Denník N

Invázia traktorov v Bratislave. Prečo sa jej politici boja?

Čomu sa venujem a prečo protestujem?

Moje meno je Patrik Magdoško a som jedným z organizátorov traktorového protestu v Bratislave.

Šesť rokov som viedol rozmnožovací chov ošípaných a hovädzieho dobytka v Klokočove. Venoval som sa chovu nosníc, brojlerových kurčiat a moriek. Šesť rokov mám malý ranč s koňmi, kde sa venujeme mládeži. Nikdy som nepoberal, ani nežiadal o žiadne dotácie. Registračné číslo mojej farmy je 137367, ktoré mi bolo pridelené 10.2.2012. Pravidelne sa zúčastňujeme na výstavách koní a reprezentujeme Slovenské westernové jazdenie v zahraničí. Pracujeme na vytvorení aplikácie agroturistických trás Zemplína, pre zviditeľnenie regiónu turistom. Keď bol štátnym tajomníkom na Ministerstve pôdohospodárstva Jozef Kamenický, bol som prizvaný ako odborník na živočíšnu výrobu, do pracovnej skupiny, ktorá mala vypracovávať plán na reformu pôdohospodárstva. Bohužiaľ, táto reforma nenabrala reálne kontúry. Preto protestujem a tým dávam jasne najavo svoj nesúhlas s aktuálnou situáciou v agrorezorte.

Prečo sme šli na Bratislavu a ako to celé vzniklo? V januári za mnou prišiel kamarát, farmár, Janko Cenkner s neuveriteľnými skutočnosťami o tom, čo sa deje na Zemplíne farmárom. Bitky, zaorávanie úrody, prekáračky, štvanie po súdoch… A za všetkým týmto stojí jedna bývalá poslankyňa za stranu Smer, Ľubica Rošková. Chce ovládnuť poľnohospodársky biznis na Zemplíne. Zemplínski farmári už boli za kadekým so žiadosťou o pomoc. Oslovili okresné štruktúry Smeru, pána Ďurovčíka, krajské štruktúry, písali listy Ficovi, Matečnej a nič sa neudialo. Každý na nich kašľal. Po vražde novinára Kuciaka a jeho snúbenice sa spustili na Slovensku protesty Za slušné Slovensko. Oslovil som všetkých farmárov, vypočul si ich príbehy, začali sme sa pravidelne stretávať a diskutovať o tom ako riešiť problémy. Na východ prišiel novinár Andrej Bán. Chcel písať o talianskej mafii. Odpovedal som mu: „Tu nie je talianska mafia, ale slovenská, na to prídeš sám keď sa stretneš s ľuďmi.“ Článok, ktorý vznikol, „nie Taliani ale slovenská mafia“, spustil najväčšiu agrokauzu v dejinách Slovenska.

Prvý traktorový protest s názvom „Vráťte nám našu Zem“ bol v Michalovciach. O týždeň na to sa pridávajú košickí farmári k protestu v košických uliciach. Zasielam list 26.3.2018 Pellegrinimu, Matečnej, Kožuchovi, v mene poškodených farmárov, so žiadosťou o stretnutie a nájdenie riešenia. Pellegríni to posúva na Matečnú, aby sa s nami stretla v Košiciach. Matečná doobedné stretnutie s farmármi ignoruje, odmieta kamery a dialóg s poškodenými. Pod tlakom médií prichádza na poobedňajšie stretnutie, kde jej už prítomnosť médií nevadí rovnako ako ani poškodení farmári. Z diskusie odchádza s odkazom: nájmite si právnikov a choďte na súdy. Zo stretnutia doslovne uteka. Nereaguje na prosby farmárov. Situácia je patová. V Haniskej za účasti 80 farmárov a mnohých združení, vzniká Iniciatíva poľnohospodárov. Ministerstvo pôdohospodárstva nás ignoruje, preto vyrážame do ulíc okresných miest na území celého Slovenska. V 28 mestách na Slovensku vyráža 550 traktorov a 350 nákladných a osobných automobilov. Agrokauza naberá celoslovenské rozmery, problémy sú všade rovnaké.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár nás prijíma na generálnej prokuratúre, kde mu vysvetľujeme, aký je stav na Slovensku. Jeho zhodnotenie: „Ak je len polovica pravdy z toho, čo ste mi povedali, a nemám dôvod vám neveriť, že všetko je pravda, tak systém na PPA je prehnitý a štát napomáha k likvidácií farmárov, systém je zlý.“ Máme prísľub, že naše prípady budú prešetrené generálnou prokuratúrou nanovo.

