Denník N

Korupcia ešte nikdy nesiahala tak blízko k Petrovi Pellegrinimu (časť 1.)

Vitajte pri prvej časti investigatívneho seriálu, v ktorej sa budem venovať korupcii v okolí terajšieho premiéra SR. Peter Pellegrini je braný ako niekto, kto má získať dôveru slovenského ľudu a napraviť renomé ako tejto vláde, tak aj verejným inštitúciám, ktoré vďaka masívnej korupcii nemajú práve najlepšie meno. Posledné dva mesiace som venoval tomu, že som si na pána premiéra posvietil a to z viacerých smerov. Dnes si povieme niečo o tom, ako sa k najlukratívnejšiemu pozemku v Banskej Bystrici dostal človek, ktorý je Pellegriniho dlhoročný kamarát, chodí s premiérom na lyžovačky a takmer každý týždeň v piatok na pivko. Táto séria investigatívnych blogov bude mať hneď niekoľko častí. Presné číslo dnes neviem povedať, nakoľko stále prichádzam na nové skutočnosti. Momentálne som na čísle jedenásť.

Kto je kto?

Písal sa rok 2009 a Slovensko čerstvo prešlo na Euro. Peter Pellegrini pracoval ako predseda Komisie pre dopravu, pošty, komunikácie a informatizáciu spoločnosti, pri Výbore pre hospodársku politiku NR SR, ktorého bol členom. Aj keď zastával vysokú funkciu, nezabudol na svojich kamarátov z podnikateľskej sféry – bratov Greškovcov z Tajova, najmä na jedného z nich – Miroslava Greška. Aby sme si rozumeli, Greško nie je len tak nejaký Pellegriniho známy, poznajú a priatelia sa roky, pravidelne spolu chodia na výlety a dovolenky. Takmer každý piatok je možné ho spolu s Petrom Pellegrinim vidieť napr. v reštaurácii Kúria v Banskej Bystrici. Ja osobne som ich spolu videl aj 1.6. 2018 o 22:13 na terase v Plzeňskej reštike na námestí. V Kúrii asi bolo plno.

Z ľava: Peter Pellegrini, Pavol Dlhoš, Jakub Gajdošík a Miroslav Greško na pravidelnej spoločnej lyžovačke v Jasnej, fotka pochádza z FB albumu s názvom: „Takmer po roku znovu v Jasnej“

Miroslav Greško vlastní okrem iných firiem aj Firmu Bielostav, ktorá aj v tejto dobe s prehľadom získava štátne zakázky. V októbri 2017 získal zákazku na opravu betónového parapetu a zábradlia v dĺžke 260 metrov za 33421,94 eur (treba podotknúť, že betónový parapet nie je celý múr, ale len vrchných asi tridsať centimetrov. V ľudskej reči ide o zábradlie s trochou betónu za milión korún). V Júli 2016 zasa táto firma dostala štátnu zákazku v hodnote 72905 eur na opravu zosuvu pôdy v Ortútach nad Banskou Bystricou. O tom, či bola táto oprava vykonaná dobre a peniaze daňových poplatníkov boli využité zodpovedne, najlepšie svedčí fakt, že po necelom pol roku sa pôda v Ortútach zosunula znovu. V rovnakej, ak nie vo väčšej miere a zosunutá je dodnes.

Najlukratívnejší pozemok v Banskej Bystrici

Existuje pozemok v Banskej Bystrici, ktorý až do roku 2009 patril pod Ministerstvo dopravy, konkrétne pod Slovenskú správu ciest. Tento pozemok o rozlohe niečo vyše dvoch tisíc metrov štvorcových je jednoznačne najlukratívnejší v Banskej Bystrici. Nachádza sa sto metrov od najväčšieho obchodného centra v meste, rovnako ďaleko od námestia aj od mestského parku, pri jednej z najfrekventovanejších ciest v meste. Odkedy si pamätám, nebolo na tomto mieste nič, len billboardy. To mu však na cene neuberá, práve naopak.

