Denník N

Stretne sa konšpirátorka, sudkyňa, zlatokopka a mladý extrémista. Kde?

V Slovenskom národnom divadle v Bratislave. Hra Rodáci je dielom, ktoré vytvorila Valéria Schulzová a Roman Olekšák. Režíroval ju Tillman Köhler a zahrali si v nej známe tváre ako Tomáš Maštalír, Jozef Vajda, Zuzana Fialová, Richard Stanke, Anna Javorková, Gabriela Dzuríková či Diana Mórová.

Posolstvom hry bolo ukázať všetky otlaky a rany Slovákov a popri tom vykresliť hneď toľko stereotypov, koľko vieme na jedno posedenie vyrátať. Zuzana Fialová pozýva divákov s prísľubom priblíženia sa k odpovedi, čoho sa vlastne Slováci boja a či to vlastne nie sú oni sami, koho sa treba v skutočnosti báť.

Celý dej sa odohráva v telocvični malej obce na východnom Slovensku. Začína sa hodina aerobiku a ženy klebetia. Debatu preruší najskôr miestny povaľač  a neskôr dvaja umelci – občianski aktivisti, ktorí prišli do dediny zničiť sochu tamojšieho rodáka. Počas hry sa dozvedáme, že rodák bol komunista, ktorý mal okrem postavenia školy a zavedenia plynu na svedomí aj niekoľko zničených životov. Situáciu zdramatizuje náhly výbuch po ktorom sa vyhlási mimoriadny stav. Pridá sa niekoľko postáv, ktoré budú musieť spolu v telocvični prečkať, kým nebude znova bezpečné vyjsť von. Práve v tejto napätej atmosfére začína dej gradovať. Padajú ostré vyhlásenia, bolestivé priznania a srdcervúce rodinné príbehy poznačené bývalým režimom. Každá z postáv oduševnene  háji svoje pravdy a dotvára svoj čiernobiely charakter.

Foto: Archív SND

Tak schválne, urobte si malý checklist. Koľko zo svojich známych nájdete v týchto stereotypných postavách?

Konšpirátorka

V tomto prípade žena v strednom veku. Pravdepodobne milovníčka konšpiračných webov a časopisu Zem a Vek. Za každý zdravotný problém môže prekyslenie. Všetci sme prekyslení. Ktovie ako vodu to pijeme. Nikomu neverí a svet vidí len ako veľké javisko bábik, za ktorých nitky ťahajú tajomné ruky. Tvrdí, že svet ovládajú len štyri rodiny, slobodomurári, sionisti a samozrejme  obľúbený maďarský rodák a americký finančník židovského pôvodu, ktorého naši páni premiér a expremiér tak radi spomínajú.

Povaľač a naivka

Títo dvaja sú učebnicový príklad. On hľadá drobné na pivo aj tam kde nie sú. Požičať si už nemá od koho. Nikdy nepracoval a ani neplánuje. Má milenku a pocit, že je pánom sveta a so svojou ženou si musí urobiť poriadok. Naivka sa o neho stará, pred všetkými dobre mienenými radami ustarostených priateliek ho obhajuje a na nose má ružové okuliare. Pri prvom náznaku toho, že sa spamätá a odíde s iným sa jej povaľač začne vyhrážať samovraždou.

Bývalý prokurátor a sudkyňa

Dokonalý pár s číslom na každého, ktorý v tejto republike niečo znamená. Sú úspešní a v miestnosti nepriehľadnuteľní. Povýšenecky prístup, pohľad zhora a zopár cynických poznámok vždy poruke. Počas celej hry sa až trocha okázalo snažili dovolať niekomu, komu do telefónu dookola opakovali  ,,Robo, vybavíš to?“ Sú presvedčení o tom, že všade kam prídu sa im musí prideliť akási pomyselná V.I.P kartička a právo stojí automaticky na ich strane.

Východniarka a starosta

Nevkuse v zlate oblečená mladá dáma na podpätkoch. Temperamentná, ukričaná a so silným východniarskym prízvukom. Tvrdí o sebe, že je z Bratislavy. Jej partnerom je oveľa starší starosta, ktorý popri verejnom obstarávaní a starostovaní  naplnil svoje vrecká. V jeho minulosti ostala jeho  bývalá manželka, ktorá pôsobí ako starostlivá žena, ktorá sa snaží svoj status tej druhej niesť s hrdosťou tak, ako sa jej len dá.

