustili zeleninou a nemuseli používať múku. Ďalej to bude cmar, (predstavte si…), cibuľa, jeden dva strúčiky cesnaku, olej, horčica, nové celé korenie, bobkový list prípadne čierne mleté korenie a muškátový oriešok (kvet) mletý a citrónová šťava. Na slaninku, ktorou by sme mäso špikovali, či na tučnú smotanu, cukor, brusnicový džem a tak podobne môžeme zabudnúť. Tak ako aj na knedľu z bielej múky. Ale chuť môže byť skvelá aj tak. Skúste.

Prvé, čo musíme urobiť, je skaramelizovať koreňovú zeleninu.

Dodá jedlu skvelú chuť, cukor už nebude potrebný a omáčku zahustí. Takže ju očistíme, nakrájame na menšie kúsky, dáme na trochu oleja do teflonovej panvice a prehrejeme. Prvých desať minút prikryté a potom pokračujeme v opekaní, kým nám zelenina nezhnedne.

Na rad prichádza teľacie. Natrieme ho dobre horčicou

a v panvici na zvyšku oleja zo zeleniny ho prudko opečieme z každej strany.

Na rad prichádza pekáč. V panvici ostalo stále dosť oleja na jeho vymastenie. Preložíme doň teľacie, pridáme skaramelizovanú zeleninu, očistenú a nakrájanú cibuľu, jeden – dva strúčiky cesnaku, bobkáč, nové, prípadne čierne korenie a podľa potreby posolíme.

Zalejeme horúcou vodou,  prikryjeme a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Počas dusenia ak je treba, prilievame ďalšiu vodu. Teľacie zmäkne skôr, ako hovädzie. Ale aj tak počítame aspoň s jeden a pol hodinou i viac.

Teraz pár slov o cmare. Dlho sme rozmýšľali, ako nahradiť v omáčkach smotanu. Tá je totižto energetický zabiják. Šľahačková má cez 30% tuku, kyslá 14 – 18% a ani smotana na varenie nie je žiadna ‚lajtka‘ a so svojimi 12% je úplne nevhodná. Netučné mlieko je voda bez chuti, nie najzdravšia. Polotučné mlieko je fajn, skvelý zdroj vitamínov DEKA, tuk len okolo 1,5%, ale omáčka z neho je ako čaj bez rumu. To isté sa týka jogurtu, pritom percento tuku sa s kvalitou jogurtu zvyšuje aspoň na 3,5%.

Cmar je pôvodom zostatok po výrobe masla, dnes sa však už technologicky pasterizáciou ničia mliečne baktérie, ktoré boli v smotane prirodzene. A teda cmar sa vyrába dodaním probiotických baktérií. Jeho výhody? Má významný obsah vitamínov DEKA, najčastejšie len 0,5 až  1% tuku a je hustý a krémový. Navyše sa v omáčke ‚nezgrcne‘ a jeho kyslastá chuť ju skvele dochutí. Na cca 1,5 kg mäsa sme do omáčky vliali asi 4 dcl cmaru.

Ale poporiadku. Mäso je mäkké? Super. Zo zeleniny so šťavou vyberieme bobkáč a celé korenie. Omáčku rozmixujeme najlepšie ponorným mixérom. Kto chce, môže zeleninu samozrejme prepasírovať.

Pridáme cmar a omáčku prehrejeme. Stačí len do bodu varu. Pohráme sa s ingredienciami ako sú horčica, šťava z citróna, muškátový kvet či orech a soľ.

A tu to máme. Nakrájané krehké mäsko s lahodnou omáčkou. Priznávame, že knedľu, ktorá je z mandľovej a špaldovej múky sme použili len pre tú jedinú porciu na obrázku, byť je tiež šetriaca. Zvyšok sme zjedli s fazuľovými cestovinami, aby sme ešte viac redukovali sacharidy.

Dobrú chuť od Medveďov.

 

 

 

 

Teraz najčítanejšie