Denník N

Z Bureša Babišom: Babiš a Fico

Z Bureše Babišem
Z Bureše Babišem

Andrej Babiš má s Robertom Ficom viac spoločného než si myslíte. Takmer to spolu upiekli na Slovensku. Ukážka knihy Z Bureša Babišom.

Andrej Babiš rád kritizuje politikov, pričom poukazuje na ich prepojenie s biznisom, lobingom a na vplyv veľkých sponzorov na ich rozhodnutia. Jeho hnutie je vraj pravou silou, ktorá rozkryje staré väzby, korupčníkov potrestá a zamedzí zasahovaniu vplyvu silných kapitálových hráčov na politiku a riadenie štátu.

Či to už myslí úprimne, alebo nie, cesta ktorou sa za presadzovaním tohto riešenia vydal, nevzbudzuje veľkú dôveru. Pri poohliadnutí za minulosťou sa totiž vynárajú niektoré obrazy, pripomínajúce oné povestné „Všetko je tu Palermo,“ ktorým sa Babiš rád oháňa.

Je zrejmé, že svoje biznisové impérium od pádu režimu stavia na základoch vzťahov s politikmi. Posledných desať rokov sa však odhodlal preniknúť do nej aj sám na vlastné tričko. Hoci hovorí o tom, že mu myšlienka priameho vplyvu na politiku vznikla v hlave až pri založení hnutia ANO, kroky vedúce k priamemu vstupu do politiky činil dávno predtým.

Českého čitateľa, ktorý pozná historku o vyhnanstve Babiša zo Slovenska možno prekvapí, že predmetom záujmu oligarchu nebola ako prvá Strakova akadémia, ale bratislavské Námestie Alexandra Dubčeka.

Tam totiž sídli Národná rada Slovenskej republiky, kde si chcel Babiš rozohriať sedačky už pred rokmi. Ak si odmyslíme snahu zapáčiť sa novej samostatnej vláde na Slovensku v rokoch, keď sa rozdeľoval štát a jeho bohatstvo, isté náznaky prieniku vidíme tiež za pravicových vlád okolo roku 2000. S premiérom Mikulášom Dzurindom sa do hry vrátil tiež minister kultúry a diplomat Milan Kňažko , ktorý do úradu zasadol zase medzi rokmi 1998 a 2002.

V tomto období sú známe tiež pomerne frekventovaná stretnutia Andreja Babiša s Mikulášom Dzurindom a prezidentom Slovenska Rudolfom Schusterom. Politické vedenie Slovenska malo pravidelne navštevovať turnaje tenisového klubu Slávia Agrofert STU. Ten dodnes organizuje ani nie profesionálne turnaje, ale skôr stretnutia smotánky, ľudí z biznisu a politiky.

Dobrý čuch na dôležitosť jednotlivých postáv preukazoval Andrej Babiš pravidelne. Často sa spriatelil s dôležitými ľuďmi predtým, než prišla ich chvíľa slávy. Vedel jednoducho predvídať a u ľudí vedel rozpoznať ich potenciál.

V čase okolo roku 2011 hral Babiš úlohu protikorupčného bojovníka, ktorému ide dokonca o krk. Pieseň o tradičných politických stranách spieval roky, ale tomu, že to teraz myslí s politikou vážne nasvedčovali jeho početné mediálne vystúpenia. V jednom z najznámejších pokladal základné kamene politickej pózy mučeníka, ktorú si zjavne rád drží dlhodobo.

„Bojím sa, že ma zastrelia napríklad teraz tí kmotri. Lebo som tu ako prvý povedal to, čo hovoria všetci,“ povedal v sledovanej šou Jana Krausa Babiš.

Ako sa však ukazuje vrcholným politikom dlho nebol na obtiaž. Skôr naopak. Vyslovene podstatná by mohla byť pri vytváraní predstavy o Babišovi zmienka o jeho spolupráci a snahe presadiť sa v slovenskej politike prostredníctvom fenoménu Roberta Fica.

