Denník N

Ako bývajú mladí Rakúšania v nájomných bytoch za 400 eur mesačne

Bývanie v nájomnom byte. V Rakúsku sa takáto forma bývania využíva čoraz častejšie. Nezaostávajú ani mladí. Ako to tam funguje?

V máji som sa v rámci pracovnej skupiny (Ne)dostupnosť nájomného bývania skrz našu iniciatívu Bývanie pre mladých  zúčastnil obhliadky nájomných bytov pre mladých ľudí. Ide o projekt  rakúskeho družstva, ktoré stavia rôzne bytovky. Projekt pre mladých ľudí sa volá Jungen Wohnen a nachádza sa v krajinskom meste Sankt Polten.

 

Žiadna schátraná budova, akú by Slováci na nájomný dom očakávali, ale pekná, útulná novostavba. Stavbárske práce sú takmer dokončené. (Fotené v máji 2018)

 

Ide o dvojizbové byty  vo veľkosti  50-60 metrov štvorcových postavených v krásnej novostavbe. Byt, ktorý sme boli obzrieť sa nachádza na prízemí. Zhotoviteľ projektu okrem hrubej stavby do bytu dodal kompletne vybavenú kúpeľňu a kuchyňu. Jedine, čo bytu chýba je posteľ, skrine, poličky, drobné úpravy a nejaký ten stôl. A môže sa ísť bývať.

 

Byt je naozaj krásny. Videli sme prízemný byt, ktorý mal prístup do vnútornej záhrady. Jednoducho paráda. (Fotené v máji 2018)

 

Podmienky na získanie takéhoto bytu sú veľmi jednoduché. Musíte mať do 35 rokov a váš príjem nesmie prekročiť 1600 eur (na jednotlivca, pri dvojici je to okolo 3000 eur). A môžete sa uchádzať o byt. Samozrejme zhotoviteľ si jednotlivých nájomcov vyberá sám podľa vlastného kľúča, každopádne každý záujemca musí splniť tieto dve základné podmienky.

A teraz príde niekoľko extra šťavnatých čerešničiek na torte: Celé nájomné stojí od 380 do 420 eur  na mesiac (záleží od druhu bytu, ale v zásade sú si jednotlivé byty veľmi podobné). Zopakujem to. Nájomné je vo výške 420 eur. Priemerný plat v oblasti krajinského mesta Sankt Polten je cca 1300 eur. Teraz si predstavte, že v tomto byte ste dvaja s priemerným platom. Stále vám zostáva cez 2100 eur na vyžitie. To vôbec nie je zlé, však?

Ok. Ale je to nájomný byt. To znamená, že nie je môj. Zhotoviteľ projektu ma môže hocikedy vykopnúť. Takže sa to neoplatí, či?! Chyba. Nakoľko v Rakúsku sú na rozdiel od nás vzťahy medzi nájomcom a nájomníkom z legislatívneho hľadiska výborne ošetrené, nájomcovia v tomto projekte dostávajú zmluvu na 99 rokov. Nie, nie je to preklep. Čítate správne. Pokiaľ spĺňate všetky podmienky a platíte načas, môžete v tomto byte žiť až do smrti.

Čo je ešte lepšie, akonáhle dostanete nájomnú zmluvu a kľúče od bytu, už váš príjem NIKTO NERIEŠI. Pokojne môžete začať zarábať aj 10 000 eur na mesiac a nikto vás z bytu nevykopne. Jednoducho je váš. Nie ste nijako obmedzovaný príjmom, ako je to na Slovensku. Skrátka môžete bývať a prispievať do ekonomiky krajinského mesta.

Budete sa veľmi čudovať, no v čase našej prehliadky (máj 2018) už mali všetky byty rezervované. Kto by to bol povedal, však?

Okrem zhotoviteľa stavby a nájomníka z celého projektu profituje aj samotné mesto Sankt Polten. Bytovka je postavená na pozemku mesta, ktorý je prenajatý zhotoviteľovi za 1 euro na rok. Avšak všetci nájomníci si musia povinne nahlásiť trvalý pobyt do nájomného bytu. Na základe trvalého bydliska mesto automaticky získava peniaze od nájomníkov skrz podielové dane. Čiže win-win situácia pre všetkých.

Projekt nájomných bytov pre mladých ľudí v Bratislave skrátka nemáme. Mnohí mladí ľudia pracujúci v hlavnom meste platia nekresťanské peniaze za komerčný podnájom. Iní to riešia hypotékou (napríklad aj ja), ktorá sa z dlhodobého hľadiska síce oplatí viac ako podnájom (zatiaľ), avšak problém je finančná viazanosť na jednu lokalitu. Ako môže 25 ročný človek vedieť, kde chce prežiť väčšinu svojho života? To je pre mnohých skrátka nereálne. Nehovoriac o ďalších problémoch s hypotékou. Aké budem mať úrokové sadzby o päť rokov? Budú nižšie? Vyššie? Budem ich vedieť aj naďalej splácať?

Čo je najsmutnejšie, Slovensko má perfektné dotačné schémy na výstavbu nájomných bytov skrz Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB) a skrz priame dotácie z ministerstiev. Dovolím si tvrdiť, že kvalita týchto dotácií je porovnateľná s našimi rakúskymi kolegami. Oni majú podobný systém. Možno trochu prepracovanejší, ale v zásade je to rovnaké. Z toho vyplýva, že peniaze nie sú až taký veľký problém. Pozemky taktiež sú, nakoľko nájomné byty môžu stáť prakticky hocikde. Napriek tomu sa byty pre mladých v Bratislave nestavajú. V ostatných väčších slovenských mestách je to podobné.

Tak v čom je teda problém? Je to jednoduché. Politika. Chýba vôľa. To je celé. Ja len dúfam, že sa naši politici zobudia a to veľmi rýchlo. Lebo mladí ľudia nám hromadne utekajú do zahraničia za lepšími podmienkami. Vidina prístupnejšieho a lacnejšieho bývania by tento trend mohla  veľmi ľahko obrátiť.

Zdroj: http://wohnungsgen.at/aktuelleProjekte.html

Teraz najčítanejšie

Adam Sarlós

Študent histórie, aktivista, začínajúci podnikateľ a horlivý ochutnávač exotických druhov piva :)