Po tomto oslovujem pána europoslanca Ivana Štefanca, kde ho prosím o zorganizovanie Public Hearingu v Bruseli, v šibeničnom termíne, do dvoch týždňov. Nemožné sa stáva skutočnosťou – ideme do Bruselu. Stretávame sa s Ingeborg Gressle – šéfka od nemeckých dotácií pre EÚ a členka vyšetrovacieho tímu na Slovensku, po vražde Jána Kuciaka. Predkladáme jej doklady, ktoré jasne preukazujú, že na Slovensku je chorý systém v poľnohospodárstve. Jej vyhlásenie – „Slovensko je špecifickou krajinou, má špecifické problémy, je treba utvoriť aj špecifický prístup a nastavenie systému. “ Moj osobný pocit z tohto – všetko sa dá dohodnúť, len treba chcieť.

Europoslankyňa Gressle si vyžiadala podklady k najzávažnejším prípadom. Po návrate domov jej ich zasielame. Medzitým vznikajú ďalšie dve reportáže Andeja Bána o dianí na slovenských poliach. Príbehy farmára Mička, Oravca, Béreša, rezonujú v spoločnosti.

Jedno poľnohospodárske združenie z Oravy, blízke k strane SNS, začína rokovania s predstaviteľmi poslaneckého klubu SNS. Prizývajú k týmto rokovaniam farmárov zo Žitného ostrova a Vidiecku platformu. Rokuje sa už nie o 18 bodoch problémov, ale nakoniec o troch bodoch a prichádza nejaký konsenzus o tom, že je možné zmeniť jeden bod. Východniari neboli prizvaní na tieto stretnutia. Dôvod? Nepoznáme.

V Banskej Bystrici sa uskutoční stretnutie Iniciatívy poľnohospodárov, kde sú zúčastnení všetci zástupcovia farmárov z celého Slovenska. Výsledok tohto stretnutia: slovenské poľnohospodárstvo potrebuje reformu, lebo o 10 rokov nebude žiadne poľnohospodárstvo vo vlastníctve slovenských poľnohospodárov. Nejdeme odvolávať vládu, nejdeme nikoho odvolávať. Ideme si po reformu a po odpovede na Košickú výzvu, ktorá spísala 18 najzávažnejších problémov farmárov.

Cieľ bratislavského protestu je nájsť všeobecný konsenzus naprieč spektrom všetkých politických strán a spísanie memoranda o tom, kam bude smerovať slovenské poľnohospodárstvo.

18.6.2018 vyrážajú stroje od Sobraniec naprieč celým Slovenskom – smer Bratislava. To isté sa deje hornou trasou. Pridávajú sa stroje po celom území Slovenska. V ten istý deň odlietajú zástupcovia platformy Živý vidiek do Bruselu odovzdať petíciu za reformu poľnohospodárstva, spúšťajú nanovo diskusiu v Bruseli. Po návrate z Bruselu sadajú do traktorov a smerujú na Bratislavu. Žitný ostrov bojuje s nami bok po boku. Po dvoch dňoch strastiplnej cesty, stojíme pred Bratislavou, pri Senci. Spojili sa kolóny z hornej a dolnej trasy. Vchádzame do Bratislavy na Tyršové nábrežie.  V noci z 19. na 20.6. vyráža kolóna traktorov zo Žitného ostrova. V stredu ráno 20.6. stoja na Tyršovom nábreží stroje a farmári z celého Slovenska. Sme dojatí z toho, ako nás Bratislava medzi seba prijala. Ľudia mávajú. nosia nám raňajky a večere, prichádzajú materské škôlky, školáci, dodávajú nám neskutočnú silu, že robíme správnu vec. Vyrážame na protestné trasy: k parlamentu, k strane Most-Hid a k úradu vlády. Polícia hermeticky uzatvára Tyršovo nábrežie a príjazdové cesty z Tyršovho nábrežia. Farmári sa cítia stiesnenie a obmedzovane. Vzniká napätie, ktoré eskaluje k slovným potyčkám. Mám čo robi, aby som udržal pokoj medzi farmármi.