Podľa nepotvrdených špekulácií slovenských médií už pred voľbami v roku 2006, v ktorých Smer Roberta Fica získal takmer 30 percent voličských hlasov a zlomil tak chrbticu pravicovej SDKÚ, Babiš poskytol minimálne jeden sponzorský dar rastúcej strane, ktorá postupne prevzala nielen popularitu, ale aj štruktúry Hnutia za demokratické Slovensko a ľavicových strán KSS, či SDĽ.

„Fico na predsedníctve povedal, že Babiš dal Smeru nejaké sponzorské dary, ktoré k nám však nedorazili. Účtovne to zrejme neprebehlo,“ povedal pre magazín Týždeň poslanec Smeru Ivan Varga.

Vo výročnej finančnej správe Smeru-SD za rok 2006 sa dar Andreja Babiša nenachádza. Babiš na tému podpory Roberta Fica zareagoval prudko, ako má vo zvyku, informácie označil za lož a vykonštruovanú kampaň voči nemu.

„Strana Smer nedostala od podnikateľa Babiša ani jeho firiem žiadny dar a preto ho ani nemôže mať evidovaného vo finančnej správe. Z uvedeného vyplýva, že strana ani nemala byť prečo zaviazaná tomuto podnikateľovi. Príbeh, ktorý svojimi otázkami naznačujete, je celý nepravdivý a vykonštruovaný. V prípade, že bude týmto spôsobom poškodzovať meno strany, zvlášť v tomto citlivom období pred voľbami, budeme sa brániť súdnou cestou,“ reagoval v podobnom duchu vtedajší hovorca Smeru a terajší neslávne preslávený poslanec a mediálny poradca Roberta Fica Erik Tomáš.

Andrej Babiš každopádne nie je u Roberta Fica nepopísaným listom. „Pamätám si ho ako šikovného a pracovitého človeka,“ povedal pre Týždeň poslanec Smeru Maroš Kondrót. O tom, že k Babišovi prechovávajú obdivné pocity bývalí poslanci HZDS, dnes v radoch Smeru, som písal už v kapitolách vyššie.

Opísal som tiež kontroverzie okolo udelenie dotácie pre Duslo Šaľa. Babiš získal od Ficovej vlády na Slovensku historicky rekordnú dotáciu. A za podivných okolností.

Kým minister hospodárstva Tomáš Malatinský niekoľko rokov odmietal udeliť Babišovi finančnú pomoc, jeho nástupca Pavol Pavlis v roku 2014 schválil rekordnú dotáciu po niekoľkodňovom pôsobení vo funkcii. Podozrenie z toho, že išiel rezort podniku na ruku, vzbudzuje najmä fakt, že Pavlis pred nástupom do funkcie podnikal vo viacerých firmách priamo s Andrejom Babišom.

Babiš s Pavlisom sedeli v štatutárnych orgánoch firmy Port Service Bratislava, dávnejšie sa poznali ešte ako pracovníci Petrimexu. Babiš v rozhovore pre magazín Týždeň povedal, že sa s Pavlisom vídáva približne raz ročne – pri spoločenských udalostiach bývalých kolegov z Petrimexu.

Babiš sa pozná aj s ďalším poslancom SMER-SD Ivanom Vargom, ktorý sedel v orgánoch spoločnosti Biotika.

Blízkosť ku slovenskej vláde je u československého oligarchu a politika pravdepodobná. Isté pochybnosti vzbudil samotný proces schvaľovania dotácie pre Duslo. Prebiehal potichu a nebyť upozornenia médií, o rekordnej štátnej pomoci by nemusel nikto nič vedieť. Ficova strana ako samovládca v tichosti schválila legislatívnu úpravu, ktorá dotáciu povolila prejednať len na vládnej úrovni bez diskusie v parlamente.

Štát taktiež pripravil sanáciu zamoreného okolia Babišovho podniku Istrochem, ktorá vyjde na 30 miliónov eur a podnikateľ sa jej zbavil za veľmi podivných okolností . Duslo Šaľa zas dlhodobo diktuje podmienky zákonníku práce. Štát podniku vychádza v ústrety napríklad pri podmienkach zamestnávania cudzincov.

 

Ukážka knihy Z Bureša Babišom. Českú tlačenú a slovenskú elektronickú verziu nájdete v dobrých eshopoch

Tomáš Lemešani, Biztweet

Teraz najčítanejšie