Denník N

Neslušní ľudia za slušné Slovensko

Kto by nechcel slušné Slovensko? Na dosiahnutie tohto cieľa sú však potrební poctiví ľudia. Známe tváre z iniciatívy Za Slušné Slovensko Juraj Šeliga a Karolína Farská spolu s investigatívnym novinárom portálu aktuality.sk Marekom Vagovičom viedli verejnú diskusiu v Kolárove. Tam ich ale pod rúškom občianského združenia privítali členovia Strany Maďarskej Komunity. Tí, ktorí majú ambivalentný vzťah k novinárom. A práve oni hostili besedu na počesť Jána Kuciaka. Nie je to zaujímavé? A to ani zďaleka nie je všetko.

V Espresso Clube na Rábskej ulici v Kolárove sa konala verejná diskusia s názvom: 4 mesiace po vražde Jána Kuciaka – Priniesli by predčasné voľby slušnejšie Slovensko? Debatu moderoval Zsolt Király, autor webu körkép.sk, ktorý bol prednedávnom úzko spätý s SMK. Najnovšie však podivuhodne píše príspevky, ktoré kritizujú jeho niekdajšieho chlebodarcu. Nemožno teda hovoriť, že by bol čisto nestranník. A aj slovo civilné je v tomto prípade sporné.

Hostiteľom celej akcie bolo Za Spoločnosť Občianské Hnutie – „Köz-Ért Polgári Kör“. Predsedom je István Samu, ktorý je zároveň aj členom SMK, ba dokonca je aj členom republikového predsedníctva strany, a okrem toho je aj poslancom mestského zastupiteľstva v Kolárove.

Mimochodom István Samu má veľmi zvláštny vzťah k novinárom, obzvlášť ak sú k nemu kritickí. V minulosti už mal množstvo konfliktov aj s autorom tohto článku. Zašlo to až tak ďaleko, že slovné šarvátky mali dosť široký rozmer. Poďme pekne po poriadku.

Podpredsedníčka občianskeho združenia Zsuzsanna Szeiner, ktorá seba samú považuje za analytičku hodnôt – nech to znamená čokoľvek – asi tak pred rokom sa začala angažovať vo verejnej sfére. Najskôr len ako administrátorka fóra na facebooku Diskusné Fórum Pre Zodpovedne Zmýšľajúcich Kolárovčanov -„Felelősen Gondolkodó Gútaiak Vitafóruma“. Platforma spočiatku slúžila na verejnú diskusiu, neskôr sa konvertovala na jednomyseľné fórum, kde miesto pre iný názor neexistoval. Viackrát sa stalo, že autora tohto článku, novinára na voľnej nohe osočovala, mnohokrát nazvala samozvaného a negatívne zmýšľajúceho. A to len kvôli rozchodných názorov a kritickosti. Zašlo to až tak ďaleko, že v utorok 26-ho júna 2018 vo verejnom statuse nazvala autora tohto článku priam pedofilom, čo vyvolalo búrlivú diskusiu, ale veľké množstvo komentárov bolo kritických práve na ňu. Szeiner sa pokúšala argumentovať na svoju obranu, lenže pre čitateľov to bolo nadúroveň únosnosti. Nakoľko sa nevedela vysporiadať s húfom pre ňu nepriaznivých komentárov, tak svoj status okolo jedenástej večer zmazala. Dôkazom je ale screenshot.

Ďalším zaujímavým prípadom občianskeho združenia, ktoré vzniklo len minulý rok v lete, je, že tohto roku sa uchádzalo o peniaze miestnych daňových poplatníkov. Mesto každoročne vypíše výzvu na dotáciu na miestne kultúrne aktivity. Na túto výzvu sa prihlásilo už vyššie spomenuté občianske združenie na čele s Istvánom Samum, ktorý je aj predsedom komisie kultúry pri mestskom zastupiteľstve a ktorý toho roku svojvoľne rozhodol o pridelenie dotácie vo výške tisíc eur pre vlastné občianske združenie. A to za projekt, ktorý podľa viacerých expertov je zbytočný a môže mať i pochybný výsledok. Projekt sa podľa popisu zameriava na zmapovanie kultúrnych hodnôt Kolárova. Vedúcou je podpredsedníčka Zsuzsanna Szeiner, ktorá podľa slovenských pravidiel nemá na takéto výkony oprávnenie. A tisícka je vo vačku, však?

Na všetky tieto nekalé praktiky sústavne poukazoval aj autor tohto článku, a kvôli tomu je označovaný pomerne silnými prívlastkami. Dokonca sám predseda OZ István Samu zavesil na facebook video, ktorého odkazom bolo: „lož má krátke nohy“ a namáhal sa diskreditovať novinára. A ani Zsuzsanna Szeiner nešetrila s urážlivými poznámkami. Ona sa prednedávnom spolu s inými vstúpila do miestnej organizácie SMK. To je ale náhoda!

Mimochodom o priebehu zmapovania miestnych kultúrnych hodnôt momentálne nie je ani chýru. Čo je ale zaujímavé, že podľa informácií získaných z policajných zdrojov, pani Szeiner má potýčku so zákonom – údajne šoférovala pod vplyvom psychotropných látok.

OZ malo aj okrem iného aj dobročinnú akciu, počas ktorého rozdávali múku pre ľudí v núdzi. Podľa verejného prehlásenia predsedu občianskeho združenia zoznam ľudí v núdzi poskytlo sociálne oddelenie mesta a podľa verejne dostupnej fotodokumentácie je zrejmé, že s údajmi zo zoznamu sa zaoberala práve Zsuzsanna Szeiner. Nie je známe, či táto akcia bola plne v súlade so zákonmi a platnými právnymi predpismy Slovenska.

S príkladmi by som mohol pokračovať do nekonečna. Z tohto všetkého je ale zrejmé, že čo sa týka verejných prostriedkov, tak sa možno domnievať, že ich použitie je prinajmenšom sporné. Vzhľadom na to je potrebné poznamenať, že na dosiahnutie slušného Slovenska vyššie spomenutí ľudia nie sú práve tou najlepšou voľbou.

Teraz najčítanejšie