Neonacista

„Neonacista. Skončil dva semestre VŠ ekonomickej. V súčasnosti predáva v armyshope, angažuje sa v domobrane a je aktívny člen ĽSNS. Po vypuknutí bojov na Ukrajine sa spolu s ďalšími dvoma Slovákmi pridal na stranu separatistov. Je presvedčený o tom, že Rusi sú naši bratia a všetko západné je skazené a choré. Svet vníma čierno-bielo a seba ako vojaka v službách dobra, za ktoré je ochotný bojovať akýmikoľvek prostriedkami. Má rád násilie a najlepšie sa cíti v kolektíve svojich bratov bojovníkov. Miluje zbrane a všetko vojenské.“ Prezrádza o ňom bulletin SND. s.59

Pár homosexuálov

Šarmantní mladí páni, ktorí zavítali do rodnej obce jedného z nich. O jeho orientácii sa v dedine s výnimkou jeho sestry netuší a po odhalení jeho otec – alkoholik zahlási typickú frázu ,, Už viac nie si môj syn.“ Predstavujú vzdelaných ľudí, ktorí po odchode zo Slovenska našli dobrú prácu a prijateľné prostredie na život v zemi zasľúbenej – Amerike. Sú sčítaní a poznajú slovenskú históriu. Ideologicky sú zajedno s dvoma umelcami.

Dvaja umelci

Dokumentaristka a jej priateľ, tiež umelec sú známi tým, že chodia po Slovensku a ničia sochy, ktoré boli postavené komunistom. Nadáva sa im do Bratislavskej kaviarne a slniečkárov. Ona je nebojácna, veľmi liberálna a odhodlaná bojovať za spravodlivosť a lepšie zajtrajšky. On zo začiatku vyzerá byť naladení rovnako, no keď sa zvrtne téma na migrantov, nie je si svojimi progresívnymi názormi a toleranciou až tak istý. Ona ostáva zaskočená a sklamaná stať sama oproti celému svetu.

Dá sa povedať, že táto stereotypizácia a čiernobielosť sa dá pochopiť vzhľadom na divadelné prostredie a časové obmedzenie. Tesne po predstavení sa ozývali rôzne názory a dojmy. Medzi nimi často také, ktoré kritizovali jednostrannosť a neobjektívnosť predstavenia. Miestami vraj budilo dojem, že je to len akési rameno-tľapkanie už spomínanej Bratislavskej kaviarne alebo intelektuálnych skupín. Chýbala vraj aj výpoveď druhej strany. Je ale toto problém? Nie je práve úlohou umenia a špeciálne divadla aby zobrazilo realitu takú, aká je a jasne dalo najavo, že extrémizmus a režimy utláčajúce ľudské práva nie sú v poriadku?

A je to vlastne so Slovákmi naozaj také zlé? Ak si odmyslíme preexponovanosť charakterov. Sú Slováci naozaj taký rasistický,homofóbny, xenofóbny, krátkozraký a nakoniec tragikomický národ? Ako to môžeme zistiť? Môžme sa poobzerať okolo seba. To ale nie je celkom spoľahlivý prostriedok. Je pravdepodobné, že žijeme v jednej z akýchsi spoločenských bublín. Ako sa u nás cítia cudzinci. Môžme si spomenúť na Obchodnú. Čo o nás píšu zahraničné média? Padajú titulky ako Slovakia in shock over far-right party’s election success alebo Police charge leader of Slovak far-right party with extremism. A čo posledné výsledky volieb? A tie pred nimi? Vražda novinára. Nezničiteľná, hlboko v nás zakorenená korupcia.  Sú toto akési objektívne ukazovatele toho, ako na tom náš národ je?

Na záver niečo málo k posledným dňom. Verím, že nie je náhodou, že na pochodoch Za slušné Slovensko stoja na javiskách často krát herci. Pán prof. Martin Huba sa naposledy vyjadril, že oni si textov od Shakespeara, Dostojevského a iných velikánov ducha prečítali už viac než dosť. Naučili sa z histórie, umenia a hlavne literatúry, aké dôležité je vážiť si slobodu, slobodný prejav, demokraciu a príjemné prostredie na život. Prejav zakončil malou úvahou, či je väčšieho šťastia, ako narodiť sa v krásnej krajine. Vážme si ju. Nedajme si ju.

 

 

 

 

 

 

Teraz najčítanejšie