Denník N

7 naj tipov, ktoré som nazbierala počas mojich ciest

V poslednej dobe nastal veľký boom akčných leteniek. Každý lajkuje stránky na Facebooku, ktoré vznikajú každý deň, googlia tipy ako hacknúť cestovanie, striehnu na najlepšie dealy. Thajsko za 350€, Brazília za 300€, India za 290€, Japonsko za 230€, Austrália za 700€, Srí Lanka za 300€. Zrazu akoby každý iný spôsob cestovania bol pridrahý, nudný, zbytočne naplánovaný. Je ale to výhodné, akčné cestovanie až tak skvelé? Existujú aj nevýhody?

Samozrejme, je ich veľa. V praxi sa vyskytujú hlavne tieto:

  • Na všetko si sám/sama. Nevieš ako sa dostaneš z letiska do mesta? Koľko stojí taxík? Ako sa dostaneš do hotela? Žiadny delegát, animátor, sprievodca, ti nepomôžu, keď prídu otázky. Máš k dispozícii iba zdravý rozum a Google.
  • Keď platíš za letenku 300€ namiesto 1000€, musíš rátať s tým, že budeš buď viackrát prestupovať alebo budeš dlhšie čakať na letisku, prípadne na letisku stráviš noc. Nemáš rád nepohodlie? Asi potom počas cesty nebudeš v najlepšej nálade.
  • Nastali problémy s ubytovaním? Zrušili ti letenku? Máš inú izbu ako si si zaplatil/a? Musíš si to zariadiť – cestovanie na vlastnú päsť je takým tréningom na „problem solving“ – schopnosť riešenia problémov
  • Hľadáš niečo v Googli a vyhodí ti 250000 zdrojov. V jednom je napísané to, v druhom niečo iné, informácie sa rozlišujú. Ako zistíš, čo je pravda a čo už neplatí? Toľko zdrojov a možností názorov. Môžeš stráviť hľadaním hodiny a aj tak nakoniec prídeš k nesprávnym informáciám.
  • Necestuješ často? Neovládaš cestovateľské finty a na letiskách sa cítiš strateno? Nevieš, na čo máš ako cestovateľ nárok? Potom rátaj s tým, že sa ti výlet môže predražiť. Existuje toľko možností, kedy neskúsený cestovateľ (a niekedy aj ten skúsený) platí naviac – neskorý check-in, kupovanie lístkov v hotovosti po príchode, zmenárne, ubytovania… Je to spletitý matrix – a kto sa nevyzná, ten platí.Gatwick-airport

Ako sa ale týmto nástrahám vyhnúť?  Cestovať častejšie a učiť sa na vlastných chybách neuškodí. Mám tu ale pre teba 7 naj tipov, ktoré som nazbierala počas mojich ciest:

  1. Spoznaj svoje práva – EU poskytuje cestovateľom – občanom EU, ktorí odlietajú alebo prilietajú do EU veľa práv, hlavne pri meškajúcich alebo zrušených letoch. Stiahni si appku your rights a použi ju, keď pôjde do tuhého.
  2. Sprav si domácu úlohu – predtým, ako vycestuješ, odfoť si mapy trás z letiska do mesta, z mesta na ubytovanie. Zisti si, koľko stojí priemerný taxík, aký lístok na MHD treba kúpiť, kedy ide prvý a posledný autobus/vlak z letiska. Použi Google a hľadaj najnovšie príspevky. Ulož si všetko online, ale aj do ipadu, počítača – ideálne do dvoch prístrojov, lebo jeden sa zaručene vybije.
  3. Priprav sa na možnosť, že po prílete nebudeš mať internet – všetko musíš dohodnúť a zistiť pred odletom
  4. Budeš spať na letisku? Vychytaj tie najlepšie miesta! Pozri si stránku sleepinginairports a spoznaj letisko ešte pred tým, ako naň prídeš.
  5. Angličtina – asi ti to opakovali v škole, v práci, všade. Ale je to fakt. Čím lepšie vieš anglicky, tým pohodlnejšie budeš cestovať. Keď pri pokuse povedať čo i len vetu stráviš 5 minúť, asi nebudeš môcť spoznať nových ľudí, pýtať sa na cestu alebo riešiť problémy s hotelom tak hladko ako niekto, kto hovorí plynule. Ak nehovoríš anglicky vôbec, nauč sa aspoň základné cestovateľské frázy – použi Google na nájdenie materiálov.
  6. Maj k dispozícii kartu s dostatkom prostriedkov, prípadne kreditku – keď príde k najhoršiemu, budeš mať cash – a to ťa vie často vytiahnuť z problémov.
  7. Stráv dlhé čakania na letisku vo VIP lounge namiesto hlučných a nepohodlných sedadiel na termináloch. Ako na to? Buď si zaplatíš vstup priamo na mieste, dostaneš sa tam vďaka letenke v 1.triede, alebo môžeš použiť Diners kartu alebo Lounge Pass. Cez Lounge Pass si kupuješ vstup do VIP lounge, no máš to lacnejšie ako pri priamej platbe. Členstvo v Diners su kupuješ na celý rok a máš v nej poistenie, keď cestuješ, kreditku a 5 vstupov za rok do VIP loungov.

V článku píšem o nevýhodách výhodného cestovania, ale ja osobne takýto štýl cestovania preferujem. Čím nižšia a výhodnejšia cena letenky, tým väčšia radosť. Tri prestupy namiesto jedného? Super! Uvidím dve mestá navyše!

Cestovanie na vlastnú päsť je úžasné. Toľko srandy, situácii, do ktorých by ste sa pri bežnej dovolenke nedostali – či  už sú to situácie krízové, zábavné alebo dobrodružné, veľa ušetrených peňazí, toľko nových letísk, ktoré pri prestupovaní spoznáš.

Takéto cestovanie ale nie je pre všetkých – nízka cena letenky väčšinou zníži komfort – a to si ľudia často  v rámci vidiny výhodného cestovania neuvedomia. Preto predtým, ako začneš snívať o cestovaní za pár drobných, zamysli sa – stojí ti to za to? Mne áno, pretože drahé cestovanie by som si tak často nemohla dovoliť. A tebe?

Ak chceš o cestovaní získať viac tipov, celé know-how nájdeš na mojom Travelhacker blogu. Ak chceš cestovať, no nevieš, ako a kde začať, odporúčam ti moju knihu Cestuj bez miliónov, ktorú pravidelne aktualizujem o nové tipy a triky, ktoré získavam počas ciest.

Janka Travelhacker

Teraz najčítanejšie

Janka Schweighoferová

Cestovateľka a zakladateľka webu travelhacker.blog. Pomáham ľuďom cestovať po svete šikovne a lacno vďaka praktickým tipom a vychytávkam, ktoré šetria čas, nervy a peniaze. Verím, že precestovať svet môže každý a netreba k tomu milióny na účte. O tom, ako na to, píšem blogy, knihy a robím workshopy.