Screenshot pozemku z katastra
Fotka pozemku

Pelegriniho úloha

K tomuto pozemku sa v roku 2009 chcelo dostať hneď niekoľko ľudí a firiem. Stretol som sa s Banskobystrickým podnikateľom, ktorého zatiaľ nebudem menovať a ktorý o daný pozemok mal záujem: ,,Obchod s týmto pozemkom vybavoval Pellegrini. Nechal sa počuť, že má na to páky, aby to dobre prebehlo, hladko, chápeš. Nebol to prvý, ani posledný takýto obchod, bežne si pýtal províziu od 50000-100000 korún.“ Túto sumu mi mimo záznam potvrdilo hneď niekoľko relevantných ľudí.

Priebeh pofidérneho obchodu

10.3.2009 bola medzi Slovenskou správou ciest a spoločnosťou Exima podpísaná výmenná zmluva týkajúca sa pozemkov. Do tejto zmluvy bol zahrnutý aj pozemok, ktorého sa týka tento blog. Cena zaň bola vyčíslená na 4 802 595,84 korún, pri cene 2257 za meter štvorcový. Ak túto cenu zmenímena eurá, dostaneme sumu 159 416 eur za celý pozemok a sumu 70,603 eura na meter štvorcový. Zdá sa vám to šialene málo? Aj mne sa zdalo. Konzultoval som túto sumu s odborníkmi a zhodli sa, že cena bola na tú dobu výrazne podhodnotená. Zhodli sa, že za pozemok tohoto typu by mala byť na tú dobu cena minimálne 9000 slovenských korún za meter štvorcový, čo v prepočte robí 298,75 eura na meter štvorcový. To je približne štyrikrát viac, na akú sumu bol pozemok nacenený. Dodávam však, že cena pozemku za pár rokov výrazne stúpla, nakoľko pri ňom vyrástlo ďalšie obchodné centrum a ešte jedno bude onedlho dostavané. Dnes by cena tohoto pozemku nemala byť menšia ako 650 eur na meter štvorcový. To znamená, že súčasná hodnota daného pozemku nie je menšia ako 1 382 550 eur. Čistý zisk je teda v tomto prípade 1 223 134 eur.

Výňatok zo zámennej zmluvy medzi spoločnosťou Exima a Slovenskou správou ciest.

Spoločnosť Exima následne pozemok predala firme Proxima real s.r.o., ktorej jediným vlastníkom a konateľom nie je nikto iný ako Miroslav Greško, premiérov kamarát z lyžovačiek a od pivka. Aby bola pofidérna transakcia kompletná, 12.4. tohoto roku prepísal tento pozemok Miroslav Greško na seba ako na fyzickú osobu.

Zhrnutie a dôsledky

K najlukratívnejšiemu pozemku v Banskej Bystrici sa pofidérnym spôsobom dostal jeden z najlepších priateľov nášho súčasného premiéra, Petra Pellegriniho, ktorý v tom čase šéfoval výboru, ktorý mal na starosti Slovenskú správu ciest a ministerstvo dopravy, ktorým daný pozemok patril. K väčšine tu uvedených informácií sa dá dostať z verejne dostupných zdrojov, prípadne na základe infozákona. Miroslav Greško na tomto obchode zarobil viac ako 1 000 000 eur.

Pri tom, ako som zisťoval pozadie tohoto obchodu sa mi podarilo odkryť schému, ktorá je využívaná minimálne od roku 2006. Jedná sa o legalizačnú schému, ktorou sa záujmové osoby dokážu dostať k štátnym pozemkom výrazne pod cenu. V skratke: vyberiete si pozemok ministerstva dopravy, alebo slovenskej správy ciest, ktorý chcete získať a cez nastrčenú firmu ho vymeníte za pozemky pod nejakou plánovanou cestnou komunikaciou. Na papieri to vyzerá skvele, nakoľko plocha pozemkov za ktoré ho vymieňate je jednoducho väčšia. V skutočnosti je cena pozemku ktorý chcete získať niekoľkonásobne vyššia, ako cena pozemkov, ktoré od vás získa štát. Kto všetko túto legalizačnú schému využil si necháme na inokedy, je toho strašne veľa a mám vďaka tomu o čom písať ešte minimálne rok. Je mi minimálne záhadou, že na to doteraz neprišli orgány činné v trestnom konaní, nakoľko celkový rozsah používania tejto schémy neviem presne určiť, vzhľadom na množstvo zmlúv, ktoré som ešte nestihol prejsť.

Teraz najčítanejšie

Jakub Pohle

Som chudobník, prekladateľ, stand up komik, administrátor FB stránky Málo Cynizmu na toto mesto 3.0 a cynik.