Opakuje sa scenár. Pellegrini poveruje Matečnú, aby s nami rokovala. Aj keď o stretnutie žiadame jeho. Matečnej nedôverujeme na základe jej prístupu k nám v Košiciach. Radi by sme aby Pellegrini, ako premiér Slovenskej republiky, zvolal parlamentné a politické strany a ich zástupcov k rokovaciemu stolu na Tyršovo nábrežie. Akceptujeme kohokoľvek, koho on pozve, aj Matečnú. Pellegríni odchádza v tento deň 20.6. na stretnutie s inou platformou poľnohospodárov, kdesi mimo územia Bratislavy. Na ďalší deň odchádza do Budapešti. Štvrtok 21.6. oslovujeme prezidenta Slovenskej republiky so žiadosťou o stretnutie, nakoľko v jeho prejave k stavu Slovenskej republiky bola časť venovaná aj farmárom. Na stretnutí bolo zhodnotené, že nami deklarovaná Košická výzva je jeden z najlepších dokumentov vrámci poľnohospodárstva, aký mu bol kedy predložený. Body z tejto výzvy by mali slúžiť k reforme poľnohospodárstva.

Prichádzajú nám sms pozvania na stretnutia s Matečnou, piatim zástupcom farmárov. Matečná cez médiá odkazuje, že 11 bodov z Košickej výzvy je už splnených. Žiadame Matečnú o prijatie všetkých farmárov, aby pred nich predstúpila a všetkým povedala o akých 11 bodov ide a najmä to, ako sú splnené. Nech nám to vysvetlí a my budeme pozorne počúvať.  Odchádzame z Tyršovho nábrežia pred Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Polícia nám neumožňuje odísť na všetkých strojoch aj napriek tomu, že sme našli priestor na ich odparkovanie. Odchádzame na piatich strojoch cez starý most a farmári idú protestným pochodom pred ministerstvo pôdohospodárstva. Bratislava a národ drží s nami. Ministerka nám oznamuje, že nemá takú rokovaciu sálu, kde by sme sa vošli všetci. Žiadame aby prišla k nám von a my budeme počúvať, čo vraví. Ministerka neprichádza. Dialóg opäť zlyhal. Odchádzame späť na Tyršovo nábrežie.

Predseda Národnej rady Danko odkazuje cez médiá, že nás príjme v Národnej rade SR. Odchádzame k nemu, zástupcovia farmárov, nakoľko s ním nemáme ešte zlú skúsenosť vrámci dialógu. Na stretnutí mu ozrejmujeme problémy farmárov a poľnohospodárstva z reálnej praxe. Telefonicky si preveruje skutočnosti u ministerky Matečnej. Priznáva, že v niektorých bodoch máme pravdu. Vravíme mu, že Matečnej nedôverujeme. Navrhujeme mu, nech zvolá koaličnú radu a taktiež či podporí vznik stavovskej organizácie malých a stredných farmárov. Ozrejmuje nám, že koaličnú radu nezvolá on, ako iniciátor, ale v prípade, že sa dohodneme so všetkými koaličnými partnermi samostatne, on sa jej zúčastní. Vznik stavovskej organizácie, on, ako predseda SNS podporí. Po stretnutí novinárom oznamujeme, že stretnutie bolo bezpredmetné k tomu, či bude naďalej protest pokračovať alebo nie. Pán Danko nás ani nežiadal o ukončenie protestu, chcel spoznať ľudí, ktorí za protestom stoja a čo sú naše hlavné problémy a požiadavky.

Odchádzame s vyrozumením, že protest bude aj naďalej pokračovať, až do doby, kým nebudú naplnené naše požiadavky. Naša základná požiadavka – memorandum o reforme poľnohospodárstva, na ktorom sa budeme podieľať všetci, naprieč celým politickým spektrom.

V piatok ráno zasielame pozvanie všetkým politickým stranám, ktoré majú preferencie nad 3%, okrem ĽSNS. S účasťou ĽSNS nesúhlasili zúčastnení farmári na proteste, kvôli ich extrémistickým názorom.

