Denník N

Farmár Oravec ďakuje blogerke Andrei

Farmár Oravec na svojej farme v obci Gyňov. Foto: Roman Valenta
Farmár Oravec na svojej farme v obci Gyňov. Foto: Roman Valenta

Blog pomohol položiť otázku: Ak sa ekonomicky zdatnejší farmár, ktorý má právnikov a vyhráva súdy, nevie dovolať práv u úradníkov Matečnej, ako veľmi musia trpieť drobní poľnohospodári?

Je určite náhoda, že blog o mne bol zverejnený v čase, kedy som sa v nedeľu v noci vrátil z týždňového protestu farmárov a hneď v pondelok strávil pol dňa na súde, kde sa ma snažili vyfabrikovanými dôkazmi diskreditovať.  Pani blogerka Andrea Kováčová, isto ste to nevedeli. Preto mi dovoľte sa Vám a verejnosti ospravedlniť za to, že reagujem trochu neskôr.

V úvode by som sa Vám, pani Andrea, chcel poďakovať za to, že pomáhate rozptýliť obavu pána premiéra, ako aj pani ministerky, že protest poľnohospodárov neorganizujú skutoční farmári. Dúfam, že sa neurazíte za takéto familiárnejšie oslovenie, ale my čo bojujeme za práva farmárov sa tak zvykneme oslovovať.

Riadky, ktoré ste pani Andrea napísali, prinášajú ďalší dôkaz, že som reálny farmár. Rád by som však vysvetlil niektoré fakty, ktoré Vám pravdepodobne ušli. Obrat 5,7 milióna EUR, ktoré moje firmy dosiahli v priebehu piatich rokov, predstavujú ročný obrat na úrovni 1,14 mil. EUR. Upozorňujem však, že sú to tržby nie zisk. Z nich platím napríklad mzdy zamestnancom, opravy techniky, nákup materiálov, lízingy a úvery a iné náklady na chod firmy.

Od štátu som dostal dotácie a nehanbím sa za to. Je hriechom, že som ich použil na rozvoj reálneho podnikania?  Nešli na letisko, či betónové plochy, ako v prípade exposlankyne SMER-SD Roškovej. Upozorňujem však, že nie všetky dotácie, ktoré ste spomínali, som aj inkasoval. To, čo je uvedené v centrálnom registri zmlúv nie sú aj reálne peniaze, ktoré prišli na účet. Napríklad je lož, že som dostal 451 tisíc EUR na malý bitúnok s rozrábkou, predajným miestom a technologickým vybavením. Rovnako je klamstvom aj tvrdenie, že moje firmy inkasovali od štátu 238 tisíc eur na chovný rybník v Gyňove. Predtým než niekoho pani Andrea obviníte, si radšej overte fakty.

A teraz k pôde, ktorú obrábam. Nikdy som sa nepasoval za maličkého farmára obhospodarujúceho niekoľko desiatok hektárov pôdy. Mnohokrát som verejne deklaroval, že hospodárime na výmere zhruba 2000 hektárov pôdy. Kým som sa k takejto rozlohe dostal, trvalo to mojej rodine desiatky rokov tvrdej práce. Začínali sme ešte za socializmu s 1,5 hektárom pôdy, ktorú sme obhospodarovali so starými strojmi. Doteraz mám v živej pamäti, ako sa nám v dedine smiali z nášho Zetoru Super 35, či hrdzavého kombajnu ŽMV 330.

Postupne aj zmenou spoločenských pomerov sa naša firma rozširovala. Zrenovovali sme hospodársky dvor Gyňov kde je silo, sklad obilovín, sušička obilovín, ošipáreň pre 500 ošípaných a na dvore chováme hovädzí dobytok. V štádiu výstavby je kurín pre nosnice na bio vajíčka s kapacitou tisíc vajec denne. V priebehu roka dávame prácu 50 ľuďom. Ročne platíme na odvodoch v priemere 200 tisíc EUR.

Aj vďaka tomu, že sa podarilo vybudovať ekonomicky silnejšiu firmu sa nám podarilo doteraz bojovať za naše práva. Aj vďaka tomu, že sme ekonomicky zdatnejší, sme živým príkladom toho, že pani ministerka Matečná nemá pravdu, keď tvrdí, že problémom farmárov je to, že nemajú právnikov a nerozumejú paragrafom.

S finančnou skupinou ESIN zvádzam boj o pôdu a dosiaľ som vyhral všetky súdne spory. Napriek tomu som sa k svojej pôde nedostal. Sme živým príkladom toho, že nie sú pravdivé vyjadrenia ministerky a Poľnohospodárskej platobnej agentúry o tom, že v prípade križovania, keď dve firmy žiadajú dotáciu na rovnakú pôdu, štát rýchlo rozhodne.

V roku 2016 firmy finančnej skupiny ESIN požiadali dotáciu o tú istú pôdu ako ja. Vyhral som odvtedy všetky súdne spory a dotáciu som dodnes nedostal. Teraz si predstavte, ako sú na tom malí poľnohospodári obrábajúci pár desiatok hektárov pôdy. Nemajú šancu, skrachujú. Preto si často ani netrúfajú bojovať o vlastnú pôdu. Aj preto pomáham malým farmárom. Aj preto sme boli nútení vyraziť do Bratislavy a spoločne protestovať.

Niekoľkokrát som verejne povedal a znovu to opakujem: z finančnej zbierky na podporu protestov farmárov, ktorú zorganizovali vzácni ľudia v Bratislave a prispeli na ňu z celého Slovenska, nechcem ani cent. Chcem, aby z nej boli podporení malí poľnohospodári, ktorým účasť na protestoch spôsobila problémy, ktorých majú aj tak viac než dosť.

Pani Andrea Kováčová som rád, že sa zaujímate o problémy malých farmárov a nepriamo ste pomohli upozorniť na to, že ani tí čo majú na kvalitných právnikov a dokážu vyhrať súdne spory sa nedokážu dostať k svojej pôde.

Píšete, že pochádzate z okolia Košíc. Nikto z nášho okolia Vás však nepozná. Preto Vás, pani Andrea, pozývam do Gyňova na náš hospodársky dvor. Porozprávajme sa.

Pokojne ma môžete kontaktovať emailom na: [email protected], alebo prostredníctvom  https://www.facebook.com/domacifarmarvohrozeni/.

Ešte raz Vám, pani Andrea, aj v mene všetkých ostatných farmárov ďakujem za záujem o naše problémy.

František Oravec

Teraz najčítanejšie