Zvolávame ich na Tyršovo nábrežie, na 13.00 k diskusii, k nami spísanému memorandu. Ozrejmujeme politickým stranám, že znenie tohto memoranda nie je konečné a bude uvítaný každý jeden podnet z ich strany, ktorý napomôže k reforme systému poľnohospodárstva. Na Tyršové nábrežie prichádzajú zástupcovia strán OĽaNO, SaS, KDH, SMK, Spolu, Progresívne Slovensko a Sme rodina. Koaliční zástupcovia chýbajú. Memorandum sa podpíše v znení, aké bolo predložené farmármi s dohodou, že počas letných mesiacov politické strany vypracujú svoje podnety, ktoré sa spíšu do jedného spoločného dodatku k tomuto memorandu. Iniciatíva poľnohospodárov prerušuje protest a odkazuje, že k dodatku sa môže pripojiť ktokoľvek, aj vládna koalícia.

Prerušiť protest bolo náročné, nakoľko v piatok ráno sa vybralo na Bratislavu nekoordinovane nespočetné množstvo traktorov, najmä zo Žitného ostrova. Hrozí, že sa dovalí do Bratislavy cez 400 strojov. Obvolávame každého, nech sa vráti späť a protestuje vo svojom meste vo večerných hodinách. Bratislava by bola komplet uzavretá a ľudia by sa nemohli zúčastniť pochodu Za slušné Slovensko, na ktorom sme mali vystúpiť aj my. V 20 mestách na Slovensku, v čase 20.00 prebehla protestná jazda farmárov, ktorí vyjadrili podporu farmárom na Tyršovom nábreží v Bratislave.

Vystúpili sme na pochode Za slušné Slovensko, kde sme ľuďom povedali, že PRERUŠUJEME protest a nikam neodchádzame, len potrebujeme ísť žať na polia. V septembri, na prvej schôdzi Národnej rady, očakávame schválenie memoranda o reforme pôdohospodárstva a sme pripravení vrátiť sa späť do Bratislavy v päť násobnom počte. Na proteste ďakujeme bratislavčanom za ich vrelé prijatie, na znak vďaky rozdávame zeleninu dopestovanú na slovenských poliach.

Čo dokázal/nedokázal tento protest?

Pre mňa bolo fascinujúce to, keď som videl zemplínskeho farmára cestovať 500 km do Bratislavy, kde v Bratislave niesol spoločný baner s farmárkou zo Žitného ostrova a za nimi kráčal oravský farmár diskutujúci s Horehroncom, viedol ich traktor z Abova a prisediaci v traktore bol Kysučan. Navôkol pobehuje Záhorák a ráno mi telefonuje farmár zo Žitného ostrova, že ide priamo z poľa k nám, pretože cíti potrebu sa pridať. Predsudky medzi východniarmi a Bratislavou na tomto proteste padli. Bratislava a národ pochopili odkaz farmárov, že tu nie sú kvôli sebe, ale kvôli nám všetkým. Čo nedokázal protest? Presvedčiť vládnu koalíciu o tom, že to nie je politická objednávka, aj keď som sa vyjadril v relácií pána Vagoviča NA ROVINU, že je nám jedno, kto bude vládnuť na Slovensku, no poľnohospodárstvo potrebuje reformu. Taktiež zrušená tlačová konferencia pani Nicholsonovej zo strany SaS, ktorá bola prezentovaná ako tlačová konferencia so zástupcami poškodených farmárov, ich nepresvedčila o tom, že nechceme byť zatiahnutí do politického boja. Táto tlačová konferencia bola dohodou medzi pani Nicholsonovou a poškodeným farmárom pánom Bérešom, nie so zástupcami farmárov z Tyršovho nábrežia.

Namiesto toho, aby vznikol konštruktívny dialóg, spustila sa diskreditačná kampaň na organizátorov protestu. Pána Oravca sa snažia vykresliť ako agrobaróna, pritom je to človek, ktorý začínal s 1,5 ha a 20 ročnou tvrdou prácou jeho a celej jeho rodiny dospel k terajšej ekonomickej zdatnosti. Nebyť Oravca, v jeho okolí by padlo mnoho malých farmárov, ktorým sa snaží dlhodobo pomáhať a spoločne chrániť ich zem. Fero nevie čo je Facebook, ale vie čo je klíčivosť rastlín. Keď si finančné skupiny dovolia na Oravca, čo má potom robiť malý farmár. Ako sa má brániť?

Ďalšou organizátorkou je Lucia Gallová, ktorá v roku 2014 založila neformálne združenie Vidiecka platforma, ktoré pripomienkovalo koncepciu na podporu malých, mladých a rodinných farmárov. Aktuálne združuje 29 organizácií, ktoré združujú poľnohospodárov a venujú sa rozvoju vidieka. Tehotná žena, ktorá si chce založiť malú, mestskú farmu, a spravila si študentský bufet na pôde fakulty sociálnych a ekonomických vied, s poctivými farmárskymi produktami.

Jaroslav Jánoš je človek, ktorý má zazmluvnené nájmy k poľnohospodárskej pôde, ku ktorej sa tri roky nevie dostať.

Zsolt Molnár je farmár zo Žitného ostrova, ktorému dánsky podnikateľ dva razy zaoral jeho úrodu a ten dánsky podnikateľ to na súde ospravedlnil tým, že použil účinnú ľútosť a nič sa nedeje. Zsolt mi v Bruseli jednoznačne povedal: „Patrik, za nami je priepasť, my už nemáme čo stratiť. Nám berú našu zem.“

Mňa Matečná označila ako ambiciózneho politika a farmári sa ma majú opýtať, či ich nezneužívam k naplneniu mojich politických cieľov. Na otázku či budem kandidovať v najbližších parlamentných voľbách, odpovedám:  „nie, nebudem kandidovať za žiadnu politickú stranu, ktorá je momentálne na politickej scéne a nie som ani členom žiadnej politickej strany.“  A nebudem kandidovať ani za prezidenta, pretože kandidatúru ohlásil už takmer každý (smiech).

V predchádzajúcich VÚC voľbách som kandidoval ako nezávislý s podporou širokej pravicovej koalície.

Šíria sa fámy, že zbierka, ktorú založili občania bola zneužitá. Vysvetlenie – zbierku nezaložili farmári, ale ľudia, ktorí boli na Tyršovom nábreží a videli, že sme reálni a skutoční rovnako ako aj naše problémy. Ctili potrebu dať slovenským občanom možnosť prispieť k zníženiu nákladov farmárov, nakoľko si každý farmár hradil náklady zo svojho vlastného vrecka. Ničil si svoj stroj, ktorý má či už na lízing alebo v osobnom vlastníctve. Všetkým, ktorí ste prispeli, veľmi pekne ďakujeme.

Ekonomicky zdatnejší farmári ako napríklad Oravec sa vzdali akéhokoľvek nároku na peniaze zo zbierky v prospech ekonomicky slabších farmárov. Vaše peniaze budú rozdelené spravodlivým systémom, kde každý farmár zdokladuje podľa technického preukazu svojho traktora, akú má reálnu spotrebu a koľko km prešiel v rámci protestu. Zohľadnené bude aj opotrebenie pneumatík traktorov, ktoré nie sú určené na jazdu po asfaltových cestách. Z nezávislým znalcom na pneumatiky odkonzultujeme opotrebenie priemernej pneumatiky na traktor na jeden km a potom bude farmárom preplatené opotrebenie podľa počtu km.

Novinári a ich postoj k protestu.

Chcem všetkým poďakovať za ich prístup na Tyršovom nábreží rovnako ako aj počas cesty do Bratislavy. Videli, že sme reálni a unavení cestou, rovnako ako aj 25-ročným čakaním. Pravidelne informovali o dianí a boli objektívni. Z našej strany bolo každému jednému novinárovi umožnené absolvovať cestu traktorom, pokiaľ prejavil záujem, v ktorejkoľvek časti dvojdňovej trasy do Bratislavy alebo počas prejazdmi Bratislavou. Bez verejnosti a objektívnosti novinárskej práce  by možno celý tento protest neprebiehal v priateľskom a pokojnom duchu, čo bolo aj zámerom tohto protestu. Pre mňa bol každý jeden človek na Tyršovom nábreží hrdinom.

Prečo sa tejto invázie politici boja?

Lebo ľudia, ktorí sa na túto inváziu vybrali a ktorí ju organizovali sú jednými z vás, jednými z nás. Nemajú na nich reálny dosah, nie sú nikým ovládaní. Je to prejav vnútorného citu človeka, ktorý už nemá kam ustúpiť, pretože má strach o to, čo mu dáva jesť, o svoju pôdu.

Teraz najčítanejšie